Ulkomaat

Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

Viranomaiset tutkivat lähes sataa tapausta, joissa sähkötupakan tai höyrystimien käyttö on yhdistetty äkillisiin ja mahdollisesti vaarallisiin keuhkosairauksiin.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset tutkivat lähes sataa tapausta, joissa salaperäiset ja äkilliset keuhko-oireet on yhdistetty sähkötupakan käyttöön, kertovat useat medialähteet. Monissa tapauksissa kyse on teini-ikäisistä tai nuorista aikuisista, jotka ovat hakeutuneet oireiden vuoksi sairaalahoitoon ja joutuneet jopa hengityslaitteeseen

Vahvistettuja tapauksia on 31, ja yhteensä Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat perjantaihin mennessä 94 tapausta, kertoo The Washington Post. Terveysviranomaisten mukaan on epäselvää, toipuvatko potilaat täysin.

Viranomaiset varoittavat lääkäreitä ja kansalaisia siitä, että tapauksissa on kyse vakavista ja mahdollisesti vaarallisista keuhkovaurioista. Ennen sairaalaan joutumista potilailla on ollut hengitysvaikeuksia, hengenahdistusta ja rintakipua. Potilailla on myös ollut kuumetta, yskää, ripulia ja oksentelua.

Sairaalaan hakeutuneiden potilaiden vointi on kohentunut steroidihoidon jälkeen.

Viranomaisten mukaan ei ole todisteita siitä, että kyseessä olisi tartuntatauti. Viranomaiset ainakin viidessä osavaltiossa tutkivat samankaltaisia tapauksia, joissa keuhkosairaus on yhdistetty sähkötupakan tai yrttihöyrystimen käyttöön.

Varmuutta ei ole kuitenkaan siitä, liittyvätkö oireet johonkin tiettyyn sähkötupakkalaitteeseen vaiko tiettyihin sekoitteisiin ja niiden sisältämiin ainesosiin, joita laitteiden kautta hengitetään keuhkoihin.

Viranomaisten mukaan potilaat ovat käyttäneet laitteilla monenlaisia aineita kuten nikotiinia, marihuana-pohjaisia tuotteita tai itse tehtyjä sekoitteita.

Sähkötupakan käyttö on lisännyt hurjasti suosiotaan viime vuosina Yhdysvalloissa ja myös Euroopassa, vaikka pitkäaikaisen käytön vaikutuksista on vain vähän tutkimustietoa. Sitä on pidetty tavanomaisia savukkeita terveellisempänä, koska keuhkoihin ei vedetä palamisreaktion synnyttämiä ja vaarallisiksi tiedettyjä ainesosia vaan höyryä.

Yhdysvalloissa varsinkin nuoret ovat innostuneet käyttämään sähkötupakkalaitteita. Vuonna 2018 yli 3,6 miljoonaa Yhdysvaltalaista keskiasteen ja yliopistoasteen opiskelijaa sanoi käyttäneensä sähkötupakkaa kuluneen kuukauden sisällä.

Markkinoilta löytyy monenlaisia tuotteita, joissa on myös suuria laadullisia eroja. Yhdistävänä tekijänä niissä on lämmitin, joka höyrystää nikotiinia sisältävän nesteen. Yhdysvalloissa useassa osavaltiossa on viime vuosina laillistettu kannabis. Myös siitä saatavia tuotteita voi käyttää tietyillä höyrystinlaitteilla.

Minnesotan terveysviranomaiset kehottivat kansalaisia huomioimaan, että laitteiden käyttö voi aiheuttaa selittämättömiä hengitysongelmia, keuhkovaurioita ja sairauksia. Myös lääkäreitä kehotettiin huomioimaan samanlaisia tapauksia ja raportoimaan niistä.

”On vielä useita avoimia kysymyksiä”, sanoi Minnesotan terveysministeriön johtaja Ruth Lynfield The Washington Postille. ”Mutta terveysongelmat, jotka johtuvat nuorten kasvavasta höyrystimien käytöstä Minnesotassa, ovat lisääntymässä.”

”Mielestäni on tärkeää ymmärtää, että vaikka pidämme höyrystimiä turvallisina, tiedämme niistä vielä hyvin vähän.”

Epidemiologi Thomas Haupt Wisconsinin terveysministeriöstä sanoi AFP:lle, että vanhempien pitäisi puhua asiasta lastensa kanssa.

”Kannustamme aina vanhempia puhumaan tästä lastensa kanssa. Jos he käyttävät höyrystimiä, sen on tultava hyvämaineiselta myyjältä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää