Ulkomaat

Ensin tulevat sotilaat, sitten katkeaa internet: Netin pimentäminen yleistyy vallan välineenä, ja hälyttävä esimerkki nähtiin juuri Kashmirissa

Muslimienemmistöinen Kashmirin laakso on ollut ilman internetiä ja puhelinyhteyksiä elokuun alusta asti, ja Intian hallituksen määräämä pimento on syvempi kuin koskaan.

Ensin tulevat sotilaat. Heitä saapuu muutaman päivän aikana kymmeniätuhansia jo paikalla olevien puolen miljoonan lisäksi. Tunnelma kiristyy.

Sitten yhteydet katkeavat. Puhelut ja tekstiviestit eivät mene läpi, sosiaalisen median sovellukset eivät toimi. Nettiä ei voi käyttää edes yksinkertaisiin hakuihin.

Televisiosta tulee vielä viimeinen uutislähetys, joka kertoo, että keskusvalta peruu itsehallinnon ja ottaa alueen haltuunsa.

Sen jälkeen pimento on lähes täydellinen. Sukulaisiin ja ystäviin ei saa yhteyttä. Sotilaat sulkevat pääkadut piikkilangalla ja määräävät ihmiset koteihinsa tärkeän juhlapyhän alla. Helikopterit valvovat katuja ilmasta.

Epätietoisuus ajaa ihmiset kaduille etsimään vastauksia. Se taas johtaa yhteenottoihin sotilaiden kanssa.

Paikallisten sanomalehtien verkkosivuille ei ole ilmestynyt uutisia kahteen viikkoon. Toimittajat eivät voi soittaa haastatteluja tai tarkistaa tietoja netistä. He kiertävät moottoripyörillä pitkin katuja ja tulostavat näkemänsä ja kuulemansa paperille. Papereita myydään kadunkulmissa, ja ne kiertävät kädestä toiseen.

Tällä tavalla Intia otti Jammun ja Kashmirin autonomisen osavaltion haltuunsa elokuun alussa.

Yhteyksien rajoitukset koskevat erityisesti muslimienemmistöistä Kashmirin laaksoa, ja vaikutukset ulottuvat miljooniin ihmisiin. Pimento on kokonaisvaltaisempi kuin koskaan, ja se tuli täysin yllättäen.

Netin pimentäminen yleistyy vallankäytön välineenä maailmalla, erityisesti Aasiassa ja Afrikassa, selviää digitaalisia ihmisoikeuksia puolustavan Access Now -järjestön kokoamasta tilastosta.Tämä johtuu siitä, että internetin demokratisoiva vaikutus on voimakas ja siten uhka autoritaariselle vallalle, sanoo digitaalisia oikeuksia puolustavan Electronic Frontier Finlandin hallituksen jäsen Mikko Kenttälä. Perinteisen voimankäytön ohella yksi järeimmistä keinoista hallita kansaa on estää kommunikointi ja tiedonsaanti.

Lisäksi nyky-yhteiskunnat ovat hyvin riippuvaisia internetistä. Tämä koskee kaikkia maita mutta erityisesti kaikkein kehittyneimpiä valtioita, kuten Suomea.

”Se, joka hallitsee internetyhteyksiä ja sähköä, pystyy käyttämään merkittävää voimaa”, Kenttälä sanoo.

Ilman verkkoyhteyksiä pankkiautomaateista ei saa rahaa, tankkiin ei voi ostaa bensiiniä ja kaupoissa käy vain käteinen. Myös apteekit ja terveydenhoitopalvelut tarvitsevat nettiä. Lisäksi monet liikennejärjestelmät vaativat verkkoa toimiakseen.

”Kun nälkä alkaa tulla kaveriksi eikä automaatista saa rahaa ja kortit eivät toimi, on lyhyt matka siihen, että kansa on kaduilla. Yhteyksien katkaiseminen on selkeästi voimankäytön tapa, jolla aiheutetaan epävakautta ja epäluottamusta yhteiskunnassa”, Kenttälä sanoo.

Nettipimennon määritelmään kuuluu, että hallitus tai viranomaiset tarkoituksellisesti estävät sähköisen kommunikoinnin. Näihin tapauksiin ei lueta ulkopuolisten toimijoiden tekemiä kyberhyökkäyksiä.

Yhteyksien tahallinen katkaiseminen polkee kansalaisen oikeutta tiedon vastaanottamiseen ja mielipiteen ilmaisuun. Muun muassa YK pitää sitä ihmisoikeuksien vastaisena toimintana.

Internetyhteys voidaan katkaista kokonaan, sosiaalisen median palveluita saatetaan estää, tai verkkoyhteyttä voidaan hidastaa niin, että sovellusten käytöstä tulee mahdotonta. Joskus netti katkaistaan koko maasta, mutta usein sitä rajoitetaan vain tietyllä alueella tai tietyltä ihmisryhmältä.

”Teknisesti katkaiseminen tai estäminen tapahtuu yleensä operaattoreiden kautta, jotka velvoitetaan lain nojalla tai muuten estämään tai sammuttamaan yhteyksiä”, Kenttälä sanoo.

Yleisin tapa on katkaista mobiilidata, sillä verkkoa käytetään yhä enemmän älypuhelimella. Joskus katkaistaan myös laajakaistayhteydet.

Internetin katkaisu helpottaa puhelin- ja tekstiviestiyhteyksien valvontaa, Kenttälä muistuttaa. Kommunikaation hankaloittaminen ja kansalaisten valvonta kulkevat monesti käsi kädessä.

Puhelu- ja tekstiviestiyhteyksien katkaiseminen on harvinaista. Tätä keinoa käyttivät vuonna 2018 Pakistan, Kongon demokraattinen tasavalta ja Intia.

Intia on internetin pimentäjänä aivan omassa luokassaan, sillä maan laki sallii netin sulkemisen ”yleisen järjestyksen” nimissä. Päätöksen voi tehdä keskushallinto tai paikallishallinto. Tänä vuonna Intia on rajoittanut yhteyksiä jo 75 kertaa, eniten juuri Kashmirin alueella.

Aina se ei tapahdu laillisesti, kertoo Access Now -järjestön Aasian-päällikkö Raman Jit Singh Chima HS:lle. Intia ei ole perustellut tuoreinta Kashmirin pimentämistä, ja toimenpide onkin herättänyt maassa laajaa kritiikkiä.

”Jopa Intian päätoimittajien kilta on lausunut, että Kashmirin pimentäminen loukkaa sananvapautta ja lehdistönvapautta, eikä kilta yleensä ota näihin kantaa. On huolestuttavaa, kun toimittajat eivät pysty tekemään työtään maailman suurimmassa demokratiassa.”

Ihmisoikeuksien lisäksi internetkatkot haittaavat elinkeinoja. Kahden eri selvityksen mukaan Intia menetti internet­katkojen takia vuosina 2012–2017 noin kolme miljardia dollaria. Kashmirissa jatkuvat pimennot lannistavat sijoittajia ja yrittäjiä, Chima kertoo.Kiina on yksi suurimmista vapaan verkon vastustajista. Se ei esiinny Access Now -järjestön internetin estäjien tilastoissa, koska nettisensuuri sekä yhteyksien ja sosiaalisen median kontrollointi ovat Kiinassa jatkuvaa toimintaa.

Demokratiaa ja vapautta puolustava Freedom House kutsuu Kiinaa ”digitaalisen autoritaarisuuden” levittäjäksi, kun valtio kouluttaa muita samanmielisiä maita ottamaan käyttöön sananvapautta rajoittavia verkkokäytäntöjä.

Suosittu keino haitata viestintää on rajoittaa tiedonsiirron nopeutta niin, että internetiin pääsystä tulee käytännössä mahdotonta.

Viime vuodesta lähtien Kazakstanin viranomaiset ovat hidastaneet verkkoyhteyksiä iltaisin, kun maasta paennut, talousrikoksista syytetty oppositiohahmo Mukhtar Ablyazov pitää livelähetyksiä Facebookissa. Hidastamisen ajaksi useiden sosiaalisen median palvelujen, kuten Youtuben, Twitterin ja Facebookin, käytöstä tulee liki mahdotonta.

Ablyazovilla ei ilmeisesti ole Kazakstanissa suurta kannattajakuntaa, joten yhteyksien hidastaminen lähinnä haittaa tavallisten ihmisten netinkäyttöä ja mielenosoittajien kokoontumista. Verkon rajoittaminen Kazakstanissa jatkuu yhä.

Access Now arvelee, että yhteyden hidastamisesta tulee yhä yleisempi tapa hallita massoja, koska vallanpitäjiä on vaikeampi asettaa vastuuseen yhteyden rajoittamisesta kuin täydestä pimentämisestä.

”Yhä useammin hallitukset rajoittavat nettiä tiedottamatta siitä julkisesti. Harvoin myöskään kerrotaan pimennon pituutta tai perustelua”, Chima sanoo.

Verkon rajoittamista perustellaan usein turvallisuuden ja järjestyksen takaamisella, valeuutisten ja disinformaation estämisellä tai vihapuheen hiljentämisellä. Syynä on käytetty myös kokeissa huijaamisen estämistä.

Tosiasiassa kyse on usein toisinajattelijoiden ja poliittisten vastustajien hiljentämisestä, protestien hajottamisesta, vaalivaikuttamisesta tai väkivallan ja muun sorron harjoittamisesta ilman mediaseurantaa.

Valtaa on helpompi käyttää väärin, kun tieto tai kuvat väärinkäytöksistä eivät leviä verkossa. Esimerkiksi Sudanissa valtion turvallisuusjoukot ovat hyökänneet kansalaisten kimppuun nettipimentojen aikana.

Access Now -järjestön raportin mukaan valtiot turvautuivat vuonna 2018 nettipimentojen aikana voimakeinoihin yhteensä 33 tapauksessa.

”Netin pimentäminen on yleensä aikainen varoitusmerkki, jota seuraavat muut ihmisoikeusloukkaukset”, Chima sanoo.

Yhteyksien katkeaminen antaa huhuille siivet. Esimerkiksi Intian mukaan yhteyksien katkaisu ”hillitsee kansalais­tottelemattomuutta”, mutta paikallisille se aiheuttaa pelkoa, hätää ja neuvottomuutta. Usein seurauksena on enemmän epäjärjestystä, kun informaatio ei kulje puolin eikä toisin, Chima sanoo.

”Tehokas viranomaisviestintä ja avoimet yhteydet ovat yleensä parempia keinoja säilyttää vakaus.”

Chiman mukaan netin sulkeminen tai yhteyden rajoittaminen ei ole Access Now -järjestön näkökulmasta koskaan perusteltavissa. Valtioiden pitäisi aina keksiä ongelmiin täsmällisin mahdollinen ratkaisu, eikä yhteyksien katkaiseminen miljoonilta ole sellainen.

Samaa sanoo Kenttälä.

”Ei ole sellaista syytä, jolla kaikkien tietohanojen laittaminen kiinni olisi perusteltua. Joskus voi kuitenkin olla tilanteita, joissa esimerkiksi rikollisen materiaalin ottaminen pois linjoilta paikallisesti on perusteltua.”

Kommunikaatiokatkoksen kiertäminen ei ole helppoa. Aktivistit voivat rakentaa omia radiolinkkejä tai luoda satelliittiyhteyksiä, mutta se vaatii osaamista ja resursseja, Kenttälä kertoo.

”Katkaistun yhteyden kiertämiseksi ei vielä juuri ole vaihtoehtoja. Rajoittamisen kiertoon on paljon enemmän vaihtoehtoja, ja esimerkiksi Tor-verkkoa käytetään yleisesti kiertämään sensuuria ja valvontaa.”

Muun muassa Hongkongissa ja Irakissa mielenosoittajat ovat käyttäneet viestittelyyn Firechat-nimistä sovellusta, joka toimii puhelimien langattomien lähiverkkojen ja Bluetooth-yhteyksien avulla. Verkon muodostaminen vaatii sitä, että tarpeeksi moni osallistuu siihen tarpeeksi lähellä toisiaan.

Kenttälä arvioi, että tulevaisuudessa puhelimista saattaa löytyä useammin satelliittiyhteyden mahdollistava komponentti. Markkinoille voi tulla kansainvälisiä operaattoreja, jotka tarjoavat yhteyksiä yli kansallisten rajojen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  7. 7

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  8. 8

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  9. 9

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen finaalissa: ”Olen erittäin tyytyväinen, miten pelasin täällä”

  10. 10

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää