Ulkomaat

Brexit pakottaa Britanniassa asuvat EU-kansalaiset rekisteröitymään, mutta suomalaiset ovat selvästi muita haluttomampia: ”Suomalaiseen tyyliin ei kuulu panikoitua”

Moni on väsynyt ja turhautunut kuuntelemaan brexit-uutisia jo neljättä vuotta.

Lontoo

Britanniassa asuvat suomalaiset ovat olleet useimpia muita EU-kansalaisia laiskempia hakemaan brexitin jälkeistä pysyvää oleskelulupaa.

Britannian sisäministeriön uusimpien lukujen mukaan vain 3 700 britanniansuomalaista on rekisteröitynyt. Tämä on arviolta noin 18 prosenttia kaikista maassa asuvista suomalaista.

Oleskeluluvan (niin sanottu settled status) hakemisesta tulee pakollista lähitulevaisuudessa, kunhan Britannia on eronnut EU:sta.

Suomalaisia hitaampia rekisteröitymään ovat olleet vain puolalaiset sekä EU:n ulkopuolisten Sveitsin, Norjan ja Islannin kansalaiset.

”Suomalaiseen tyyliin ei kuulu panikoitua”, sanoo 22 vuotta Britanniassa asunut Mervi Mattila, joka toimii Lontoon Merimieskirkon palveluvastaavana.

Mattila on jäämässä Britanniaan. Hän tietää varsin hyvin, että se edellyttää rekisteröitymistä.

”Totta kai hoidan asian, kun sen aika tulee. Suomalaiset haluavat noudattaa sääntöjä, vaikka sitten hitaasti.”

Hoppua ei vielä ole.

Jos Britannia lähtee EU:sta ilman erosopimusta, pitää rekisteröinti hoitaa vuoden 2020 loppuun mennessä. Jos taas brexit-sopimus saadaan voimaan, on aikaa kesäkuulle 2021 asti.

Määrällisesti laskien suurin rekisteröityneiden EU-kansalaisten ryhmä on puolalaiset: 154 000 henkilöä. Britanniassa asuu noin miljoona puolalaista, kun taas suomalaisia on karkean arvion mukaan vain 21 000.

Varmoja lukuja on mahdotonta saada, koska Britanniassa ei ole kattavaa asukasrekisteriä.

Suhteellisesti laskien innokkaimpia rekisteröitymään ovat olleet bulgarialaiset, itävaltalaiset, portugalilaiset, unkarilaiset ja italialaiset.

Rekisteröityneiden virolaisten, ruotsalaisten ja tanskalaisten osuus on lähellä suomalaisten vastaavaa.


Rekisteröitymään ei ole ehtinyt myöskään Britanniassa jo kohta kahdeksan vuotta asunut Charlotta Björkskog. Hän pyörittää Lontoossa omaa taidepainotteista päivähoitoyritystä, ja töitä on enemmän kuin ehtii tehdä.

Tiedossa on, että rekisteröinti pitää vielä hoitaa.

”Brexit-uutisten jokapäiväisen lukemisen olen sen sijaan lopettanut. Se vie liikaa energiaa. Kukaan ei tiedä, mitä lopulta tapahtuu”, Björkskog sanoo.

Samaa kertovat monet muutkin suomalaiset. Brexit hallitsee brittiuutisia ja -politiikkaa jo neljättä vuotta.

Brexitin myötä EU-kansalaisten vapaa maahanmuutto Britanniaan lakkaa. Maassa jo valmiiksi olevat saavat kuitenkin jäädä.

Sisäministeriö avasi maaliskuussa uuden rekisteröitymisjärjestelmän (EU Settlement Scheme), jotta viranomaiset tietäisivät, keitä EU-kansalaisia maassa on.

Jos EU-kansalainen laiminlyö pysyvän oleskeluoikeuden hakemisen määräpäivään mennessä, hänen oleskelunsa maassa muuttuu laittomaksi.

Aivan kaikkien ei tarvitse kuitenkaan rekisteröityä. Irlantilaisia velvoite ei koske. Suomalaisista rekisteröityä ei tarvitse muun muassa niiden, jotka ovat saaneet jo vanhanmallisen oleskeluoikeuden (indefinite leave to remain).

Heihin kuuluu Tuula Davis, joka muutti Britanniaan 35 vuotta sitten:

”En ano enää mitään, ellei minua varta vasten käsketä niin tekemään.”

Amerikkalaisessa lakiasiaintoimistossa Lontoon Cityssä työskentelevä Davis kertoo, kuinka brexit on kiristänyt tunnelmia ja polarisoinut Britanniaa.

Cityssä ollaan brexitiä vastaan. Tunnelma on kuitenkin aivan toinen Davisin kotikylässä Kentin kreivikunnassa.

”Eräänä päivänä olin tekemässä puutarhatöitä, kun Ukip-puolueen paikallinen edustaja tuli jakamaan lehtisiään. Hän sanoi, että ’meidän on aika päästä ulkomaalaisista eroon’.”

Davis vastasi siihen, että hän on itsekin ulkomaalainen. Ukipin edustaja hiljeni hetkeksi, mutta sanoi sitten, että Davis ’on ok’.

”Hän ehkä ajatteli, että valkoisena keskiluokan edustajana kelpaan.”

Rekisteröitymisen voi hoitaa kännykällä – mutta toistaiseksi vain Android-kännykkä on kelvannut. Loppuvuonna tehtävä onnistuu myös iPhonella, brittiviranomaiset ovat luvanneet.

Rekisteröityminen ei vaadi samanlaista jopa viikkoja kestävää palkkakuittien ja muiden paperien metsästystä kuin aiemmat järjestelmät. Jos hakijalla on brittiläinen henkilötunnus, järjestelmä osaa etsiä esimerkiksi verotiedot, joista taas selviää maassaolon pituus.

Sisäministeriön tietojen mukaan 65 prosenttia hakijoista on saanut pysyvän oleskeluoikeuden. Sen saaminen edellyttää, että on asunut Britanniassa vähintään viisi vuotta.

Noin 35 prosenttia on saanut alustavan oleskeluoikeuden, jota voi hakea viittä vuotta lyhyemmällä asumisella. Sen voi myöhemmin päivittää pysyväksi.

Vain 0,3 prosenttia hakemuksista on hylätty.


Rekisteröitymistään on lykännyt toistaiseksi myös Liisa Julkunen-Mouilid, joka muutti Britanniaan jo vuonna 2002:

”Pitääkin laittaa kalenteriin.”

Televisiolistauksia Ericssonin tytäryhtiölle tekevä Julkunen-Mouilid ei aio Suomeen takaisin. Mutta ei hän tunne itseään britiksikään, vaan pikemminkin lontoolaiseksi.

Brexitiä hän seuraa tyynenä sivusta.

”Olen jo tottunut ajatukseen kolmen vuoden aikana, enkä ota sitä henkilökohtaisesti. Brittiystäviä käy kuitenkin sääliksi.”

Alun perin pysyvän oleskeluluvan hakeminen maksoi. Britannian edellinen pääministeri Theresa May muutti hakuprosessin ilmaiseksi poliittisen paineen alla.

Nykyinen pääministeri Boris Johnson on luvannut Mayn tavoin, että maassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet taataan.

Osaa EU-kansalaisista huolestuttaa kuitenkin jo itse rekisteröintijärjestelmä. Rekisteröidyt eivät pääse katsomaan, mitä kaikkia tietoja viranomaiset ovat keränneet ja minne tietoja mahdollisesti jaetaan.

Lisähuolta tuo brexitiin liittyvä yleinen epävarmuus. EU-eron on määrä koittaa 31. lokakuuta. On yhä auki, miten ero tapahtuu.

Rekisteröitymistään lykkää yhä myös Britanniassa asuva valokuvaaja Ossi Piispanen:

”Itse koen, että koko EU:sta eroaminen on vielä niin hataralla pohjalla, etten aio kuluttaa energiaani siihen ennen kuin on pakko.”

Piispanen kokee oman asemansa turvatuksi, sillä hän on asunut maassa jo kymmenen vuotta.

Konsuli Sari Kilpi Suomen Lontoon-suurlähetystöstä sanoo, että rekisteröinti on toistaiseksi vapaaehtoista, joten aikaa on.

”Britannian sisäministeriö on syksyllä tiedottamassa rekisteröintijärjestelmästä laajemmin, jolloin rekisteröintimäärätkin varmasti nousevat.”

Fakta

Brexit vaikuttaa EU-kansalaisiin


 Britannian on määrä erota EU:sta 31. päivänä lokakuuta. Brexitiä on lykätty aiemmin jo kahdesti.

 Britanniassa asuu noin 3,4 miljoonaa EU-kansalaista. Suomalaisia on noin 21 000.

 Maahan jäävien EU-kansalaisten pitää rekisteröityä. Aikaa on vuoden 2020 loppuun asti, jos Britannia lähtee EU:sta ilman erosopimusta.

 Jos erosopimus saadaan voimaan, aikaa on kesäkuun 2021 loppuun.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  10. 10

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää