Ulkomaat

Pääministeri Rinne: Pohjoismaat ovat kuin ”neljä huonetta ja keittiö”, joiden toveruudelle erimielisyys maahanmuutosta on yksi pahimmista uhkista

Pääministeri Antti Rinne kertoi HS:lle Pohjoismaa-ajatuksiaan Reykjavikin kokouksen aattona.

Reykjavik

Lähes viidenkymmenen kilometrin automatka lentokentältä Islannin pääkaupunkiin Reykjavikiin on suomalaiselle kuin vieraaseen planeettaan tutustumista.

Tummaa laavakenttää, louhikoita, Atlanttia. Eikä puun puuta missään. Täällä eivät lepikot totisesti peitä näkymiä.

Näitä maisemia saavat nyt taivastella myös viiden Pohjoismaan pääministerit ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Tänään tiistaina järjestetään Reykjavikissa Pohjoismaiden pääministereiden kesäkokous: asialistalla on ilmastonmuutoksen torjunta, suurvaltapolitiikan kiristyminen ja populismin nousu. Merkel on kunniavieras.

Reykjavikiä ympäröivään kuumaisemaan verrattuna Suomen suurlähettilään virka-asunto puutarhoineen näyttää kumman tavalliselta. Nyt voitaisiin taas olla missä tahansa Pohjoismaassa.

Suomen pääministeri Antti Rinne on maanantai-iltana HS:n haastattelusta hieman myöhässä. Tarkoitus on puhua ajan kanssa Rinteen Pohjoismaa-ajatuksista, sillä Reykjavikissa pääministeri Rinne tapaa pohjoismaiset kollegansa yhdessä ensi kertaa.

Vartin päästä Rinne saapuu, ja lähetystön väki tarjoaa kuohuvaa. Myöhästymiselle oli syy. Rinteelle oli tullut puhelu Britannian uudelta pääministeriltä Boris Johnsonilta.

”Hän halusi keskustella brexitistä ja siihen liittyvistä käytännön järjestelyistä Eurooppa-neuvoston kokouksen yhteydessä”, pääministeri kertoo. Suomi on EU:n puheenjohtajamaa.

Tämä on oikeastaan aika kuvaavaa. Tänä päivänä Pohjoismaiden yhteistyö liittyy yhä useammin suuren maailman tuuliin.

Kuvaavaa tämä on siinäkin mielessä, että Pohjoismaat ovat samanlaisuudestaan huolimatta päätyneet monessa tärkeässä asiassa eri leireihin.

Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat EU-maita, Islanti ja Norja eivät. Vain Suomi on eurossa, ja ainoastaan Suomi ja Ruotsi ovat sotilasliitto Naton ulkopuolella.

Johnson oli kysynyt Rinteeltä, olisiko tämän mielestä vielä mahdollista avata EU:n ja Britannian brexit-sopimusta. ”Totesin, että ei ole. EU-27 on tässä yhtenäinen.”

Treffit kuitenkin sovittiin lähiviikoiksi.

Pohjoismaisella yhteistyöllä on saavutettu paljon. Pohjoismaat mainostaa itseään maailman integroituneimpana alueena. Työmarkkinat ovat yhteiset ja rajaesteitä – niin fyysisiä kuin byrokraattisia – on poistettu yksi kerrallaan.

Tämän tietävät esimerkiksi kymmenettuhannet Ruotsiin töihin lähteneet suomalaiset. Muutto ei ole vaikeaa.

 

”Minulla oli paljon ruotsinkielisiä ystäviä ja opin kielen sujuvasti.”

Kun Rinteeltä kysyy, minkä Pohjoismaiden välisen rajaesteen hän seuraavaksi poistaisi, ei hänelle tule mieleen heti mitään. Eikä tule avustajallekaan.

Pitkälle on tultu.

Mihin Pohjoismaiden yhteistyötä sitten nykyään tarvitaan? Rinteen mielestä yhteistyötä kannattaa tehdä jo sen vuoksi, että se on niin helppoa.

”Kyllähän tämä yhteiskuntarakenteiden yhtäläisyys on äärimmäinen voimavara”, Rinne toteaa.

Hän luettelee Pohjoismaan tunnusmerkkejä: reilu ja sopimiseen perustuva työelämä, turvaverkot ja osallistava demokratia, joka tunnistaa yhteiskunnan kipupisteet.

”Me ollaan vähän kuin sellainen neljä huonetta ja keittiö -kokonaisuus, jossa jokainen on vähän eri tavalla sisustettu ja väritetty mutta samassa huushollissa asutaan. Tulee sellainen kotoisa olo kun näiden pohjoismaisten kumppanien kanssa erilaisia asioita miettii. ”

Pääministeri ei paljasta, kuka on se keittiö. Huoneistossa asuvaa pohjoismaista perhettä hän suostuu kuitenkin kuvaamaan.

”No jos meidän ikärakennetta katsoo niin on se kypsien aikuisten perhe, jossa lapsetkin ovat jo aikuistuneet.”

Sitten Rinne vakavoituu. Hän sanoo, että juuri Pohjoismaiden lämpimistä väleistä johtuen häntä on ”harmittanut” Suomessa ruotsin kielestä käyty, ajoittain repivä keskustelu.

”Perhe asui Loviisassa 1965–1973. Silloin minulla oli paljon ruotsinkielisiä ystäviä ja opin kielen sujuvasti. Minulle se on ollut rikkaus.”

Tanskalaisten ja islantilaisten kanssa Rinne puhuu englantia, mutta Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa on pärjätty ruotsiksi.

Brexitin lisäksi haastattelussa nousee esiin pari muutakin kestouutisaihetta: Venäjän voimapolitiikka ja Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppanokittelu.

Suurvalta-ajattelu on palaamassa, ja sopimuksien arvo vähenee. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump uhkaa Kiinaa uusilla tulleilla ja ilmoittaa samalla Yhdysvaltojen irrottautuvan keskipitkän matkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta.

Kiina muuttuu nationalistisemmaksi, ja Venäjä sopisi kaikesta mielellään ”suurvaltojen kesken”.

Islannissa koolla olevat Pohjoismaat ja Saksa edustavat täsmälleen vastakkaista leiriä: ne haluavat maailman, jossa vahvimman oikeus ei ohita laajalla joukolla sovittuja sääntöjä.

Sellaisessa maailmassa pikkumailla voi edes joskus olla kokoaan enemmän valtaa. Siinä Pohjoismailla on yhteinen etu ajettavana.

”On luotava vakautta ja ennakoitavuutta ja vahvistettava kansainvälisiä instituutioita”, Rinne sanoo.

”Ylipäänsä yhteisten asioiden hoitamista vakiintuneella kansainvälisellä yhteistyöllä ennemmin kuin että reuhdotaan suuntaan tai toiseen yksittäisissä asioissa ja nähdään vain se oma lyhytnäköinen etu.”

Ennen Johnson-puhelua Rinne tapasi maanantai-iltana Islannin pääministerin Katrín Jakobsdóttirin. Siinäkään ei vältytty suurvaltapolitiikalta. ”Puhuimme siitä, miten Arktisen yhteistyön kautta voitaisiin suurvaltojenkin välisiä jännitteitä lievittää.”

Lehdistö ei tätä keskustelua saanut seurata. Yhteiskuvia otettaessa Islannin pääministeri kuitenkin esitteli medialle koko suomen kielen repertuaarinsa: ”Kiitos. Minä rakastan sinua.”

Maailmanpolitiikan lisäksi Reykjavikissa puhutaan tiistaina myös ilmastonmuutoksen torjumisesta. Mukana on joukko pohjoismaisia yritysjohtajia.

Pohjoismaat haluaa olla 2030-visiossaan myös maailman kestävin alue.

Rinne uskoo, että etenkin ilmastotutkimuksen ja -keksintöjen saralla Pohjoismaat voisivat auttaa tosiaan. Sitä kautta voi syntyä myös taloudellista hyötyä, jos Pohjoismaiden ilmastokeksintöjä saadaan vietyä maailmalle.

”Voimme hyötyä tästä taloudellisesti”, Rinne sanoo. ”Siitä voi tulla meille uuden hyvinvoinnin rakentamisen pohja.”

Maahanmuuttoa ei ole mainittu Reykjavikin kokouksen aihelistoilla. Epäsuorasti se on kuitenkin mukana.

Rinne on vakuuttunut siitä, että maahanmuuton aiheuttamat erimielisyydet ovat yhä yksi suurimpia uhkia Pohjoismaiden toveruudelle. Ruotsin ja Tanskan välit kiristyivät etenkin pakolaissyksynä 2015, kun rajatarkastuksia alettiin tehdä.


Ehkä selkeimmin joukosta erottuu Tanska. Tanskassa sosiaalidemokraattinen puolue on kannattanut esimerkiksi kiintiöitä ei-länsimaalaisille maahanmuuttajille. Tällaista tuskin Suomen demarit ehdottaisivat.

”Ainakin retoriikka on siellä paljon kovempaa”, Rinne sanoo. ”He hävisivät siellä viidet vaalit peräkkäin maahanmuuton takia, siinä mielessä sen voi ymmärtää.”

Nyt kevään vaaleissa Tanskan vasemmistoblokki voitti vaalit ja Tanskan pääministeriksi nousi sosiaalidemokraatti Mette Frederiksen.

Rinteestä tärkeintä olisi, että tulevat pakolaiskriisit saataisiin EU:n tasolla ratkottua ilman että EU:n sisärajoja joudutaan sulkemaan.

”Meidän pitää pystyä luomaan politiikkaa, joka saa ihmiset tuntemaan, että asiat ovat hallinnassa.”

Tästä on kyse

Viisikko koolla Islannissa


 Kaikkien viiden Pohjoismaan pääministerit tapaavat tiistaina Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa.

 Mukana on myös Saksan liittokansleri Angela Merkel.

 Pohjoismaiden pääministerien kesäkokous on muodostunut jokakesäiseksi perinteeksi. Kokous on epävirallinen, mutta asialista on painava.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  6. 6

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  9. 9

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  10. 10

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää