Ulkomaat

Erikoislääkärin palkka on alle 200 euroa kuussa, diabeetikoille ei riitä insuliinia: Venäjän terveydenhoidon kriisi syvenee

Samaralaisesta Aleksija Botarovasta tuli tunnettu, kun hän alkoi pitää blogia diabeetikoiden ongelmista. Toljattilainen lääkäri Aleksei Kartšinski puolestaan sai huomiota julkaisemalla palkkakuittinsa.

Samara/Toljatti

Vaikeudet alkoivat, kun Aleksija Botarjova täytti 18 vuotta.

Hänellä oli todettu tyypin 1 diabetes 11-vuotiaana. Sen hoitaminen vaati tietenkin tarkkuutta, sillä verensokeria ja ruokavaliota piti tarkkailla insuliinin annostelua varten. Kaiken tarvittavan sai kuitenkin lasten poliklinikalta, josta pystyi hakemaan niin insuliinin kuin tarvittavat välineet.

Kunnes hänet 18-vuotiaana siirrettiin aikuisten poliklinikan asiakkaaksi.

”Sieltä saa insuliinia silloin tällöin. Kun käy hakemassa, saatetaan vain sanoa, ettei sitä ole. Tai kehotetaan tulemaan uudestaan joskus myöhemmin”, Botarjova, 22, sanoo.


Diabeetikoiden ongelmat nousivat alkukesästä Venäjällä esiin, kun uutissivusto Meduza kertoi useissa maakunnissa olevan huutava pula julkisen terveydenhoidon jakamasta insuliinista. Jotkin aluehallinnot olivat toukokuun loppuun mennessä hankkineet alle kymmenen prosenttia vuotuisesta tarpeesta.

Diabeetikoiden kuuluisi saada kaikki tarvitsemansa insuliini ilmaiseksi. Moskovassa he saavatkin, mutta monilla muilla paikkakunnilla satunnaisesti tai eivät lainkaan. Silloin se pitää yrittää ostaa itse.

Venäläisille insuliininjakelun ongelmat olivat silti vain yksi uusi esimerkki Venäjän terveydenhuollon pitkään jatkuneesta kriisistä. Valtiollisen Vtsiom-tutkimuslaitoksen mukaan venäläiset pitävät terveydenhuollon surkeaa tilaa maan vakavimpana ongelmana.Tänä vuonna tilanne on kärjistynyt, ja potilaiden aiempaa äänekkäämpien valitusten lisäksi myös hoitohenkilökunta on alkanut ympäri maata protestoida matalia palkkoja ja ylitöitä. Hoitoalan ammattiyhdistys Deistvie kertoo saaneensa lyhyessä ajassa satoja uusia jäseniä aiemmin järjestäytymistä karttaneista lääkäreistä ja hoitajista.

Lisääntyvistä protesteista vaivautuneet vallanpitäjätkin ovat myöntäneet ongelmia olevan. Terveydenhuolto oli yksi pääaiheita, kun presidentti Vladimir Putin juhannuksen alla vastaili kansalaisten kysymyksiin huolella käsikirjoitetussa televisio-ohjelmassaan.

Botarjova asuu Volgan varrella sijaitsevassa miljoonakaupungissa Samarassa. Se on niin merkittävä teollisuuskeskus, että Finnairkin lentää sinne suoraan Helsinki-Vantaalta.Silti Samarassakin on isoja ongelmia terveydenhoidossa.

”Kuukauden insuliini maksaa 5 000 ruplaa [noin 70 euroa] ja muut tarvikkeet helposti saman verran. Opiskelijalle se on iso raha”, Botarjova sanoo.

Niin se on monelle työssä käyvällekin. Viime vuonna Samaran alueella keskipalkka oli 32 000 ruplaa eli runsaat 450 euroa kuukaudessa.

”Mutta vaihtoehtoja ei ole. Voin jättää hampaiden pesun väliin, mutten insuliinia, jos haluan herätä seuraavana aamuna.”

Botarjova kantaa keittiön pöydälle pienen laatikon. Siinä on kirjeitä diabeetikoilta ympäri Venäjää.

Kirjeitä tulee tasaiseen tahtiin, koska Botarjova perusti blogin turhauduttuaan insuliinin vähyyteen ja ennakkoluuloihin. Aihetta käsitteleviä blogeja ei juuri ollut, joten siitä tuli nopeasti suosittu vertaistukikanava. Nyt ihmiset kertovat kirjeissään ja viesteissään, kuinka sairastuminen pelotti ja hävetti tai kuinka rahat eivät riitä insuliiniin.

”Myös tosi ikäviä tarinoita. Monta kertaa on itkettänyt.”


Karuja kokemuksia on päätynyt ennenkin julkisuuteen. Viime vuonna Saratovissa oikeus julisti diabeetikoita auttaneen kansalaisjärjestön ”ulkomaiseksi agentiksi”, minkä jälkeen järjestö joutui lopettamaan toimintansa. Se pahensi kaupungin huonoa lääke- ja insuliinitilannetta entisestään, minkä arvellaan johtanen ainakin yhden diabeetikon kuolemaan.

Kaikkia ei innosta Botarjovankaan aktivismi. Samaran paikallishallinto vastasi HS:n tiedusteluun, että insuliinin jakelussa ja riittävyydessä ei ole ongelmia. Sen mukaan myös Botarjova on saanut kaiken hänelle kuuluvan insuliinin.

”Niinpä tietysti”, Botarjova sanoo.

Mutta sitten hänelle soitettiin poliklinikalta uudestaan ja ilmoitettiin, että hän voi käydä kuukausittain hakemassa insuliinia ja testeissä. Botarjova sanoo, että voi vain arvella syytä yllättävälle ilmoitukselle.

Valitukset terveydenhuollon huonosta tilasta liittyvät myös yleiseen tyytymättömyyteen. Reaalitulot ovat laskeneet vuosia ja köyhyys yleistynyt, joten ärsytyskynnys on madaltunut.

Venäläisten valituslista on pitkä.

Hoitoon pääsy on hidasta, monet sairaalat rapistuneita, laitteisto vanhaa. Hoito edellyttää usein lahjuksia, mutta voi silti olla huonoa. Sairaaloita on karsittu kovalla kädellä, joten hoitoon pääsy on vaikeutunut etenkin maaseudulla. Lääkkeet saattavat yllättäen loppua. Joihinkin sairaaloihin on otettava lakanat mukaan.

Julkisen erikoissairaanhoidon taso vaihtelee, eikä sitä välttämättä ole kattavasti tarjolla edes isoissa kaupungeissa. Sosiaalisessa mediassa leviää säännöllisesti vetoomuksia, joilla kerätään rahaa vakavasti sairastuneen auttamiseksi yksityissairaalassa tai ulkomailla.

Venäläiset myös tietävät, että eliitti hoidattaa itseään mieluusti ulkomailla, mikä ei varsinaisesti lisää luottamusta järjestelmään. Aikanaan otsikoissa oli, kun Suomessakin tunnetun silloisen lapsiasiamiehen Pavel Astahovin vaimo synnytti Ranskassa.

Toisaalta kaikki tietävät lääkäreiden ja hoitajien palkkojen olevan varsinkin maakunnissa pieniä. Sekin on huolenaihe, sillä lääkärit lähtevät parempien palkkojen perässä Moskovaan, Pietariin tai ulkomaille. Vähänkään syrjäisemmille paikoille ei ole enää juuri halukkaita.

Kyse on tietenkin rahasta. Venäjä käyttää monia länsimaita pienemmän osuuden kansantuotteestaan terveydenhoitoon. Viime vuodet rahoitus on pienentynyt entisestään, kun inflaatio huomioidaan.

Rahaa myös palaa korruptioon ja tehottomuuteen. Uutistoimisto Bloombergin tuoreimmassa listauksessa Venäjän terveydenhuolto oli neljänneksi tehottominta 56 maan joukossa. Tehottomampaa se oli vain Azerbaidžanissa, Yhdysvalloissa ja Bulgariassa.

Kriitikoiden mukaan koko rahoitusjärjestelmä on epäonnistunut. Hoito rahoitetaan nykyisin työnantajien rahoittaman sairausvakuutusrahaston kautta. Sairaalat ja poliklinikat laskuttavat sitä, mutta hoitotoimille määritellyt hinnat eli tariffit ovat liian matalia kattamaan kulut.

Arvostelijoiden mukaan tämä ei ole vahinko vaan yksityisen terveysalan lobbauksen seuraus.

Terveydenhoidon henkilökunnan surkea tulotaso ei ole Venäjällä mikään uusi asia.

Putin ilmoitti presidentiksi palatessaan vuonna 2012, että vuoteen 2018 mennessä lääkäreiden palkkojen pitäisi olla kaksinkertaisia maakunnan keskipalkkaan verrattuna. Hoitajien palkaksi hän asetti alueen keskipalkan.

Putinin määräys on toteutunut alle puolella alueista. Ammattiyhdistysliikkeen mukaan tavoitteen saavuttaneistakin alueista moni kikkaili. Työntekijöitä on vähennetty ja jäljellä olevat pakotettu ylitöihin, jolloin kokonaisansiot nousevat.

Lupauksen huono toteutuminen on keskeinen syy hoitohenkilökunnan protesteihin. Se on myös syönyt uskoa Putinin tuoreemmilta lupauksilta. Viime vuonna hän julisti terveydenhuollon yhdeksi niin sanotuista kansallisista projekteista, joille on luvassa miljardirahoitus.

Periaatteessa rahaa on, sillä Venäjän valtio on hamstrannut isoja summia vararahastoihin Yhdysvaltain pakotteiden varalta. Vararahastojen täyttäminen on yksi syy kulukuurille.

Runsaan tunnin ajomatkan päässä Samarasta sijaitsee Toljatti. Se on italialaisen kommunistin Palmiro Togliattin mukaan nimetty noin 700 000 asukkaan kaupunki, joka tunnetaan Ladan tehtaista.

Alkuvuodesta kaupungissa syntyi pieni kohu, kun nuori traumatologi Aleksei Kartšinski julkaisi sosiaalisessa mediassa helmikuun palkkakuittinsa. Peruspalkka oli 13 350 ruplaa eli 188 euroa.

”Halusin kiinnittää ongelmaan huomiota ja ajattelin, että sosiaalisen median kautta se onnistuu. Niinhän siinä sitten kävikin”, Kartšinski sanoo työpaikkansa lähellä olevassa kahvilassa.

Palkka on sen jälkeen vähän noussut, mutta ei Kartšinski siihen ole vieläkään tyytyväinen. Hänen pitää edelleen tehdä muitakin töitä.


Kartšinski sanoo alkaneensa ymmärtää tilannetta paremmin. Nyt hän on aktiivi uudessa ammattiyhdistyksessä.

”Ongelma johtuu sairasvakuutusjärjestelmästä ja liian matalista tariffeista. Johto joutuu tasapainottelemaan eri kulujen kanssa, kun järjestelmässä ei ole riittävästi rahaa.”

Hän sanoo, ettei halunnut syyttää ketään. Hän vain kertoi palkkansa.

”Kun julkaisin palkkani, moni sanoi, että lähde sitten pois, jos ei miellytä. Mutta opiskelin seitsemän vuotta, työ on kiinnostavaa ja työyhteisö hyvä. En minä aio mihinkään lähteä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  9. 9

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää