Ulkomaat

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen

Syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen.

Italialaissyyttäjät ovat avanneet tutkinnan Open Arms -hyväntekeväisyysaluksen rantautumiseen liittyvistä tapahtumista. Maan sisäministerin Matteo Salvinin kerrotaan estäneen siirtolaisia kuljettaneen aluksen tulon satamaan.

Tutkinta liittyy epäilyihin kidnappauksesta ja virkavallan väärinkäytöstä. Sisilialaissyyttäjä lähetti lauantaina osana tutkimuksia rikospoliisin rannikkovartioston päämajaan Roomaan.

Pelastusalus on parhaillaan ankkuroituna lähelle Lampedusan saarta. Laivasta vastaava Open Arms -kansalaisjärjestö kertoi lauantaina, että Italia antaa 27 alaikäisen siirtolaisen nousta maihin pelastusalukselta. Alukselle jää 105 aikuista ja kaksi alaikäistä.

Maihinnousulupa koskee vain lapsia, jotka ovat laivalla yksin. Rannikkovartiosto evakuoi lapset Lampedusan saarelle.

Järjestön mukaan sisäministeri Salvini salli vastentahtoisesti alaikäisten poistua laivalta.

Poliisi otti haltuunsa arkistomateriaalit sisäministerin ja pelastuspalvelujen välisestä viestinnästä. Tarkoituksena on varmistaa johtoketjun toiminta ja se, kuka todellisuudessa on estänyt aluksen satamaan pääsyn, kertoi Repubblica-sanomalehti.

Rannikkovartiosto kirjoitti perjantaina Salvinille kertoakseen, ettei aluksen pikaiselle rantautumiselle ole mitään esteitä.

Italia on evakuoinut joukon ihmisiä Open Armsilta lääketieteellistä hoitoa varten. Salvini on kieltäytynyt päästämästä alusta satamaan, vaikka eurooppalaiset valtiot ovat luvanneet ottaa aluksella olevat siirtolaiset huostaansa.

Proactiva Open Armsin operoiman aluksen kapteeni Marc Reig kertoi perjantaina, että siirtolaiset ovat ”henkisesti murtuneita”.

Siirtolaiset on poimittu Välimerellä seilanneista veneistä tässä kuussa.

”Maailma on silminnäkijänä sille, mitä 134 laivasta poistumista odottavaa ihmistä on joutunut kestämään”, Open Arms tviittasi.

”Vain valtaapitävien poliitikkojen tahdon puute erottaa heidät (siirtolaiset) turvasatamasta”, espanjalainen hyväntekeväisyysjärjestö kertoi.

Salvini twiittasi, että jos alus olisi mennyt takaisin Espanjaan 16 päivää sitten, se olisi jo perillä.

”Järjestöjen taisto on poliittinen eikä totisesti humanitaarinen, sitä pelataan siirtolaisten hengillä”, hän sanoi.

Pääministeri Giuseppe Conte kertoi torstaina, että Ranska, Saksa, Romania, Portugali, Espanja ja Luxemburg ovat luvanneet ottaa siirtolaisia.

Sisäministeriölähteet sanoivat puolestaan perjantaina, ettei ”yksikään Euroopan maa ole ottanut virallisia askelia ottaakseen aluksella olevia siirtolaisia”.

Siirtolaisten kohtalo Open Armsilla on Italian poliittisen kriisin keskiössä. Aiemmin tässä kuussa Salvini allekirjoitti päätöksen, joka kielsi Open Armsin olon Italian aluevesillä. Hän kertoi tehneensä tämän yleisen järjestyksen suojelemiseksi.

Proactiva valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka jäädytti päätöksen keskiviikkona.

Salvini allekirjoitti tämän jälkeen toisen päätöksen, joka estäisi laivan olon Italian vesillä. Mutta Italian puolustusministeri Elisabetta Trenta torjui päätöksen omatuntoon vedoten.

Myös toinen pelastusalus Ocean Viking etsii parhaillaan satamaa, johon rantautua. SOS Mediterranee ja Lääkärit ilman rajoja -järjestöjen operoimalla aluksella on yli 350 siirtolaista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  6. 6

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  7. 7

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää