Ulkomaat

Brasilian suurin kaupunki pimeni keskellä päivää, syynä Amazonin ennätykselliset metsäpalot

Amazonin metsäpalojen määrä on tänä vuonna kasvanut 83 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo paikallinen tutkimusinstituutti.

rac
Metsäpaloista nouseva savu pimensi Brasilian suurimman kaupungin São Paulon keskellä maanantai-iltapäivää, kertovat muun muassa Britannian yleisradio BBC ja mediayhtiö BuzzFeed.

Amazonin sademetsässä palavista metsistä syntynyt valtava ja paksu savukerros peitti noin 20 miljoonan ihmisen kaupungin paikallista aikaa nkello kolme iltapäivällä, ja alue pimeni yli tunniksi.
Paikallisten meteorologien mukaan savu päätyi São Pauloon yli 2 700 kilometrin päässä palavista metsistä, kun voimakas tuuli toi sen mukanaan maan luoteisosassa sijaitsevista Amazonasin ja Rondônian osavaltioista.

Myös rannikkokaupungin kylmä, kostea ilma edesauttoi savun kerääntymistä São Paulon ylle.
Maailman suurinta sademetsää palaa nyt ennätyksellisen paljon, kertoi Brasilian kansallinen avaruustutkimusinstituutti (INPE) tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Instituutin satelliittidata osoittaa, että metsäpalojen määrä on tänä vuonna kasvanut 83 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tammikuun ja elokuun välillä on havaittu 72 843 paloa, kun koko viime vuonna niitä havaittiin yhteensä 39 759.


Myös Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) keräämästä datasta voi nähdä, kuinka sademetsistä kohoava savupilvi on levinnyt koko Brasilian ylitse aina rannikolle saakka.

São Paulon lisäksi savu on viime päivinä peittänyt useita muitakin kaupunkeja, ja ainakin yksi lentokone on joutunut vaihtamaan reittiään sen takia.

INPE aloitti metsäpalojen tilastoinnin vuonna 2013, ja nyt havaittu määrä on tämän aikavälin ennätys.

Vielä kaksi viime vuotta määrä on ollut laskussa, mutta ilmastoskeptikkona tunnetun äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron noustua tammikuussa presidentiksi maan taloutta on alettu kehittää ympäristön kustannuksella ja sademetsää hävittää urakalla.

Toukokuussa Reuters kertoi, että Amazonin sademetsää hakattiin ennätysvauhtia: 739 neliökilometriä 31 päivän aikana.

HS:n ilmastokirjeenvaihtaja Piia Elonen vieraili alkukesästä Amazonin sademetsässä tutustumassa metsäkadon syihin.


Bolsonaro ohitti Reutersin mukaan kritiikin metsäpalojen ennennäkemättömästä määrästä toteamalla, että nyt on ”queimadan” eli polttamisen aika, jolloin maanviljelijät raivaavat perinteisesti maata tulen avulla.

Presidenttiä on kritisoitu toistuvasti muun muassa siitä, että hän rohkaisee maanviljelijöitä ja metsureita tuhoamaan sademetsää. Paloja sytytetään BBC:n mukaan usein myös laittomasti, kun sademetsää raivataan pelloksi tai karjan laidunalueeksi.

INPE:n johtaja Ricardo Galvão erotettiin elokuun alussa sademetsäalueen tuhot paljastaviin satelliittitietoihin liittyvän kiistan vuoksi. Bolsonaro kutsui tuolloin instituutin julkaisemaa dataa valheiksi ja syytti instituuttia Brasilian julkisuuskuvan tahrimisesta ulkomailla.
Metsäpalot ovat tyypillisiä kuivalle kaudelle, joka päättyy yleensä loka–marraskuussa. INPE:n tutkija Alberto Setzer kuitenkin huomauttaa Reutersin mukaan, ettei luonnonilmiö yksin riitä selittämään metsäpalojen määrän rajua kasvua.

”Kuiva kausi luo suotuisat olosuhteet tulen käyttämiselle ja leviämiselle, mutta tulen sytyttäminen on ihmisten tekosia, joko tarkoituksella tai vahingossa”, Setzer totesi Reutersin mukaan.

Amazon on maailman suurin trooppinen sademetsä, josta valtaosa sijaitsee Brasilian rajojen sisäpuolella. Sademetsä vaikuttaa maailmanlaajuisesti sateisiin ja ilmastoon sekä toimii valtavana hiilivarastona, ja sen tuhoutuminen on keskeinen tekijä ilmaston lämpenemisessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Björn Wahlroosilla on asiaa: Hyvinvointivaltion puolustajat, kiinnittäkää turvavyönne

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  8. 8

   Syyttäjä: Pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä, Jukurien pomo Jukka Toivakka kiihdytti voimakkaasti liikkeelle

  9. 9

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Runoilija Aila Meriluoto on kuollut – ”Hauska, rohkea ja sisukas nainen” ja sodanjälkeisen henkisen ilmapiirin sanoittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  8. 8

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  9. 9

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  10. 10

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää