Ulkomaat

Vapaudenpatsaskin vedettiin mukaan kiistaan Yhdys­valtain maahan­muutto­politiikasta

Siirtolaisviraston johtaja Ken Cuccinelli tulkitsi Vapaudenpatsaan jalustassa olevaa runoa trumpilaisessa hengessä.

Maailman tunnetuimpiin maamerkkeihin kuuluva Vapaudenpatsas on vedetty mukaan kiistaan Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikasta.

Tarkemmin sanoen kyse on New Yorkin Vapaudenpatsaan jalustassa olevasta kuuluisasta runosta, jossa toivotetaan hädänalaiset tervetulleiksi rantautumaan Yhdysvaltoihin.

Runon lainatuimmassa säkeessä sanotaan: ”Antakaa minulle uupuneenne, antakaa minulle köyhänne.” (”Give me your tired, give me your poor.”)

Vapaudenpatsaan runo nousi kiistakapulaksi, kun presidentti Donald Trump oli maanantaina kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaa.

Trumpin uuden määräyksen myötä maahan pyrkiviltä ja päässeiltä on helpompi evätä viisumi tai työlupa, jos heidän tulonsa eivät ole riittäviä tai jos he ovat joutuneet turvautumaan sosiaaliapuun.

Maahanmuuttosäännösten kiristämisen uskotaan osuvan ennen kaikkea Latinalaisesta Amerikasta tuleviin siirtolaisiin.

”Periaatteena on vanha amerikkalainen arvo, ja se on omavaraisuus”, Yhdysvaltojen siirtolaisviraston johtaja Ken Cuccinelli perusteli päätöstä.


Tiistaina Cuccinellilta kysyttiin radiokanava NPR:n haastattelussa, vieläkö Vapaudenpatsaan runon säe uupuneista ja köyhistä ”on osa Yhdysvaltain eetosta”.

Cuccinelli vastasi: ”Antakaa minulle uupuneenne ja köyhänne, jotka pystyvät seisomaan omilla jaloillaan ja joista ei tule julkista rasitetta.”

Trumpin vastustajat hyökkäsivät Cuccinellin runotulkintaa vastaan. Joukossa oli demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä senaattori Elizabeth Warren.

”Meidän arvomme on hakattu kiveen Vapaudenpatsaassa, eikä niitä muuteta muuksi”, Warren sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Cuccinellia hiillostettiin omasta runoversiostaan pitkin tiistaita, ja hän piti tulkinnastaan itsepintaisesti kiinni. Televisiokanava CNN:n haastattelussa hän totesi, että Vapaudenpatsaan runo oli osoitettu Euroopasta tuleville siirtolaisille.

”Runo tietysti viittasi Euroopasta tuleviin ihmisiin”, Cuccinelli sanoi.

Vapaudenpatsaan runon kirjoitti yhdysvaltalainen runoilija Emma Lazarus vuonna 1883. Runon nimi on ”Uusi kolossi”, ja runon sisältävä pronssilaatta kiinnitettiin Vapaudenpatsaan jalustaan vuonna 1903.

Vapaudenpatsas on ollut New Yorkin edustalla vuodesta 1886. New Yorkin Ellis Islandin vastaanottokeskuksen kautta saapui Yhdysvaltoihin miljoonia siirtolaisia 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuoliskolla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää