Ulkomaat

Metsissä elävien eläinlajien yksilömäärä on romahtanut puoleen 40 vuoden takaisesta – WWF: ”Merkittävä varoitusmerkki”

Lajien pahin uhka on elinalueiden menettäminen, joka on pitkälti ihmisten aiheuttamaa.

Metsissä elävien eläinlajien yksilöiden määrä on puolittunut 40 vuodessa, toteaa Maailman luonnonsäätiön WWF:n tuore raportti.

Raportin mukaan matelijoiden, nisäkkäiden ja sammakkoeläimien yksilömäärät ovat tasaisesti vähentyneet vuodesta 1970 lähtien. Vähentyminen johtuu pääasiassa elintilan kutistumisesta.

Metsissä elävien lintujen tilanne ei ole yhtä huolestuttava, mutta trooppisten lintujen määrät ovat vähentyneet.

Maailman metsissä elää arviolta puolet maalla elävistä eläinlajeista. Lajit puolestaan ylläpitävät metsien terveyttä.

”Metsät ovat monimutkaisia järjestelmiä, joiden terveydentila riippuu siellä elävistä eläinlajeista. Metsien eläinlajien nopea vähentyminen on merkittävä varoitusmerkki”, kertoo WWF:n metsäasioiden johtaja Will Baldwin-Cantello tiedotteessa.

Raportin mukaan metsän lajeja uhkaavat ilmastonmuutos, taudit, elinalueiden menettäminen, elinympäristön tuhoaminen, vieraslajit ja saasteet. Lajien pahin uhka on elinalueiden menettäminen, mikä on pitkälti ihmisten aiheuttamaa.


Vuonna 2020 päättyy nykyinen kansainvälinen biodiversiteettiä eli luonnon monimuotoisuutta käsittelevä sopimus. Suomen WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan valtioiden päämiesten pitäisi asettaa uudet tiukat tavoitteet luonnon moninaisuuden suojelemiseksi.

”Suomen nykyisessä hallitusohjelmassa on noussut paremmin esille luonnon monimuotoisuus, ja toki toivotaan tasavallan presidenttiä myöten Suomen olevan aktiivinen sen tiimoilta”, kertoo Luukkonen.

WWF:n viime vuonna julkaiseman Elävä planeetta -raportin mukaan maailma menetti selkärankaisten eläinten yksilöiden määrästä 60 prosenttia vuosien 1970 ja 2014 välillä. Viime toukokuussa YK julkaisi tutkimusraportin, jonka mukaan jopa miljoona lajia on vaarassa tuhoutua, useimmat lähivuosikymmeninä.

WWF vaatii myös tiukempaa valvontaa ja säädöksiä uhanalaisten eläinten kansainväliseen kauppaan.

Kauppaa sääntelee Cites-yleissopimus, johon kuuluu noin 5 800 eläinlajia ja 30 000 kasvilajia. Se on yksi maailman laajimmista kansainvälisistä ympäristönsuojelusopimuksista.

Cites-komitea kokoontui lauantaina Sveitsin Genevessä. Yksi kokouksen keskeisistä aiheista oli norsunluukauppa. WWF vaati ennen kokousta komiteaa puuttumaan laittomaan norsunluukauppaan. Se rehottaa maissa, jotka eivät pysty tai halua puuttua kauppaan.


Kansainvälinen norsunluunkauppa kiellettiin 1989.

The African Elephant Database -järjestön mukaan vuonna 2015 Afrikan mantereella oli alle 415 000 norsua. Vielä 1900-luvun puolivälissä niitä oli miljoonia.

Cites-komitean kokouksessa muutamat Etelä-Afrikan maat esittivät kuitenkin norsunluukaupan elvyttämistä. Näissä maissa norsukanta on muita maita terveempi. Maiden mukaan norsunluukaupan elvyttäminen voisi täyttää kysynnän, joka nyt ruokkii laitonta salametsästystä.

Eläinsuojelijoiden mukaan aiemmat samankaltaiset yritykset ovat vain lisänneet kysyntää ja laitonta salametsästystä.

”Emme voi toistaa samoja virheitä, kun salametsästyksen kriisi on vielä vakava”, sanoi kansainvälisen eläinten hyvinvointia tutkivan IFAW-säätiön vaikuttamistyön johtaja Matthew Collis AFP:lle.

Samaan aikaan joukko muita Afrikan maita, kuten Norsunluunrannikko, Kenia, Sudan ja Liberia, vaativat afrikannorsun kauppakiellon laajentamista koskemaan myös Etelä-Afrikan, Namibian ja Zimbabwen kantoja.


Kokous käsitteli yhteensä 56 eläin- ja kasvilajin, kuten nisäkkäiden, matelijoiden, lintujen, sammakkoeläinten, puiden ja muiden kasvien luokituksia. Noin 17 eläinlajia ehdotettiin asetettavaksi kauppakieltoon. Kauppakiellossa on yli tuhat lajia.

Viime viikolla Yhdysvaltain liittovaltion hallitus ilmoitti uudistavansa uhanalaisia eläinlajeja koskevaa lakia. Lakimuutos helpottaisi lajien poistamisen uhanalaisten lajien listalta ja mahdollistaisi ensimmäistä kertaa taloudellisten seikkojen huomioon ottamisen eläinlajien suojelussa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  2. 2

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  5. 5

   Viestintätoimistojen työntekijät miehittivät vihreiden johdon – Vaikuttiko se puoluelehden lakkauttamiseen?

  6. 6

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  7. 7

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  8. 8

   Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

  9. 9

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  10. 10

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  3. 3

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  4. 4

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  10. 10

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää