Ulkomaat

Suomalaisten kansoittamassa ruotsalaiskunnassa on tiettävästi maailman ainoa second hand -ostoskeskus – ja nyt se tekee jo voittoa

Suomalaisten kansoittama Eskilstuna löysi itseluottamuksensa uudelleen ryhtymällä Ruotsin kierrätyspääkaupungiksi. HS vieraili projektin lippulaivassa, kierrätysostoskeskus Retunassa.

Eskilstuna

Aula on avara ja valoisa. Käytävät kiiltävät.

Pyörät seisovat urheiluliikkeessä siistissä rivissä, viereisessä sisustusliikkeessä näyttää mukavan väljältä.

Toisesta kerroksesta löytyvät retrovaateputiikki, elektroniikkaliike, lelukauppa, kukkakauppa ja luomukahvila.

Hyväkuntoisen 1970-luvun hääpuvun saisi tarvittavine muokkauksineen 75 eurolla, lastenvaunut 50 eurolla. 42-tuumainen LG-televisio maksaa sata euroa.

Tämä Ruotsin Eskilstunassa sijaitseva Retuna on tiettävästi maailman ainoa second hand -ostoskeskus. Ostoskeskukselta se myös tuntuu.

Nyt ei olla rojuvarastossa, vaikka kaikki myytävä tavara on tänne joskus ilmaiseksi jätetty.

”Halusimme, että tästä ei tule mitään jättikirppistä”, sanoo kaupungin energia- ja kierrätysyhtiön johtaja Vesa Hiltula, joka johti keskuksen perustamista.

”Kauppiaiden pitää voida tehdä voittoa. Haluamme todistaa ihmisille, että heidän hylkäämillään tavaroilla on yhä arvoa.”

Nyt neljä vuotta avajaisten jälkeen tavoite alkaa toteutua. Kaupungin tukea ei enää tarvita. Vuosi on jäämässä plussalle, ja keskus työllistää 50 ihmistä. Asiakkaita kävi kesäkuussa 27 000.

Torstaina iltapäivällä kävijöitä on joka liikkeessä, mutta enemmänkin mahtuisi.

Vakiasiakas Charlotte Lärkestam astuu parkkipaikalle hymyillen ja kädet täynnä tavaraa.

”Tämä on fantastinen paikka! Olen sisustanut kaksi kesämökkiä pelkästään täältä ostetuilla asioilla, jääkaapeista ja pakastimista lähtien.”

Hintaa kaikelle on tullut yhteensä tuhat euroa. Tällä kertaa mukaan tarttui muovinen tiskiallas leikkimökin leikkikeittiöön.


Kiertotalous on nyt kuuma sana.

Planeetan luonnonvarat ja ilmasto eivät kestä nykyistä kulutustahtia.

Maailman väestö kasvaa vuoteen 2050 mennessä noin kymmeneen miljardiin. Jättimäinen määrä ihmisiä siirtyy keskiluokkaan, kuluttajiksi.

Uusien maapallojen valmistus on kuitenkin lopetettu. Pitää heittää vähemmän pois ja käyttää kaikki mahdollinen uudestaan. Korjata ja kierrättää.

Siksi Eskilstunan idea kuulostaa järkevältä. Kaupungin suuren kierrätys- ja jäteaseman viereiseen halliin perustettiin ostoskeskus. Jätepisteeltä voi jatkaa suoraan toiselle puolelle pihaa ostoskeskuksen takaovelle, jossa käyttökelpoista tavaraa otetaan vastaan.


Keskuksen yrittäjät myyvät liikkeissään tavaraa, josta joku on tahtonut ilmaiseksi eroon.

Nyt takakonttiaan tyhjentävät Stefan Johansson ja Kicki Liukkonen. ”Tämä on kätevää”, Liukkonen sanoo ja nostaa taas yhden laatikon.

Eskilstunassa oli ennen paljon raskasta teollisuutta, joka työllisti 1960-lähtien suomalaisia siirtolaisia. La- ja nen-päätteiset sukunimet ovat tuttuja kaikille.

Puoliksi ruotsinsuomalaisista koostui myös kolmas asia, josta Eskilstuna teollisuuden ja kierrättämisen lisäksi Ruotsissa tunnetaan: hiljattain uransa päättänyt rockyhtye Kent.

 

”Kaatopaikalle ei mene enää käytännössä mitään.”

Johansson ja Liukkonen antavat tällä kertaa pois vaatteita, muuttolaatikoita ja keksinnön, jota ilmankin ihmiskunta olisi saattanut tulla toimeen.

”Munankeitin”, Johansson sanoo ja nauraa. ”Munanhan voi keittää kattilassakin.”

Eskilstunan tarina kuulostaa suomalaiseen korvaan tutulta. Keskisuuren kaupungin omakuva ja elanto rakentuivat raskaan teollisuuden ympärille. Kun se kutistui, matto lähti alta.

Jäljelle jäi hämmennys ja putoava väkiluku.

”1990-luvulla menetimme tuhansia teollisuustyöpaikkoja lähes yhdessä yössä”, kierrätysjohtaja Hiltula toteaa.


Nyt kaupunki on löytänyt uudelleen itseluottamuksensa, vaikka 12 prosentin työttömyysaste on ruotsalaisittain yhä korkea. Väkiluku on kivunnut yli sadantuhannen.

Kaupunki päätti ryhtyä Ruotsin kierrätyskuninkaaksi ja onnistui. ”Kaatopaikalle ei mene enää käytännössä mitään. Olemme jo saavuttaneet kaikki EU-maiden vuodelle 2030 asettamat tavoitteet”, Hiltula sanoo.


Jätteet lajitellaan omakotitaloissakin seitsemään eri kategoriaan eri väristen pussien avulla: ruokajäte, muovipakkaukset, pahvipakkaukset, metallipakkaukset, painotuotteet, tekstiilit ja sekajäte.

Pussit tunnistetaan linjastolla optisesti. Jäteautot kulkevat kokonaan fossiilittomilla polttoaineilla.

Pian ruokajätteitä aletaan hyödyntää kalanrehuksi kelpaavien toukkien kasvatuksessa. Sitä on jo harjoiteltu.

”Se on uusi suuri askel”, Hiltula sanoo. Lämmöksi ja sähköksi poltettavan sekajätteen osuutta hän haluaisi myös yhä laskea.


Brittilehti The Guardian nimesi Eskilstunan hiljattain maailman kierrätyspääkaupungiksi. Lisäksi Eskilstunassa asuu Ruotsin ympäristötietoisin väestö, osoitti parin vuoden takainen kysely.

”Näin siitä huolimatta, että meillä on paljon maahanmuuttajia eikä koulutusaste ole erityisen korkea”, Hiltula toteaa. ”Se osoittaa, että tästä on tullut asukkaille ylpeyden aihe.”

Retunan avasi Eskilstunan kaupungin yhtiö vuonna 2015 kaupungin poliitikkojen aloitteesta.

Suomessa vastaavissa suunnitelmissa pisimmällä on Vaasan alue. Kuuden kunnan jäteyhtiö Stormossen avaa selvästi pienemmän mutta vastaavalla idealla toimivan kierrätysostoskeskuksen Vaasan Isolahteen lokakuun alussa. Idea saatiin juuri Eskilstunasta.

Tonneissa laskettuna Retuna on vain murto-osa Eskilstunan kierrätysponnistuksista. Tietoisuuden kannalta merkitys on suurempi.


Sisällä keskuksessa HS ei tapaa yhtäkään paikallista, joka ei olisi siitä edes hieman innoissaan.

”Tuntuu, että nyt minä teen jotakin hyödyllistä”, sanoo pyörä- ja urheiluliikkeen touhukas omistaja Toni Haddad, 28.

Aikaisemmin hän oli teollisuuden palveluksessa. Vuosi sitten liikkeellä oli vielä hiljaista mutta nyt kävijämäärä on kaksinkertaistunut. ”On tämä kannattavaa, saan normaalitulot.”

Yrittäjät hakevat kaiken myytävän tavaran alakerran vastaanottovarastosta, jossa sitä on jo lajiteltu eri liikkeiden tarpeiden mukaan. Palvelu sisältyy liikkeen vuokraan.

Työtä teettää valikointi ja korjaaminen. Haddadin mukaan lähes joka pyörä vaatii laittoa.


Asiakkaita tulee sekä ympäristösyistä että hintojen takia.

Eskilstunassa asuu paljon uusia maahanmuuttajia. Heidän lapsensa tahtovat harrastaa kuten muutkin. ”Heillä ei muuten olisi varaa. Heille tämä on täydellinen paikka.”

Kovin suurista rahavirroista ei ole kyse.

Suurinta liikevaihtoa tekee elektroniikkaliike. Myyjä Amjad Al Chamaa sanoo tavallisen päivän myynnin olevan noin 500 euron luokkaa.

”Eniten menee televisioita ja kannettavia tietokoneita”, hän kertoo. Hyllyillä on myös vahvistimia, radioita, kaiuttimia ja pelejä.

Opiskelijat Rasmus Gustafsson ja Amanda Forsberg katselevat tarjontaa vaitonaisina. Öölannista kotoisin olevalle Gustafssonille Retuna oli nähtävyys, joka piti tyttöystävän kotikaupungissa tulla katsastamaan.


Forsberg on käynyt ennenkin. ”Löysin jo yhden topin”, hän kertoo.

Nyt he ovat iskeneet silmänsä liikkeen nurkassa roikkuviin karaokepeli Sing starin mikrofoneihin.

”Myös jotain tietokoneen lisävarusteita voisin kuvitella ostavani”, Gustafsson sanoo.

”Mutta en tietokonetta. Niin pitkälle en menisi.”

Tämän verran kierrätysostarin tuotteet maksavat

HS teki kierroksen Ruotsin ja luultavasti myös maailman ainoan second hand -ostoskeskuksen liikkeissä kartoittaakseen sen hintatasoa.

Liikkeistä voi tehdä todella halpoja löytöjä, mutta myös hieman kalliimpia tuotteita löytyy. Vaikka yrittäjät saavan tavaran ilmaiseksi, heidän on pystyttävä maksamaan liiketilan vuokra ja elättämään itsensä.

Yrittäjien mukaan valitukset korkeista hinnoista ovat alkutaipaleen jälkeen vähentyneet.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisäänpääsyn romanihameessa, omistaja ei näe virallista linjaa ongelmalliseksi

  3. 3

   ”Kammottava naisbändi” – Teinityttöjen rockbändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soittotaidoillaan

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat huomasivat yllättävän ilmiön: Ikivanha ajattelutapa on palannut parisuhteisiin – Näin tunnistat ajautuneesi ”työparisuhteeseen”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  7. 7

   HS selvitti: Samana päivänä ostetut Onnibus-liput kallistuivat jopa 25 prosenttia omistajan­vaihdoksen jälkeen

  8. 8

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  9. 9

   Helsingissä valmistelluissa terrori-iskuissa kuoli tuhansia ihmisiä 1900-luvun alussa: Kruununhaka kuhisi kansainvälisiä terroristeja

  10. 10

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  6. 6

   Puolustusministeri Mike Esper: Yhdysvallat valmistelee vastatoimia iskusta öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa – Iran kiistaa syyllisyytensä, mutta sanoo olevansa valmis sotaan

  7. 7

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  8. 8

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  9. 9

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  10. 10

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää