Ulkomaat

Hongkongin aktivistit suunnittelevat valtavaa ihmis­ketjua: ottavat mallia Baltian ketjusta sen vuosi­päivänä

Molotovin–Ribbentropin sopimuksen ja Baltian maiden itsenäistymisen muisto jatkaa elämäänsä, kun Hongkongin mielenosoittajat ”ovat vettä”.

Vuonna 1989 Baltian maissa tehtiin historiaa muodostamalla kaikkien aikojen pisin ihmisketju. Noin 600 kilometriä pitkä ketju kulki Viron, Latvian ja Liettuan halki, ja siinä seisoi käsi kädessä noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Ihmisketju oli mielenilmaus Neuvostoliiton miehittämien Baltian maiden itsenäistymisen puolesta.

Nyt ihmisketju aiotaan toisintaa Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa, missä ihmiset ovat kesän kuluessa järjestäneet lukuisia suuria mielenilmauksia Kiinan keskushallinnon vallankäyttöä vastaan.


Hongkongin mielenosoittajat aikovat muodostaa ihmisketjun, jonka esikuvana on Baltian ketju. Tapahtuma on määrä järjestää ensi perjantaina, 23. elokuuta, jolloin Baltian ketjusta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

Suunnitelmaa ihmisketjusta on hahmoteltu hongkongilaisella LIHKG-keskustelusivustolla, jossa aktiiveilla on aiemminkin kesän kuluessa ollut tapana keskustella tempauksistaan. Tapahtumalle on avattu myös Instagram-tili ja kanava Telegram-viestipalvelussa.

Ketjun reittiä, laajuutta tai tarkkoja yksityiskohtia ei vielä tiedetä. Alustavan suunnitelman mukaan ihmiset kokoontuisivat metroasemille kolmen metrolinjan varrelle, ja ihmisketju noudattelisi karkeasti näiden kolmen metrolinjan reittiä.

Kartta linjoista on julkaistu tapahtuman Instagram-tilillä.

Hongkongin mielenilmaukset alkoivat viime keväänä, kun ihmiset nousivat vastustamaan suunniteltua lakia, joka sallisi rikoksista epäiltyjen ihmisten luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Luovuttamista on pidetty ongelmallisena muun muassa, koska Manner-Kiinan kommunistisessa yksipuoluejärjestelmässä ei ole riippumatonta oikeuslaitosta. Kiinan viranomaisia on myös syytetty laajamittaisesta epäiltyjen kiduttamisesta.

Mielenosoitukset ovat viikkojen kuluessa laajentuneet kannattamaan demokratiaa sekä vastustamaan Kiinan hallintoa ja Kiinaa myötäilevää Hongkongin hallintoa. Elinkustannusten nousu ja etenkin nuorten ankeat tulevaisuudennäkymät ovat osaltaan vauhdittaneet mielenosoituksia.

Suunnitelma ihmisketjusta sopii Hongkongin mielenosoittajien tämänkesäiseen toimintatapaan sikäli, että se on jälleen uudenlainen tapa osoittaa mieltä. Toisin kuin tuloksettomissa vuoden 2014 kadunvaltauksissa, mielenosoittajat ovat tänä vuonna joustavasti vaihdelleet toimintatapojaan.

Mielenosoitusmarssien lisäksi he ovat esimerkiksi saartaneet hallintorakennuksia ja kokoontuneet lentoasemalle. Eilen sunnuntaina hongkongilaiset järjestivät puistosta alkaneen rauhanomaisen kokoontumisen, johon osallistui arvioiden mukaan jopa 1,7 miljoonaa ihmistä, vaikka ajoittain satoi rankasti.


Hongkongin mielenosoittajien strategia tiivistyy iskulauseeseen ”ole vettä”. Aktivistien esiin nostama iskulause on peräisin ohjeesta, jonka antoi hongkongilaislähtöinen näyttelijä ja kamppailulajilegenda Bruce Lee (1940–1973).

”Ole vailla muotoa. Kuin vesi. Kun panet vettä kuppiin, siitä tulee kuppi. Kun panet vettä pulloon, siitä tulee pullo. Kun panet vettä teekannuun, siitä tulee teekannu. Vesi voi virrata tai se voi törmätä. Ole vettä, ystäväni”, Lee sanoi.

Leen on tulkittu tarkoittaneen, että ihmisen tulisi olla joustava ja valmis muuttamaan toimintaansa tilanteen mukaan. Vailla varsinaista johtajaa Hongkongin mielenosoitukset ovat virtailleet eri tavoin, välillä tulvien ja välillä törmäillen poliisien mellakkakilpiin.

Alkuperäisen Baltian ihmisketjun järjestämispäivä 23. elokuuta 1989 oli Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton vuonna 1939 solmiman hyökkäämättömyyssopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivä. Sopimuksella sinetöitiin Baltian maiden ja myös Suomen kohtalo toisessa maailmansodassa, joka alkoi melko pian sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Saksan ja Neuvostoliiton ulkoministerien Joachim von Ribbentropin ja Vjatšeslav Molotovin allekirjoittamaan sopimukseen kuului salainen lisäpöytäkirja, jossa Saksa ja Neuvostoliitto määrittelivät kummallekin maalle niin sanotut etupiirit. Viro, Latvia, Liettua, Suomi ja osa Puolaa sovittiin kuuluviksi Neuvostoliiton etupiiriin.

Baltian maille ja Puolalle lisäpöytäkirja merkitsi joutumista miehitetyiksi. Suomen se johti talvisotaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  7. 7

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  10. 10

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää