Ulkomaat

Tutkimusryhmä löysi mikromuovia Arktiksen jäästä: ”Kuin isku vasten kasvoja”

Edes jäätiköt eivät ole välttyneet mikromuovilta: näytteet vilisivät pieniä muovihelmiä ja -rihmoja.

”Se oli kuin isku vasten kasvoja.”

Näin kuvaili tuntojaan yhdysvaltalaisen Rhode Islandin yliopiston tutkija Jacob Strock, joka oli juuri löytänyt mikromuovia arktisen jään sisältä.

Strock ja hänen kollegansa olivat viettäneet 18 päivää Atlantin ja Tyynenmeren yhdistävällä Luoteisväylällä. Kun he porasivat jäähän syrjäisellä Lancasterinsalmella, tutkimusryhmä hämmästyi.

Tutkijat olivat olettaneet alueen suurimmaksi osin säästyneen merissä kelluvalta muovisaasteelta. Neljästä eri kohteesta otetut näytteet kuitenkin vilisivät pieniä muovihelmiä ja -rihmoja, uutistoimisto Reuters kertoo.

Tutkijoiden mukaan löytö vahvisti aiempia havaintoja siitä, että merten mikromuovi vaikuttaa kertyvän vähitellen jäähän.

”Muovin määrä oli silmiinpistävää”, tutkimusprojektin johtaja, Rhode Islandin yliopiston valtameritutkija Brice Loose sanoi Reutersille.

Alla olevalta videolta voit katsoa tutkijoiden työskentelyä alueella. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä. Juttu jatkuu videon jälkeen.Tutkijat uskovat heidän tutkimansa jään olevan ainakin vuoden vanhaa ja ajelehtineen Lancasterinsalmelle muualta Arktikselta.

Jäästä löydettyä muovia on Reutersin mukaan tarkoitus käyttää jatkossa tehtävissä tutkimuksissa, joilla selvitetään muovijätteen vaikutuksia sille altistuviin eläimiin, kuten kaloihin, lintuihin ja valaisiin.

Maailman merissä on luonnonsuojelu­järjestö WWF:n mukaan yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa. Muovijätettä on löydetty jopa noin 11 kilometrin syvyyteen ulottuvasta Mariaanien haudasta, joka on maailman syvin tunnettu syvänmeren hauta.

Toukokuussa Nature Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa varoitettiin, että muovijätteen määrää maailmassa on todennäköisesti aliarvioitu selvästi.

Noin 60 prosenttia muovijätteestä päätyy meriin WWF:n mukaan Aasian maista, kuten Kiinasta, Indonesiasta ja Thaimaasta. Muovia löytyy kuitenkin myös muualta, myös usein yhtenä maailman viimeisistä turmeltumattomista alueista pidetyltä Arktikselta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi keskiviikkona, että mikromuovipartikkeleita sataa alueelle lumen mukana. Lumesta on löytynyt myös muun muassa kumi-, lakka- ja maalijäämiä.

Aikaisemmin muovia on havaittu päätyvän ilmasta maahan BBC:n mukaan myös muun muassa Ranskan Pyreneillä, Kiinan Dongguanissa sekä Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää