Ulkomaat

Saudi-Arabia haluaa esiintyä edistyksellisenä maana, mutta silti Loujain al-Hathloul joutui yli vuodeksi vankilaan vaadittuaan naisille lupaa ajaa autoa

Naisten oikeutta autolla ajamiseen ajanut Loujain al-Hathloul ja kymmenen muuta naista pidätettiin yli vuosi sitten Saudi-Arabiassa, koska he kyseenalaistivat kruununprinssi Muhammed bin Salmanin uudistukset ja maansa ihmisoikeustilanteen.

Saudi-Arabian kerrotaan antaneen 30-vuotiaalle Loujain al-Hathloulille lupauksen: Hän pääsee vankilasta. Ehtona vapautumiselle tosin on BBC:n mukaan, että al-Hathloul peruu puheensa siitä, että häntä on vankeutensa aikana kidutettu.

Al-Hathloulin perheen mukaan nainen on vankeutensa aikana joutunut kidutetuksi ja seksuaalisen väkivallan uhriksi. Saudi-Arabian hallinto on kiistänyt tapahtuneen.

Al-Hathloul on yksi yhdestätoista naisesta, joita Saudi-Arabia on tänä vuonna syyttänyt kyberrikoksista säädetyn lain varjolla. Laki on osa maan terrorismin torjuntaa koskevaa lainsäädäntöä.

The Guardianin mukaan pidätetyistä naisista suurin osa oli kampanjoinut edistääkseen naisten oikeutta ajaa autoa. Heidät pidätettiin toukokuussa 2018. Vain vähän tämän jälkeen Saudi-Arabiassa tuli voimaan laki, joka antoi naisille oikeuden auton kuljettamiseen.

Naisten oikeus autolla ajamiseen on yksi kruununprinssi Muhammed bin Salmanin aikana tapahtuneista uudistuksista vanhoillisessa Saudi-Arabiassa.

Tämän vuoden heinäkuussa kerrottiin, että Saudi-Arabiassa puuhaillaan naisia koskevan tiukan holhouslain hölläämistä. Jo tälle vuodelle lupaillun uudistuksen mukaan naiset saisivat muun muassa poistua maasta ilman sukulaismiehen lupaa. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista.

Lakiuudistus tuli esiin sen jälkeen, kun useaiden saudinaisten pakomatkat ulkomaille nousivat kansainväliseen julkisuuteen. Tiukkaa uskonnollista valtaa paenneet naiset ovat hakeneet turvapaikkoja ulkomailta ja arvostelleet kuningaskunnan lakeja ja tapoja, jotka asettavat aikuiset naiset monissa asioissa lapsen asemaan ja alisteisiksi miehille.

Kruununprinssi Muhammedin kaudella myös uskonnollisen poliisin valta on kaventunut, mikä on esimerkiksi vapauttanut naisten pukeutumista.

Heinäkuun puolivälissä Saudi-Arabia yllätti ilmoittamalla yhden illan musiikkifestivaalista, jonka päätähdeksi oli palkattu avoimen seksuaalisesta esiintymisestään tunnettu yhdysvaltalainen artisti Nicki Minaj. Arvostelun kohteeksi jouduttuaan Minaj tosin perui esiintymisensä ihmisoikeuskysymyksiin vedoten.

Saudi-Arabia on siis viime vuosina yrittänyt esiintyä uudistumiskykyisenä ja hieman entistä nykyaikaisempana valtiona. Ainakin osa toimista liittyy kruununprinssin Saudi Vision 2030 -nimiseen uudistusohjelmaan.

Human Rights Watchin (HRW) mukaan asiat eivät kuitenkaan edisty kovin tehokkaasti tai laajalti.Naisten oikeuksia ajavien aktivistien pidättäminen oli HRW:n mukaan Saudi-Arabian yritys pelotella naisten ja ihmisoikeuksien puolesta toimivia aktivisteja. HRW:n Lähi-idän alueen johtajan Sarah Lee Whitsonin mukaan kyse on siitä, että kruununprinssi Muhammed bin Salman haluaa näyttäytyä uudistajana ja nujertaa kaikki, jotka kyseenalaistavat hänen pyrkimyksiään.

”Hänen viestinsä on selvä: vankilaan päätyy kuka tahansa, joka esittää epäilyksiään kruununprinssin suunnitelmia kohtaan”, Whitson sanoi HRW:n tiedotteessa toukokuussa 2018.

Joillekin epäilijöille on käynyt vankilaan joutumista pahemmin. Saudiarabialaisen toimittajan ja kruununprinssin kiivaan arvostelijan Jamal Khashoggin uskotaan tulleen murhatuksi lokakuussa 2018 kotimaansa suurlähetystössä Istanbulissa. YK:n oikeusasiantuntijan kesäkuussa esittelemän raportin mukaan kruununprinssi Muhammed bin Salmanin ja useita korkea-arvoisia saudiviranomaiset voi yhdistää Khashoggin murhaan.

Osa toukokuussa 2018 pidätetyistä naisista on ollut tänä keväänä oikeudessa. Heille luetut syytteet ovat liittyneet The Guardianin mukaan muun muassa heidän ihmisoikeuksien edistämiseen liittyviin toimiinsa ja yhteyksiinsä ulkomaisiin toimittajiin ja diplomaatteihin.

Saudiarabialaisten ihmisoikeustoimijoiden mukaan naisia syytetään ”koordinoidusta toiminnasta, jonka tarkoituksena on heikentää kuningaskunnan turvallisuutta, tasapainoa ja sosiaalista rauhaa”, kertoi The Guardian toukokuussa.

Al-Hathloulin lisäksi pidätettyinä ovat olleet The Guardianin mukaan ainakin pitkän linjan naistenoikeusaktivisti Aziza al-Yousef, psykologi ja valokuvaaja Madeha al-Ajroush, sairaalan johtaja ja feministi Aisha al-Mana ja blogia pitävä Eman al-Nafjan. The Guardianin mukaan yhdestätoista pidätetystä naisesta seitsemän on vapautettu tänä vuonna. Ainakin Aziza al-Yousef ja Eman al-Nafjan vapautettiin maaliskuun lopulla pidetyn kuulemisen jälkeen.Oikeus ei lehden mukaan ole kokoontunut kuukausiin. Loppuja naisia on siis pidetty yli vuosi odottamassa varsinaista oikeudenkäyntiä. The Gulf Centre for Human Rights varoitti maaliskuussa BBC:n mukaan, etteivät naiset todennäköisesti edes saa reilua oikeudenkäyntiä. He eivät esimerkiksi ole saaneet puhua asianajajille. Ulkomaalaisten toimittajien pääsy oikeussaliin on estetty, kertoi BBC.

Aktivistien omaisille oli BBC:n mukaan kerrottu viime hetkellä ennen maaliskuisen käsittelyn alkua, että oikeudenkäynti oli siirretty terrorismia varten perustetusta erityis­rikos­tuomioistuimesta tavalliseen rikostuomioistuimeen. Syytä päätökselle ei kerrottu.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin al-Hathloulia ja kahta muuta naista on pidetty vankeusaikana eristysselleissä, joissa heitä on kidutettu sähkösokeilla, ruoskittu ja alistettu seksuaalisella väkivallalla.

Maaliskuussa 36 YK:n ihmisoikeusneuvostoon kuuluvaa maata ilmaisi maaliskuussa huolensa naisten vangitsemisista ja vaati heidän vapauttamistaan. Mukana olivat EU-maiden lisäksi muun muassa Kanada, Uusi-Seelanti, Norja ja Islanti. Saudi-Arabian pysyvä edustaja Abdul Aziz Alwasil kuittasi kannanoton maan sisäisiin asioihin puuttumisena.

Tieto al-Hathloulille esitetystä sopimuksesta on peräisin hänen siskoltaan Lina al-Hathloulilta. Asianajajaksi Belgiassa opiskellut sisko kertoi asiasta Twitterissä tiistaina.

”En tiedä, mitä riskeeraan kertomalla tämän. Ehkä tämäkin vahingoittaa siskoani. En vain pysty pitämään tätä itselläni. Loujainille on tehty ehdotus: kiellä kidutus ja pääset vapaaksi. Mitä ikinä tapahtuukin, sanon tämän vielä kerran: Loujainia on kidutettu brutaalisti ja häntä on ahdisteltu seksuaalisesti”, Lina al-Hathloul kirjoitti.The Guardianin mukaan Loujain al-Hathloul on kieltäytynyt hänelle esitetystä sopimuksesta. Naisen veljen mukaan hän oli alun perin myöntynyt sopimukseen, jota maan hallinto oli ensin esittänyt pidettäväksi salassa.

”Kun valtion turvallisuusjoukot pyysivät häntä allekirjoittamaan sopimuksen videolla, hän repi paperin heti. Hän kertoi heille, että pyytämällä allekirjoittamaan tämän paperin olette osallisia peittelyyn ja yritätte puolustaa kidutusta ohjannutta al-Qahtania”, kertoi Walid al-Hathloul Twitterissä tiistaina.Al-Qahtanilla hän viittaa kruununprinssin entiseen neuvonantajaan Saud al-Qahtaniin, jonka nimi on tätä ennen yhdistetty Jamal Khashoggin murhaan.

Veljen mukaan al-Qahtani on vieraillut al-Hathloulin luona vankilassa.

”Hän kertoi siskolleni: ’tapan sinut, leikkaan sinut paloiksi, heitän sinut viemäriin. Sitä ennen raiskaan sinut”, veli kertoi The Guardianille.

Al-Hathloul on ollut pidätettynä useita kertoja. Vuonna 2014 hän oli yli kaksi kuukautta vankilassa, koska ajoi autolla rajan yli Arabiemiraateista Saudi-Arabiaan. Muilla pidätyskerroilla syyt ovat olleet jokseenkin samanlaisia.

”Vaikuttaa siltä, että hän on jälleen maalitauluna siitä syystä, että hän on työskennellyt rauhanomaisesti ihmisoikeuksien puolustajana, joka puhuu naisten oikeuksien puolesta”, toteaa Amnesty Internationalin Lähi-idän kampanjajohtaja Samah Hadid tiedotteessa vuonna 2017.

Tällä kertaa al-Hathloul on ollut vangittuna jo vuoden ja kolme kuukautta. Osan ajasta häntä on pidetty olosuhteissa, joissa hän ei ole pystynyt olemaan yhteydessä ulkomaailmaan.

”Mitä ikinä vanhempani kysyivätkään, hän sanoi vain, ettei voi vastata – kuin joku olisi kertonut hänelle mitä sanoa”, al-Hathloulin veli kertoi The Guardianille toukokuussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  2. 2

   Nainen lähti Alepasta, hyppäsi autoon ja törmäili pitkin Paloheinää – Kuvat näyttävät, millaista tuhoa epäilty rattijuoppo sai aikaan

  3. 3

   Maailman keuhkot puskevat nyt ilmaan hiiltä: Amazonilla riehuu valtavia metsä­paloja, joiden sytyttämisestä on todennäköisesti maksettu rahaa

  4. 4

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  6. 6

   Poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä – näin kauppaketjut vastaavat

  7. 7

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  8. 8

   Peliyhtiö Remedyn johto myi isoja osake­määriä ennen uuden pelin julkaisua – ”Ymmärrän, että voi syntyä kysymyksiä”

  9. 9

   Yhdysvaltain republikaanien merkittävä miljardööri­tukija David Koch on kuollut

  10. 10

   Maata pitkin Espanjaan – Onko lentämisen välttäminen oikeasti ekologista, vaivan arvoista ja kallista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  2. 2

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  3. 3

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  4. 4

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  5. 5

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  6. 6

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  8. 8

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  9. 9

   Yhden sijoitustuotteen hinta nousee kohisten, ja se piirtää isomman kuvan talouden tilasta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  11. Näytä lisää