Ulkomaat

Sudanin syrjäytetty presidentti al-Bashir astui oikeuden eteen korruptiosta syytettynä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International muistuttaa, että al-Bashiria odotetaan kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen paljon vakavammista rikoksista syytettynä.

Sudanin syrjäytetty presidentti Omar al-Bashir on maanantaina astunut oikeuden eteen maan pääkaupungissa Khartumissa korruptiosta syytettynä, uutistoimistot kertovat.

Itsevaltaisesti Sudania vuodesta 1989 alkaen hallinnut al-Bashir, 75, pakotettiin luopumaan vallasta huhtikuussa kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen.

Vallan kaapannut armeija ja protestiliikkeen johtajat sopivat siviilihallintoon siirtymisestä lauantaina.

Kesäkuussa al-Bashirille luettiin syytteet ”ulkomaisen valuutan hallussapidosta, korruptiosta ja lahjojen laittomasta vastaanottamisesta”, uutistoimisto AFP kertoo.

Al-Bashirin asianajajan mukaan syytteet ovat perusteettomia.

Huhtikuussa Sudanin armeija kertoi löytäneensä al-Bashirin kodista yhteensä 113 miljoonan dollarin eli noin 101 miljoonan euron edestä rahaa, kolmessa eri valuutassa. Toukokuussa virkaatekevä valtakunnansyyttäjä sanoi, että al-Bashiria syytetään myös väkivallasta mielenosoittajia vastaan.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on varoittanut, että korruptio-oikeudenkäynti ei saa viedä huomiota pois rankemmista syytteistä, joita al-Bashiria vastaan on nostettu Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

”Vaikka tämä oikeudenkäynti on positiivinen askel – – hänet on etsintäkuulutettu kauheista rikoksista Sudanin kansaa kohtaan”, Amnesty sanoo tiedotteessa.

Al-Bashiria syytetään sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhasta. Rikokset liittyvät al-Bashirin rooliin Darfurin sodassa, joka alkoi vuonna 2003. Pidätysmääräys al-Bashirista annettiin vuonna 2009.

YK:n mukaan yli 300 000 ihmistä kuoli Darfurin sodassa, ja 2,5 miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa. Sadat tuhannet ihmiset asuvat yhä pakolaisleireillä. Konflikti kytee edelleen Sudanin läntisissä osissa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on jo vuosia vaatinut al-Bashiria astumaan oikeuden eteen.

Sudanissa al-Bashirin korruptio-oikeudenkäyntiä pidetään testinä uusille viranomaisille, BBC kirjoittaa.

Vallan kaapannut armeija ja protestiliikkeiden liittouma allekirjoittivat lauantaina sopimuksen, jossa ne sopivat jakavansa vallan Sudanissa.

Sopimuksen perusteella maahan perustetaan väliaikainen hallinto, jonka tarkoituksena on johtaa maata kohti demokraattisia vaaleja.

Vaikka sopimusta juhlittiin viikonloppuna Sudanissa, protestiliikkeen kannattajat ovat yhä epäluuloisia väkivaltaisuuksiin syyllistynyttä armeijaa kohtaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  4. 4

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  6. 6

   Rinne ja Macron asettivat oman uuden brexit-ehdon pääministeri Johnsonille – aloite uutisoitiin näyttävästi Britanniassa

  7. 7

   Menestyshanke käänsi suomalaisten itsemurhat laskuun, mutta sen jälkeen tehtiin ”hirveä virhe”, sanoo professori Jouko Lönnqvist – ”Sitä nyt yritetään sotella ja muilla paikata”

   Tilaajille
  8. 8

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  9. 9

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  10. 10

   ”Harvey Weinsteinin elämä on pilalla”, sanoo seksuaalirikoksista syytetyn elokuvamogulin asianajaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  10. 10

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää