Ulkomaat

Trump kutsui demokraatteja äänestäviä juutalaisia ”epä­lojaaleiksi”, järjestöt syyttävät presidenttiä anti­semitismistä

Juutalaisten syyttäminen epälojaaleiksi on vanhaa ja vaarallista retoriikkaa, ja nyt Trump käyttää sitä omien poliittisten tarkoitusperiensä pönkittämiseen, juutalaisjärjestöt sanovat.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi tiistaina, että amerikanjuutalaiset, jotka antavat äänensä demokraateille, ovat joko ”totaalisen tietämättömiä tai epälojaaleja”. Presidentti suututti sanoillaan suuren joukon ihmisiä.

Trump kommentoi puheenvuorollaan demokraattien kongressiedustajien Ilhan Omarin ja Rashiba Tlaibin maanantaista ehdotusta, jonka mukaan Yhdysvaltojen ei pitäisi maksaa Israelille tukia, ennen kuin maa lopettaa palestiinalaisia sortavan politiikan.

Presidentti syytti jälleen Omaria ja Tlaibia juutalaisvihasta ja vihasta Israelia kohtaan.

”Viisi vuotta sitten, tai jopa kolme vuotta sitten, ei olisi puhuttu Israelin tuen lakkauttamisesta, koska kaksi ihmistä vihaa Israelia ja juutalaisia. En voi uskoa, että edes käymme tätä keskustelua”, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

Juutalaisdemokraatit ja monet muut juutalaisjärjestöt pöyristyivät Trumpin kommenteista ja tuomitsivat hänen puheensa yrityksenä käyttää antisemitismiä omiin poliittisiin tarkoitusperiinsä.

Heidän mielestään Trumpin puhe oli osoitus siitä, että hänen tukensa Israelille perustuu poliittiseen laskelmointiin, ei periaatteelliseen sitoutumiseen, The Jewish Insider kertoo.

Trumpin kommentit koskettavat suurta joukkoa, sillä Pew Research Centerin mukaan 79 prosenttia juutalaisäänestäjistä kannatti demokraatteja vuoden 2018 välivaaleissa.

Trumpin kommenttia pidettiin juutalaisvastaisena myös, koska juutalaisvainoja on perusteltu juutalaisten epäluotettavuudella.

”Jälleen yksi esimerkki siitä, miten Donald Trump politisoi ja käyttää antisemitismiä aseena. Aikana, jona antisemitistiset hyökkäykset ovat lisääntyneet presidentin rohkaiseman valkoisen nationalismin takia, Trump toistaa antisemiittistä kielikuvaa”, Jewish Democratic Council of American toimitusjohtaja Halie Soifer sanoo Twitterissä.

Valkoisessa talossa viestintäpäällikkönä presidentti Bill Clintonin aikana toiminut, tällä hetkellä Hillary Clintonin neuvonantajana työskentelevä Ann Lewis sanoo The Jewish Insiderille, että Trumpin käyttämät syytökset ovat ”tappavia”.

”Tekaistut väitteet epälojaaliudesta ovat johtaneet vuosisatojen ajan juutalaisten murhiin, vangitsemisiin ja kiduttamiseen. Tämä on julmaa ja ajattelematonta retoriikkaa, joka ruokkii juutalaisvastaisuutta ja johtaa väkivaltaan”, Lewis sanoo.

Republikaanijuutalaisten järjestö RJC puolestaan puolusti presidenttiä Twitterissä.

”Presidentti Trump on oikeassa. On suurta epälojaaliutta itseään kohtaan puolustaa puoluetta, joka suojelee tai rohkaisee ihmisiä, jotka vihaavat sinua uskontosi takia”, RJC:n virallisella Twitter-tilillä julkaistiin.

RJC:n toimitusjohtaja Matt Brooksin mukaan oli selvää, että presidentti ei ollut juutalaisvihamielinen. Trump vain uskalsi kysyä ääneen, miten juutalaisyhteisön jäsenet voivat tukea Omarin ja Tlaibin ajamaa politiikkaa, Brooks sanoi The Jewish Insiderille.

Israel ja Yhdysvallat ovat toistensa lähimpiä liittolaisia, ja Israel on aina ollut Yhdysvaltojen politiikassa herkkä aihe. Perinteisesti molemmat puolueet ovat tukeneet Israelia, mutta varsinkin demokraattien leirissä on alkanut nousta vastaääniä Israelin palestiinalaispolitiikkaa vastaan.

Trumpia on syytetty poliittisten ja uskonnollisten jakolinjojen syventämisestä sekä Yhdysvalloissa että Israelissa. Keskustelu kiihtyi muun muassa viime vuoden keväällä, kun presidentti päätti siirtää Yhdysvaltojen suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin ja tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Trumpin tapaa käyttää Israelia poliittisena lyömäaseena on kutsuttu ennennäkemättömäksi, The New York Times kirjoittaa.

Omar ja Tlaib ovat kongressin ensimmäisiä naismuslimiedustajia. He ovat kovasanaisesti arvostelleet Israelin siirtokuntapolitiikkaa ja tukeneet palestiinalaisia.

Trumpin mielestä Israelin arvostelijat ovat epäisänmaallisia. Heinäkuussa Trump kehotti kongressiedustajia ”menemään takaisin sinne, mistä tulivatkin”. Edustajainhuone linjasi, että presidentin twiitit olivat rasistisia.


Viime viikolla Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kielsi Länsirannan ja Itä-Jerusalemin matkaa suunnitelleita Omaria ja Tlaibia saapumasta Israeliin. Trump oli vaatinut kovin sanoin kongressiedustajien maahanpääsyn torppaamista.

Omar ja Tlaib pyysivät muita kongressiedustajia matkustamaan maahan ja todistamaan omin silmin, mitä Israelissa ja miehitetyillä alueilla tapahtuu.

Tämän viikon maanantaina Omar sanoi lehdistötilaisuudessa, että Yhdysvaltojen pitäisi tarkastella uudestaan tukeaan Israelille.

”Israelin liittolaisina meidän täytyy pyytää Netanjahun hallitusta lopettamaan siirtokuntien laajentaminen palestiinalaisten maalle ja takaamaan täydet oikeudet palestiinalaisille, jos aiomme tukea heitä”, Omar sanoi.

”Tiedämme, että Donald Trump ei tahdo mitään niin kovasti kuin käyttää tätä asiaa ajaakseen muslimeja ja amerikanjuutalaisia toisiaan vastaan. Mutta tämä hallinto toiseuttaa ja maalaa hirviöitä sekä muslimiyhteisöstä että juutalaisyhteisöstä.”

Palestiinalaistaustainen Tlaib puhkesi kyyneliin samassa tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa Netanjahun hallitus oli viime hetkellä tarjonnut hänelle mahdollisuuden matkustaa Länsirannalle tapaamaan 90-vuotiasta isoäitiään, jos hän olisi luvannut olla puhumatta Israel-boikotista vierailun aikana.

”Olen hänen [isoäidin] vapaa lintunsa, joten miksi menisin takaisin häkkiin kumartamaan, kun pääsyni kongressiin kohotti hänen päänsä, antoi hänelle ensimmäistä kertaa arvokkuutta?” Tlaib kysyi.


Trump kommentoi Tlaibin esiintymistä Twitterissä ja kutsui sitä epäaidoksi.

”Sori, en osta edustaja Tlaibin kyyneliä. Olen katsellut hänen väkivaltaisuuttaan, hulluuttaan ja mikä tärkeintä, sanojaan, liian kauan. Nyt kyyneliä? Hän vihaa Israelia ja kaikkia juutalaisia. Hän on antisemitisti. Hän ja hänen kolme ystäväänsä ovat demokraattisen puolueen uudet kasvot. Eläkää sen kanssa!”

Oikaisu 21.8. klo 16:59: Israelin pääministeri on nimeltään Benjamin Netanjahu, ei Benhamin, kuten uutisessa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  3. 3

   Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  4. 4

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  5. 5

   Töölön 1960-luvun toimistokolossi remontoidaan luksusasunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

  6. 6

   Kiehtova tiededokumentti näyttää, että täydellisellä ihmisellä on strutsin jalat

  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Puheet radoista vaihtuivat poluiksi – Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin työllisyystoimet ovat jäämässä vaimeiksi

  9. 9

   Hannan mies petti, ja se oli vähällä hajottaa perheen, mutta nyt suhde on ”syvempi kuin koskaan” – Näillä keinoilla suhde voi kestää kriisin

   Tilaajille
  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  9. 9

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää