Ulkomaat

Levottomuudet lisääntyvät Kashmirissa: kaksi kuoli ammuskelussa, paikalliset kertovat poliisin peittelevän siviilien kuolemia

Uutistoimistojen haastattelemien lähteiden mukaan ainakin kaksi siviiliä olisi kuollut Kashmirissa hengitettyään poliisien ampumaa kyynelkaasua.

Kaksi ihmistä on kuollut Intian turvallisuusjoukkojen ja kapinallisten yhteenotossa Kashmirissa Intian pohjoisosissa keskiviikkona, poliisi kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Toinen kuolleista on epäilty terroristijärjestö Lashkar-e-Taiban jäsen, jonka poliisi ampui kuoliaaksi. Ammuskelussa haavoittui myös kaksi poliisia, joista toinen kuoli myöhemmin sairaalassa.

Kyseessä on ensimmäinen yhteenotto, josta Intian viranomaiset ovat tiedottaneet Kashmirin itsehallinnon perumisen jälkeen.

Sotilaat ja paikalliset mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen Kashmirin kaduilla. Mielenosoittajat ovat heitelleet poliisia kivillä, ja poliisi on hajottanut protesteja kyynelkaasulla ja ampumalla mielenosoittajia hauleilla. Ainakin 4 000 ihmistä on pidätetty elokuun alun jälkeen.

Viranomaisten mukaan siviilejä ei ole kuollut yhteenotoissa ja loukkaantuneita on vain kahdeksan, mutta kashmirilaiset ovat toista mieltä.

AFP:n näkemien sairaaladokumenttien mukaan yksi nainen kuoli, kun hän hengitti perheen talon sisään heitetyn kyynelkaasusylinterin myrkyllisiä kaasuja. Naisen aviomies kertoo AFP:lle, että he onnistuivat saamaan lapset pois talosta, mutta nainen oli kaatunut ja jäänyt jumiin kaasua täynnä olevaan huoneeseen.

Toinen perhe kertoo AFP:lle, että heidän 15-vuotias poikansa oli juossut jokeen pakoon poliisien ammuskelua ja kyynelkaasua. Poika löytyi myöhemmin hukkuneena vedestä.


62-vuotias perheenisä kuoli kyynelkaasuun, kun poliisi käytti sitä hajottaakseen perheen talon edessä olleen pienen protestin, AFP kertoo. Mies julistettiin kuolleeksi sairaalassa, mutta poliisi haki hänen ruumiinsa väkisin, perhe kertoo. Poliisi valvoi miehen yöllisiä hautajaisia, ja lääkärit ovat sanoneet poliisin kieltäneen heitä luovuttamasta kuolinsyytodistusta.

”Poliisi uhkaili heittävänsä ruumiin jokeen, jos puhumme medialle tai yritämme järjestää saattokulkueen. Hänen kuolemansa on esimerkki Intian brutaaliudesta”, miehen veli Shabir Ahmed Khan kertoo AFP:lle.

Useat sairaalat kertovat AFP:lle, että yhteenotoissa on loukkaantunut ainakin sata ihmistä. Osalla on ampumahaavoja turvallisuusjoukkojen käyttämistä hauleista.

Pääministeri Narendra Modin hallitus päätti kaksi viikkoa sitten perua Kashmirin puoliautonomisen aseman. Intia lähetti Kashmiriin kymmeniä tuhansia sotilaita, katkaisi tietoliikenneyhteydet muslimienemmistöisestä Kashmirin laaksosta, määräsi asukkaat koteihinsa ja pidätti paikallispoliitikkoja.

Internetyhteydet ovat yhä poikki Kashmirin laaksossa, samoin kuin matkapuhelinyhteydet. Jotkin lankalinjat on avattu, uutistoimistot kertovat.

Koulut aukesivat Kashmirissa alkuviikosta ja paikallisia virkamiehiä kehotettiin palaamaan töihin, mutta kouluissa ja virastoissa on ollut hiljaista. Yrityksetkään eivät pysty toimimaan ilman verkkoyhteyksiä.

Lue myös: Ensin tulevat sotilaat, sitten katkeaa internet: Netin pimentäminen yleistyy vallan välineenä, ja hälyttävä esimerkki nähtiin juuri Kashmirissa

Kashmirin separatistijohtajat ovat kehottaneet kashmirilaisia liittymään perjantaina mielenosoituksiin alueen suurimmassa kaupungissa Srinagarissa kokoontumiskielloista huolimatta.

Itsehallintoaseman peruminen tarkoittaa sitä, että muualta Intiasta tulevilla asukkailla on nyt oikeus ostaa kiinteistöjä Kashmirista ja kilpailla hallintotehtävistä ja koulupaikoista. Pääministeri Modi on sanonut, että itsehallinnon peruminen avaa Kashmirin markkinoita ja jakaa hyvinvointia kaikille.

Separatistijohtajien levittämissä julisteissa sanotaan, että Intia haluaa vallata Kashmirin vaihtamalla sen väestön intialaiseksi.

Kashmir on yksi maailman kiistellyimmistä alueista. Intia ja Pakistan ovat mitelleet Himalajan vuoriston juurilla sijaitsevan alueen herruudesta jo 70 vuoden ajan, ja Kashmirissa kytee myös itsenäisyyttä vaativa separatistiliike.

Viimeaikaiset käänteet ovat kiristäneet tilannetta entisestään myös ydinasevaltojen välillä.

Pakistanin mukaan kolme siviiliä kuoli, kun intialaiset tulittivat Pakistanin puolelle Kashmiria halkovan niin sanotun hallintalinjan, eli tosiasiallisen Intian ja Pakistanin erottavan rajan yli.

Intian viranomaiset taas sanovat, että intialainen sotilas kuoli ja neljä haavoittui, kun Pakistanin joukot avasivat tulen hallintalinjan tienoilla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tarjoutui tiistaina jännitteisen tilanteen purkajaksi sen jälkeen, kun hän oli puhunut sekä Pakistanin että Intian pääministerien kanssa puhelimessa.

”Kashmir on monimutkainen paikka. On hinduja ja muslimeja, enkä sanoisi heidän tulevan toimeen kovin hyvin. Teen parhaani sovitellakseni”, Trump sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa toimittajille, AFP kertoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  3. 3

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  6. 6

   Miksi yhdellä iskulla Saudi-Arabian öljy­imperiumia vastaan on niin vakavia seurauksia ja kuka niistä hyötyy?

  7. 7

   ”Tyttöjen maailma on koventunut” – Tytöt kärsivät yksinäisyydestä ja väkivallasta poikia useammin, paljastaa tuore kysely

  8. 8

   Vaarallisia tauteja säilyttävässä laboratoriossa räjähdys Venäjällä

  9. 9

   Yhdessä liikennemerkissä on kuusi lisäkilpeä: Osaatko lukea, mitä Leppävaaran ”toteemipaalu” yrittää sanoa?

  10. 10

   Jälleen uusi yritys Trumpin verotietojen selvittämiseksi: New Yorkin syyttäjä haastoi Trumpin tilitoimiston todistajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  5. 5

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  8. 8

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  9. 9

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  10. 10

   Puolustusministeri Mike Esper: Yhdysvallat valmistelee vastatoimia iskusta öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa – Iran kiistaa syyllisyytensä, mutta sanoo olevansa valmis sotaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  11. Näytä lisää