Ulkomaat

Prinssi Harryn ilmasto­puhe ja yksityis­lentely raivostuttivat arvostelijat, ja nyt herttuaparia puolustanut Elton John sekoitti soppaan jopa prinsessa Dianan

Prinssi Harry ja Meghan ovat puhuneet kesällä paljon ilmastonmuutoksesta ja kertoneet rajoittavansa sen tähden jopa lasten hankintaa. Heidät on leimattu tekopyhiksi, koska kyyti yksityislentokoneella kelpaa.

Onko rehtiä puhua ilmastonmuutoksesta ja lennellä samaan aikaan yksityislentokoneella? Monien mielestä se on erittäin tekopyhää – etenkin, jos sattuu olemaan kuninkaallinen, kuten prinssi Harry ja herttuatar Meghan.

Sussexin herttuaparin ilmailukäytöksestä on herännyt Britanniassa polemiikki, johon laulaja Elton John veti maanantaina mukaan myös prinssin äidin, edesmenneen prinsessa Dianan.
Elton John on lainannut herttuaparille omaa yksityiskonettaan, ja maanantaina hän perusteli asiaa viiden viestin Twitter-purkauksessa.

”Harryn äiti, prinsessa Diana oli yksi rakkaimpia ystäviäni. Syvä velvollisuuteni on suojella Harrya ja hänen perhettään lehdistön tarpeettomalta tunkeilulta, joka vaikutti osaltaan Dianan ennenaikaiseen kuolemaan”, laulaja kirjoitti.

Hänen mukaansa yksityiskone siis takasi herttuaparin yksityisyyden.Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat kesän aikana puhuneet ilmastonmuutoksesta paljon ja huolestuneesti. Ilmasto on yksi pääteema Britannian Vogue-lehden syyskuun numerossa, jossa Meghan toimi niin sanottuna vierailevana päätoimittajana.

Pari ilmoitti rajoittavansa perheen lapsiluvun kahteen, ja siihenkin syynä on heidän mukaansa ilmasto.

Lue lisää lasten ilmastovaikutuksista: Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

Heinäkuussa herttuapari ilmoitti Instagramissa kuukauden hyväntekeväisyysteemakseen maapallon ilmastoineen päivineen.
Kuun lopussa prinssi puhui paljain jaloin ilmastonmuutoksesta Googlen järjestämällä suihkuseurapiirien maailmanparannusleirillä Sisiliassa.

Sitten alkoi tapahtua.

Esimerkiksi EcoWatch kertoi Palermon lentokentän valmistautuneen tapahtumaa varten ottamaan vastaan 114 yksityislentokonetta. Viestimissä, kuten Vanity Fairissa, myös Harryn otaksutaan käyttäneen Googlen kustantamaa yksityiskonetta ja helikopteria.

Elokuun alettua herttuapari kävi lainatulla yksityiskoneella viettämässä Meghanin 38-vuotisjuhlia Ibizalla, ja viime viikolla Elton John lennätti perheen lomalle Nizzan-taloonsa.

Elton Johnin mukaan lentojen hiilidioksidipäästöt kompensoitiin.
Kompensointi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lentämisellään hiilidioksidipäästöjä aiheuttava henkilö rahoittaa vastaavasti hanketta, joka poistaa ilmakehästä saman määrän kasvihuonekaasuja tai estää niiden vapautumista tulevaisuudessa.

Myös kompensointia on arvosteltu tekopyhäksi.

”Kompensointi on hyvä asia, mutta silloin päästöt pysyvät parhaimmillaan samalla tasolla, vaikka niiden pitäisi laskea. Tällaiseen ei ole aikaa”, Sitran johtava asiantuntija Vesa-Matti Lahti sanoi HS:n jutussa helmikuussa.

Lue lisää: Anekauppaa vai ilmastoaktivismia? Näin kompensoit lentomatkasi kasvihuonepäästöt mahdollisimman tehokkaasti

Oikeastaan Elton John ei ollut ensimmäinen henkilö, joka veti prinsessa Dianan mukaan keskusteluun tämän pojan ja hänen perheensä tekopyhyydestä.

Dianan ja hänen lastensa entinen henkivartija Ken Wharfe osallistui lentelystä käytävään keskusteluun viime viikolla muistuttamalla, että 1990-luvulla Dianan lapsiperhe käytti lomillaan enimmäkseen reittilentoja.

”En oikeastaan edes muista meidän lentäneen yksityiskoneella”, Wharfe sanoi Vanity Fairin mukaan.

Hänen mukaansa British Airways piti paparazzit loitolla niin taidokkaasti, ettei ongelmia tullut koskaan. Mitä mieltä hän siis on prinssin toiminnasta ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi?

”Totta puhuen se on tekopyhää. Harry ei voi saarnata ilmastonmuutoksen katastrofaalisista vaikutuksista ja samaan aikaan lennellä ympäri maailmaa yksityiskoneella.”

Instagramin perusteella yksityiskonekaan ei taannut täydellisesti herttuaparin yksityisyyttä Nizzan-lomalla. Tämän faniprofiilin julkaiseman kuvan aitoutta ei ole varmistettu:

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  10. 10

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää