Ulkomaat

Hongkongin mielenosoituksista tuli viimein etusivun juttu myös Kiinassa: ”Nämä ihmiset ovat hulluja ja julmia”

HS kysyi ohikulkijoilta Pekingissä, mitä he tietävät Hongkongin tämän kesän tapahtumista.

Peking

Kiinalaisia sanomalehtiä lukemalla ja televisiota katsomalla Hongkongin mielenosoituksista piirtyy hyvin erilainen kuva kuin kansainvälisestä lehdistöstä.

”Nämä ihmiset ovat hulluja ja julmia”, kirjoittaa Kiinan valtion virallinen uutistoimisto Xinhua mielenosoittajista ja kuvaa Hongkongia väkivallan ja häpeän kaupungiksi.

Kansan Päivälehden mukaan mellakoitsijat näyttävät joka päivä uudelleen ”rauhallisen mielenosoittamisen” todelliset kasvot.

CCTV puolestaan on huolissaan toimittajien kohtelusta. Se kertoo, miten mielenosoittajat hakkasivat puolueen iltapäivälehden Global Timesin toimittajan. Se on vastoin lehdistönvapautta ja ihmisoikeuksia, CCTV toteaa.Kiinassa kuluva viikko on ollut käänteentekevä, mitä tulee Hongkongia koskevaan uutisointiin. Kiinassa ei ole puolueetonta mediaa, vaan uutisia säätelee kommunistinen puolue.

Kun mielenosoitukset alkoivat kesäkuun alussa, valtion kontrolloimassa kiinalaismediassa asiasta ei puhuttu juuri lainkaan.

Ensimmäisen jättimielenosoituksen jälkeen China Daily tosin julkaisi pienen pätkän, jossa otsikko väitti ”800 000 ihmisen sanovan kyllä luovutuslaille”.

Todellisuudessa yleinen henki Hongkongissa oli hyvin toisenlainen. Lakialoitetta vastustaviin mielenosoituksiin osallistui järjestäjien arvion mukaan yli miljoona ihmistä, poliisin mukaan 240 000.

Tällä viikolla Hongkongin mielenosoituksista on tullut etusivun juttu ja uutislähetysten ykkösaihe myös Kiinassa.

Viesti on usein sama: Mielenosoittajat ovat brutaaleja, ja mellakoiden takana on vieraiden valtioiden juoni – eli käytännössä syy on Yhdysvaltojen.

Yksi kansainvälisesti tunnetuimmista kiinalaistähdistä, taisteluelokuvien tähti Jackie Chan kommentoi asiaa Kiinan valtiolliselle televisiokanavalle CGTN:lle keskiviikkona ja kertoi kotikaupungistaan kantautuvien uutisten olevan surullisia ja masentavia.

Jackie Chan on hongkongilainen, mutta tunnettu Kiinan kommunistista puoluetta tukevista puheistaan. Siitä kiinalaismediassa ei kerrottu, että Chanin puheet saivat aikaan somemyrskyn hongkongilaisten nuorten keskuudessa.Hongkongin mielenosoittajat inhoavat Peking-mielistä Jackie Chania, mutta rakastavat toista tunnettua kungfumiestä Bruce Leetä.

Jackie Chan sanoi jo kymmenen vuotta sitten, ettei tiedä, onko vapaus hyvä vai huono asia.

”Jos olet vapaa, olet kuin Hongkong nykyisin. Se on hyvin kaoottinen. Taiwan on hyvin kaoottinen myös”, Chan sanoi vuonna 2009.

Bruce Lee puolestaan ylisti opetuksissaan juuri vapautta. Mahdollisuudet löytyvät kaaoksen keskeltä, hän opetti.


Leen lausahdus ”Be Water” eli vapaasti suomennettuna ”ole kuin vettä” on Hongkongin mielenosoittajien ohjenuora, joka toistuu t-paidoissa, kylteissä ja taktiikassa.

He vaihtavat soljuvasti paikkoja ympäri kaupunkia levittääkseen viestiään ja vältelläkseen mellakkapoliisia.

Twitter, Facebook ja Instagram eivät ole kovassa huudossa Kiinassa, jossa internetiä sensuroidaan ja rajoitetaan.

Mainittuihin palveluihin ei Kiinassa edes pääse ilman virtuaalista erillisverkkoa eli vpn:ää. Myös lukuisat suuret tiedotusvälineet ja ihmisoikeusjärjestöjen nettisivut ovat saavuttamattomissa.

Kun esimerkiksi katsoo yhdysvaltalaista uutiskanava CNN:ää Pekingissä, televisioruutu pimenee Hongkongia koskevien raporttien ajaksi. Niin tapahtuu muidenkin Kiinaa mielestä epäsopivien aiheiden kohdalla.

Kiinan nettisensuurin eli suuren palomuurin voi kiertää vpn-palvelun avulla, mutta Kiina häiritsee luvattomina pitämiensä vpn-palveluiden toimintaa jatkuvasti.

Joku kuitenkin Kiinastakin pääsee esimerkiksi Instagramiin: trollit.

Kiinamieliset anonyymit nettikommentoijat ovat aktivoituneet Hongkongia koskevien sosiaalisen median tilien ja uutispäivitysten roskapostittamiseen.

Myös Yle kertoi joutuneensa trollauksen kohteeksi Hongkongin mielenosoituksia koskevassa Instagram-postauksessaan toissa päivänä. Ylen tilillä kerrottiin, että kommentit on poistettu.

Kiinan omassa sosiaalisessa mediassa kuten Weibossa, Wechatissa ja Tiktokissa keskustelun sävy tuntuu pääosin olevan Kiinan virallista kantaa tukevaa – ehkä siksikin, että muita kantoja edustavat mielipiteet sensuroidaan nopeasti.

Torstaina Weibon kymmenestä suosituimmasta aiheesta neljä liittyi Hongkongiin. Niistä suosituinta, ”Hongkong on ikuisesti osa Kiinaa”-aihetta oli luettu 450 miljoonaa kertaa.

Tiktokissa Kansan Päivälehden julkaisusta, jossa tuetaan Hongkongin poliisia, on tykätty 13,5 miljoonaa kertaa.

Professori Fang Kecheng totesi The Guardianille, että Kiinan Hongkong-uutisissa on kyse tavoitteellisesta mielipiteiden muokkaamisesta.

”Mitä Hongkongiin tulee, Manner-Kiinan mediaa ei voi pitää journalismina. Se on puhdasta propagandaa… se esittelee pienen osan informaatiosta, vääristelee ja suurentelee sitä.”

Tämän kesän mielenosoittajista on jätetty esimerkiksi kertomatta, mitkä heidän todelliset vaatimuksensa ovat.

Rikoksista epäiltyjen luovuttamisen sallivan lakialoitteen perumisen lisäksi he vaativat hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja sitä, ettei mielenosoituksia kutsuta mellakoiksi. Poliisin mielenosoittajiin kohdistamasta voimankäytöstä pitää tehdä puolueeton selvitys ja pidätetyt mielenosoittajat pitää vapauttaa.


Mitä kiinalaiset sitten tietävät ja ajattelevat Hongkongista? Sitä ei kukaan tiedä varmaksi, mutta pysäytimme Pekingissä kolme satunnaista vastaantulijaa ja kysyimme.

Wen Xicheng on finanssialalla työskentelevä 50-vuotias mies. Hän sanoo ensin, ettei tiedä paljoakaan Hongkongin tapahtumista.

”Sen tiedän, että jotkut mellakoitsijat käyttäytyvät väkivaltaisesti, mutta miksi – en tiedä tarkalleen”, hän sanoo ja kertoo kyllä lukeneensa Kiinan keskushallinnon tiedonannot asiasta.

”Mutta tuntuu, että ne nuoret eivät ole ihan viisaita. Protestit vaikuttavat Hongkongin talouteen ja elämään. Heitä pitää rankaista, tai muuten kaikki hongkongilaiset joutuvat kärsimään.”

Rouva Zhang Guochun on eläkkeellä ja kertoo vain sen, että hänen ikänsä alkaa kuutosella. Hongkong on hänelle tuttu juttu – olen käynytkin, Zhang sanoo.

”Tiedän, että siellä nytkin tapellaan. Joku hakkasi jonkun. Mutta niin on ollut aina! Vähän väliä he osoittavat mieltään. Silloinkin oli protesteja, kun kävin siellä. En mene enää uudelleen.”

Zoe Xu on 30-vuotias It-alalla työskentelevä nainen. Myös hän on perillä Hongkongin tapahtuneesta. Hän ei halua antaa oikeaa kiinankielistä nimeään ja varmistaa vielä, että emmehän kuvaa katuhaastattelua salaa.

”Hongkongin protesteissa oli ensin kyse kriminaalilaista, mutta sitten ne laajenivat koskemaan muitakin syitä. Tilanteen ratkaisussa pitäisi keskittyä oikeisiin ongelmiin: asuntojen hintoihin ja nuorten työllisyyslukuihin”, Xu sanoo.

Xu kertoo seuraavansa uutisia pääosin Weibosta, joka on kuin Kiinan Twitter, Netease-portaalista ja joskus Google Newsistä.

Hän asui jonkin aikaa Yhdysvalloissa ja seurasi silloin paikallista sanomalehteä.

”Hongkongissa koulunsa käyneet ajattelevat asioista eri tavalla. He ovat lukeneet kirjoja, jotka ovat separatistien ja itsenäisyysmielisten kirjoittamia. He ovat kasvaneet siihen ympäristöön.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Sydänlihastulehduksen voi saada vuodelevossakin, lääkärin mukaan valtaosa tulehduksista on oireettomia

  9. 9

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  10. 10

   Valkoposkihanhet ovat Helsingille aarre ja turistinähtävyys, mutta kaupunki ei tajua sitä – fanien mielestä helsinkiläisten olisi korkea aika oppia elämään hanhien kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  5. 5

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää