Ulkomaat

Epätavallisen kuuma ja sateeton vuosi on kuivattanut metsät pystyyn Saksassa

Kuivuuden vuoksi metsiä on jouduttu hakkaamaan. Tämä on romahduttanut sahatavaran hinnan, millä on ollut merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

Euroopan puustoisin maa Saksa kärsii laajoista metsätuhoista, kertoo talouslehti Financial Times. Syynä on epätavallisen kuuma ja sateeton vuosi, joka on kuivattanut metsät pystyyn.

Lehden mukaan kuivuus ja kuumuus ovat tuhonneet metsämaata pelkästään tänä vuonna yhteensä 110 000 hehtaaria. Tämä vastaa suurin piirtein Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kirkkonummen yhteenlaskettua pinta-alaa.

Kuivuus on heikentänyt puustoa niin, että se on aiempaa alttiimpi myrskytuhoille ja tuholaishyönteisille.

”Kuluneen vuoden aikana meillä on ollut pitkiä sateettomia kausia ja myös hirveitä kuumuusjaksoja. Vesivarannot ovat ehtyneet, ja kaikki nuo tekijät yhdessä ovat heikentäneet puita”, alasaksilainen metsänomistaja Philip von Oldershausen kertoi Financial Timesille.

Metsätuhojen vuoksi metsää on jouduttu Saksassa kaatamaan ennenaikaisesti ja myymään alihintaan. Tämä on romahduttanut sahatavaran hinnan, millä on ollut merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

Kuivuuden synnyttämien metsätuhojen pelätään olevan vasta alkusoittoa Saksassa, joka tunnetaan Keski-Euroopan metsäisimpänä maana. Etenevän ilmastonmuutoksen pelätään aiheuttavan yhä enemmän ongelmia.

Saksassa metsämaan pinta-ala on suurin piirtein puolet verrattuna Suomen metsien pinta-alaan. Saksa kuuluu kuitenkin eri kasvillisuusvyöhykkeeseen, ja puuston kokonaistilavuus on huomattavasti Suomen puustoa suurempi.


Metsätuhot on otettu Saksassa vastaan merkkinä siitä, ettei ilmastonmuutos ole enää vain kaukaisiin maihin vaikuttava asia.

”Tämä on herätyssoitto”, sanoi ympäristöjärjestö Bundin metsäasiantuntija Nicola Uhde Financial Timesille. ”Useimmille saksalaisille ilmastonmuutos tuntuu kaukaiselta. Ajattelemme jääkarhuja ja Bangladeshin tulvia. Mutta nyt metsät kuolevat, ja se tapahtuu ihan kynnyksellä.”

Saksassa on syntynyt kiistoja siitä, mikä rooli valituilla metsänhoidon ja -kasvatuksen keinoilla on ollut metsätuhoihin. Ympäristöjärjestöjen mukaan metsänomistajat itse ovat ainakin osasyyllisiä, koska he ovat siirtyneet viime vuosikymmeninä taloudellisesti tuotteliaampaan havupuiden kasvattamiseen.

Erityisesti kuusimetsät ovat kärsineet kuumuusaalloista, toisin kuin koivu- ja tammivaltaiset metsät.


”Metsänomistajat sanovat, että ainoa syy on ilmastonmuutos, eikä metsänhoidolla ole asian kanssa mitään tekemistä. Me sanomme että kyllä, tämä on seurausta ilmastonmuutoksesta, mutta myös siitä, mitä te olette tehneet. Erityisesti tämä johtuu siitä, että monilla alueilla vallitsee nyt kuusen monokulttuuri”, Uhde sanoi.

Metsänomistajat myöntävät, että kuusimetsät ovat alttiimpia tuhoille, mutta heidän mukaansa ilmastonmuutos uhkaa myös muita puulajeja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  5. 5

   Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Kouvolassa – Poliisi: eläimet lopetettava ihmisille mahdollisesti vaarallisina

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  8. 8

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  10. 10

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää