Ulkomaat

Kuolleena syntyneen lapsen vuoksi murhasta tuomitun 21-vuotiaan naisen tapaus punnitaan uudelleen El Salvadorissa

Raiskauksesta alkunsa saaneen raskauden päättyminen lapsen kuolemaan toi synnytyksen aikaan 18-vuotiaalle naiselle 30 vuoden vankeusrangaistuksen.

El Salvadorissa on avattu uudelleen murhaoikeudenkäynti, jossa 21-vuotias nainen tuomittiin lapsensa kuoltua synnytyksessä. The Guardianin mukaan raiskauksesta alkunsa saanut poikavauva syntyi kuolleena.

El Salvadorin aborttilainsäädäntö on maailman tiukimpia. Raskaudenkeskeytystä ei hyväksytä missään olosuhteissa eikä edes raiskauksen uhrille. Jopa keskenmeno voi viedä oikeuden eteen.

Sen vuoksi Evelyn Beatríz Hernándezia uhkaa vuosikymmenien vankeustuomio murhasta. Hänet tuomittiin ensimmäisen kerran vuonna 2017, kun oikeus katsoi Hernándezin tehneen abortin. Tuolloin hän sai 30 vuotta ehdotonta vankeutta, josta on nyt ehtinyt istua pian kolme vuotta.

The Guardianin mukaan Hernández oli huhtikuun alussa vuonna 2016 hakeutunut maaseudulla sijaitsevan perheensä kotitalon ulkokäymälään kovien vatsakipujen vuoksi ja yllätyksekseen synnyttänyt kuolleen poikavauvan.

Lehden mukaan hän oli edellisenä syksynä joutunut raiskauksen uhriksi ensimmäisenä lukiovuotenaan. Hernández on kertonut, ettei tiennyt olevansa raskaana. Hänen kuukautisensa olivat The Guardianin mukaan tulleet satunnaisina myös raiskauksen jälkeisinä kuukausina.

Synnytyksen jälkeen Hernández oli pyörtynyt runsaan verenvuodon vuoksi. Äiti löysi Hernándezin tajuttomana käymälän lattialta ja kutsui apua. Sairaalan hätäensiavun henkilökunta raportoi tapauksen poliisille, ja kolmen päivän sairaalajakson jälkeen Hernández siirrettiin vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

El Salvadorin vetoomustuomioistuin määräsi Hernándezin tapauksen uudelleen oikeuden arvioitavaksi helmikuussa 2019. Tuomioistuimen mukaan tapauksessa ei pystytty osoittamaan, että hän olisi tahallaan vahingoittanut sikiötä tai syntynyttä vauvaa.

Abortin dekriminalisoimista El Salvadorissa ajavan paikallisen kansalaisjärjestön CDFA:n mukaan uudelleenkäsittely on suuri voitto. Järjestön tarkoituksena on saada kaksikymmentä Hernándezin kanssa vastaavin perustein tuomittua naista vapaaksi.


Keski-Amerikassa sijaitseva El Salvador on konservatiivinen maa, jossa noin kolmannes väestöstä on aborttiin tiukasti suhtautuvia katolisia. Abortti on maan lainsäädännön mukaan ollut rikos vuodesta 1997, vaikka äidin henki olisi vaarassa, raskaus olisi saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena tai sikiö olisi epämuodostunut.

Thomson Reuters -säätiölle heinäkuussa haastattelun antaneen CDFA-kansalaisjärjestön asianajajan Ana Martinezin mukaan Hernándezin kohtalo on tarpeellinen ennakkotapaus, jonka lopputulos osoittaa, mikä maan uuden presidentin, kesäkuussa valtaan tulleen Nayib Bukelen aborttikanta on.

Bukele on sanonut aiemmin, että hänen mukaansa abortti voitaisiin sallia tapauksissa, joissa raskaana olevan naisen henki on vaarassa.

Hernándezin kannalta toivoa antaa Imelda Cortezin, 20, tapaus.

Isäpuolensa raiskaamaksi joutunutta naista syytettiin murhan yrityksestä. Hernándezin tavoin hän synnytti vauvansa käymälään vuonna 2017. Lapsi jäi henkiin, mutta syytteiden mukaan viranomaiset uskoivat Cortezin yrittäneen aborttia.

Naisen lakimiehen mukaa isäpuoli oli käyttänyt nuorta naista seksuaalisesti hyväkseen vuosien ajan. Dna-näyte on todistanut, että naisen isäpuoli on käymälään syntyneen lapsen isä.

Cortez vapautettiin syytteistä joulukuussa 2018.

El Salvadorissa vapautettiin maaliskuussa naistenpäivän aattona myös kolme muuta naista, jotka oli tuomittu 30 vuoden vankeusrangaistuksiin maan tiukan aborttilainsäädännön takia.

Alba Lorena Rodríguez, María del Tránsito Orellana ja Cinthia Marcela Rodríguez olivat kaikki saaneet tuomiot törkeistä henkirikoksista saatuaan keskenmenon. Naisen alun perin tuominnut oikeusistuin oli pitänyt keskenmenoja tahallisesti aiheutettuina.

El Salvadorin korkeimman oikeuden päätöksen mukaan naisten saamat tuomiot olivat suhteettomia ja moraalittomia.

Maailman lisääntymisikäisistä naisista noin 40 prosenttia asuu maissa, joissa abortti on laiton. Viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana lähes 50 maata on vapauttanut aborttilainsäädäntöä ja 16 maata on luopunut täyskiellosta.

Vastaavasti jotkin maat ovat kiristäneet lainsäädäntöään. Esimerkiksi vuonna 2019 keskustelua on käyty Yhdysvaltojen joidenkin osavaltioiden ajamista tiukennuksista aborttilainsäädäntöönsä.

Suomen aborttilaki on moneen muuhun EU-maahan verrattuna tiukahko, sillä Suomessa raskaudenkeskeytyksen saa vain lääkärin lausunnolla ja 12:nnen raskausviikon jälkeen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran erityisluvalla. Lisäksi abortin syy täytyy perustella.

Täysin laittomia abortit ovat 26 maassa, joiden joukossa El Salvador on. Se tarkoittaa, että aborttia ei lain mukaan saa tehdä, vaikka naisen henki olisi uhattuna. Näistä maista kolme on Euroopassa. Maat ovat Andorra, San Marino sekä EU-maa Malta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  2. 2

   ”Harvey Weinsteinin elämä on pilalla”, sanoo seksuaalirikoksista syytetyn elokuvamogulin asianajaja

  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  5. 5

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  6. 6

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  7. 7

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  8. 8

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  9. 9

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  10. 10

   Šakkimaailmassa nousi kohu: supertähti Magnus Carlsen teki maailmanennätyksen, jonka toinen pelaaja kiisti välittömästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää