Ulkomaat

Kuolleena syntyneen lapsen vuoksi murhasta tuomittu 21-vuotias nainen vapautettiin syytteistä El Salvadorissa

Vetoomustuomio­istuin vapautti Evelyn Hernándezin, koska tapauksessa ei pystytty osoittamaan, että hän olisi tahallaan vahingoittanut sikiötä tai vauvaa.

El Salvadorin vetoomustuomio­istuin on vapauttanut syytteistä naisen, joka aiemmin tuomittiin lapsensa murhasta 30 vuoden vankeuteen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Nainen synnytti raiskauksesta alkunsa saaneen vauvan kuolleena käymälään vuonna 2016.

El Salvadorin aborttilainsäädäntö on maailman tiukimpia. Raskaudenkeskeytystä ei hyväksytä missään olosuhteissa eikä edes raiskauksen uhrille. Jopa keskenmeno voi viedä oikeuden eteen.

21-vuotiaan Evelyn Beatríz Hernándezin tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota.

Hänet tuomittiin vuonna 2017, kun oikeus katsoi Hernándezin tehneen abortin. Tuolloin hän sai 30 vuotta ehdotonta vankeutta, josta ehti istua vajaat kolme vuotta.

El Salvadorin vetoomus­tuomio­istuin määräsi Hernándezin tapauksen uudelleen oikeuden arvioitavaksi helmikuussa 2019. Tuomioistuimen mukaan tapauksessa ei pystytty osoittamaan, että hän olisi tahallaan vahingoittanut sikiötä tai syntynyttä vauvaa.

Hernándezin asianajaja Bertha DeLeon iloitsi maanantaina oikeuden päätöksestä.

”Uskomme, että tuomari antoi hyvin oikeudenmukaisen tuomion. Tuomari sanoi, ettei rikosta voitu todistaa, joten Hernández vapautettiin syytteistä”, DeLeon sanoi.

Hernández on kertonut, että jengiläinen raiskasi hänet, eikä hän tiennyt olevansa raskaana.

”Jos olisin tiennyt olevani raskaana, olisin odottanut lasta ylpeydellä ja ilolla”, nainen on sanonut BBC:n mukaan aiemmin.

Synnytyksen aikaan 18-vuotias Hernández oli hakeutunut maaseudulla sijaitsevan perheensä kotitalon ulkokäymälään kovien vatsakipujen vuoksi, jossa hän oli pyörtynyt runsaan verenvuodon takia.

Synnytyksen jälkeen Hernándezin äiti löysi hänet tajuttomana käymälän lattialta ja kutsui apua. Sairaalan hätäensiavun henkilökunta raportoi tapauksen poliisille, ja kolmen päivän sairaalajakson jälkeen Hernández siirrettiin vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Paikallisen kansalaisjärjestön 17 salvadorilaista naista istuu parhaillaan vankilassa El Salvadorin tiukan aborttilain vuoksi.

BBC kertoo, että Hernándezin tapaus on ensimmäinen, jolle on myönnetty uusi oikeudenkäynti. Nyt järjestö toivoo, että uudelleenkäsittely ja vapauttava tuomio luovat ennakkotapauksen, jonka avulla muut aborttilain nojalla vankilassa istuvat naiset voivat taistella rangaistuksiaan vastaan.

”Monia naisia on edelleen vangittuna, ja toivon että myös heidät vapautetaan pian”, sanoi Hernández vapauttavan tuomion jälkeen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa käteistä, rahojen kohtalosta pitkä oikeusriita

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  6. 6

   Boris Johnson tapaa pian Jean-Claude Junckerin ja yrittää viime hetken läpi­murtoa pelastaakseen EU-eron ja oman poliittisen uransa

  7. 7

   Kämpin ostanut norjalaismiljardööri rakennuttaa nyt Suomen suurimman hotellin Helsinki-Vantaalle: ”Olemme todella rakastuneet Suomeen ja Helsinkiin”

  8. 8

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  9. 9

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  10. 10

   Vuonna 1990 Vantaalle avattiin sairaala, jonka nimi tarkoittaa kuollutta: Miksi sairaalaan nimeksi annettiin Peijas?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää