Ulkomaat

Mielenosoittajien sateenvarjomeri täytti Hongkongin kadut, tiedot osallistujamäärästä vaihtelevat sadastatuhannesta jopa 1,7 miljoonaan

Hallinnon vastaiset mielenosoitukset jatkuvat kaupungissa jo yhdettätoista viikkoa.

rac
Sateenvarjojen meri täytti Hongkongin kadut sunnuntaina, kun lukuisat mielenosoittajat kokoontuivat jälleen yhteen kovista sateista huolimatta.

Hongkongin poliisi laskee paikalla olleen 128 000 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestö Civil Human Rights Frontin mukaan mielenosoitukseen osallistui jopa 1,7 miljoonaa ihmistä. Liikkeen koollekutsuja Jimmy Sham Tsz-kit sanoi marssia seuraavalle South China Morning Post -lehdelle, että liikkeen vapaaehtoiset laskivat osallistujat.

1,7 miljoonaa mielenosoittajaa tarkoittaisi noin joka viidettä hongkongilaista.

BBC:n tietojen mukaan paikalla oli yli 100 000 mielenosoittajaa.

Hallinnon vastaiset mielenosoitukset jatkuvat suurkaupungissa jo yhdettätoista viikkoa.


Sunnuntain mielenosoituksen järjesti ihmisoikeusjärjestö Civil Human Rights Front (CHRF). Järjestön kesäkuussa järjestämiin kahteen mielenosoitukseen osallistui yhteensä kaksi miljoonaa ihmistä, kertoo uutiskanava CNN.

”Jos Pekingin tai Hongkongin taktiikkana on odottaa, että liikkeemme kuolee, he ovat väärässä - -me jatkamme sinnikkäästi”, CHRF:n tiedottaja Bonnie Leung sanoi toimittajille sunnuntaina.


Tällä kertaa mielenosoittajat painottivat rauhan ja väkivallattomuuden aatetta. Valintaa voi pitää selkeänä vastareaktiona aiemmin tällä viikolla järjestetyille protesteille.

Tiistaina mielenosoittajat tukkivat Hongkongin lentokentän ja estivät ihmisten pääsyn lennoilleen. Monet mielenosoituksiin osallistuneet aktivistit ovat sittemmin pahoitelleet lentokentän tapahtumia.

”Honkongilaiset ovat väsyneitä protestoimaan, tämä on oikeasti viimeinen asia mitä he haluavat tehdä. [Honkongissa] on pirullisen kuuma ja sataa. Suoraan sanottuna, on yhtä kärsimystä saapua paikalle”, mielenosoituksiin osallistunut 24-vuotias opiskelija sanoi sunnuntaina Reutersille.

”Mutta meidän täytyy olla täällä, koska meillä ei ole muutakaan vaihtoehtoa. Meidän täytyy jatkaa, kunnes hallitus vihdoin osoittaa meille ansaitsemaamme kunnioitusta.”

Sunnuntain mielenosoituksiin osallistuneet kantoivat muun muassa Hongkongin vapauttamista ja demokratiaa vaativia kylttejä.


Mielenosoitukset alkoivat kesäkuussa kiistellyn lakialoitteen vuoksi. Lakialoite sallisi rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan oikeudenkäyntiä varten.

Aloite herätti vastarintaa heti tuoreeltaan, koska toisin kuin Hongkongissa, Kiinassa ei ole riippumatonta oikeuslaitosta.

Sittemmin mielenosoittajien vaatimukset ovat laajentuneet vastustamaan myös hallintojohtaja Carrie+Lamia" class="person">Carrie Lamia, poliisia sekä Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Hongkongissa.

Hongkongissa pelätään, että Kiina lopettaa viikkoja jatkuneet mielenosoitukset voimakeinoin.

Peking muistutti jo pari viikkoa sitten, että Hongkongin peruslain puitteissa Kiinan kansanarmeijan joukot voivat tulla kaduille turvaamaan yleistä järjestystä, jos Hongkongin hallinto niin pyytää.

Lue lisää: HS-analyysi: Mitä tapahtuisi, jos Kiina päättäisi lähettää sotajoukkonsa Hongkongin kaduille? Ainakin yksi kuolisi: itse kaupunki

Torstaina sadat Kiinan puolisotilaalliset poliisit harjoittelivat ja marssivat urheilustadionilla Shenzhenin kaupungissa Manner-Kiinan puolella lähellä Hongkongin rajaa. Stadionin edustalla oli nähty myös sotilasajoneuvoja.

Hongkong siirtyi vuonna 1997 Britannian alaisuudesta Kiinalle. Hongkongin perustuslaissa luvattiin laaja itsehallinto vähintään 50 vuodeksi.

Hongkong on erityishallintoalue, jossa noudatetaan niin sanottua ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -ajatusta.

Se tarkoittaa, että Manner-Kiinaa kansainvälisemmässä ja avoimemmassa Hongkongissa on periaatteessa riippumattoman oikeuslaitoksen lisäksi oma lainsäädäntö ja valuutta, mielipiteenvapaus ja vapaa lehdistö.

Oikaisu 18.8. kello 13.33: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, mielenosoittajat painottavat rauhan ja väkivallattomuuden aatetta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  2. 2

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  3. 3

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  4. 4

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  5. 5

   Pasilan Triplaan aukeaa torstaina 250 liikettä: Mukana uusia vaateketjuja, surffauskeskus ja luomuruokatori

  6. 6

   Kuluuko Iphonesi akku pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse ja näin ongelmaa voi helpottaa

  7. 7

   #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

  8. 8

   Autoilijoille 650 euron lisämaksu pysäköintiin Helsingissä? Mikael Jungner ehdottaa villiä muutosta, vastalahjaksi joukkoliikennelippu

  9. 9

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  10. 10

   Järjestö: Kurdien joukot kävivät laajaan vasta­hyökkäykseen tärkeässä raja­kaupungissa, jonka Turkki ilmoitti jo vallanneensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  9. 9

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  10. 10

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää