Ulkomaat |HS seuraa

Putin puolusti poliisin toimia Moskovan mielen­osoitusten hajottamisessa – näin Suomen-vierailu eteni

Putin käytti tiedotustilaisuudesta ison osan Yhdysvaltain arvosteluun, mikä selvästi oli tarkoitettu venäläiselle yleisölle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolusti Venäjän viranomaisten toimintaa Moskovan mielenosoitusten hajottamisessa, kun hän vastasi keskiviikkona kysymyksiin Helsingin-vierailunsa lehdistötilaisuudessa.

Putinin mukaan Moskovassa kesällä alkaneet opposition mielenosoitukset eivät ole ”maailman mitassa mitenkään poikkeuksellisia eivätkä Euroopankaan”. Hänen mukaansa Euroopassa mielenosoituksia hajotetaan usein vielä kovakouraisemmin.

”Tarkkailemme huolellisesti tällaisia tapahtumia monissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa”, hän sanoi.

Moskovan mielenosoitusten kovaotteisen hajottamisen tiedettiin jo ennalta nousevan esiin Putinin työvierailulla. Putinia isännöivä tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi sen ääneen jo tiistaina.

Suomalaistoimittajien ensimmäinen kysymys koskikin mielenosoitusten hajottamista. Putin vastasi puhumalla muista maista, aivan kuten maanantaina Ranskassa.

Mielenosoitukset alkoivat kesällä, kun viranomaiset eivät päästäneet opposition ehdokkaita ehdolle syyskuun paikallisvaaleissa. Putinin mukaan opposition ehdokkaiden kannattajalistoissa ja papereissa oli epäselvyyksiä ja jopa väärennöksiä.

Hän vakuutteli, että kaikki on sujunut lakien mukaan. Opposition mielestä jo Venäjän vallanpitäjien säätämä laki mielenosoitusten luvanvaraisuudesta rikkoo perustuslakia. Sen mukaan vaaditut kannattajalistat olivat kunnossa.

Niinistö kommentoi lyhyesti sanomalla, että on seurannut mielenosoituksia Moskovassa ja muualla televisiosta.

”Meillä on toimiva keskusteluyhteys pääosin ainakin kansalaisyhteiskunnan ja hallinnon välillä. Ehkä se on myöskin syynä siihen, että meillä ei ole vastaavia tapahtumia”, Niinistö sanoi.

Putin saapui työvierailulle Helsinkiin keskiviikkona iltapäivästä. Ennakkoaikataulu meni heti uusiksi, sillä Putinin kone laskeutui kaksi tuntia suunniteltua myöhemmin.

Helsinki-Vantaalta Putin siirtyi autosaattueessa Presidentinlinnaan, jossa viralliset keskustelut käytiin.

Presidenttien mukaan kahdenvälisissä suhteissa ei nyt ole ongelmia. He kertoivat odotetusti keskustelleensa taloudesta, ympäristöstä ja jätehuollosta.

Venäjän jätehuolto on katastrofaalisessa tilassa, sillä jätteistä päätyy kaatopaikoille yli 90 prosenttia, kun Suomessa osuus pari prosenttia. Suomi on kertonut voivansa auttaa, mikä käytännössä tarkoittaa alan teknologian myyntiä.

Putin myös vahvisti, että lokakuun alusta EU-kansalaiset voivat matkustaa Pietariin ja sitä ympäröivälle Leningradin alueelle ilmaiselle sähköisellä viisumilla.

Presidentit myös kertoivat keskustelleensa Ukrainasta, jonne Niinistö matkustaa ensi kuussa vierailulle. Niinistö sanoi näyttävän siltä, että tekeillä on ”käytännön töitä”, joita hän on valmis edistämään.


Venäläislehti Kommersant kertoi aiemmin keskiviikkona, että sen tietojen mukaan Venäjä ja Ukraina ovat pääsemässä sopuun vankien vaihdosta. Lehden mukaan Venäjän Kertšinsalmessa viime syksynä kiinniottamat ukrainalaiset merisotilaat saattavat päästä kotiin vielä elokuun aikana.

Myös Arkangelissa aiemmin elokuussa sattunut ydinonnettomuus nousi esiin. Se tapahtui, kun Venäjän testatessa uutta ohjustyyppiä jokin meni vikaan.

Putinin mukaan suomalaisilla ei ole vaaraa. Hänen mukaansa sotilaallisista kysymyksistä ei kuitenkaan voi kertoa avoimesti. Hän kuitenkin sanoi olevansa periaatteessa valmis tiedonvaihdon parantamiseen onnettomuustilanteista.

Putinin mukaan Venäjän pitää kehittää uusia ohjuksia, koska Yhdysvallat viime vuonna ilmoitti vetäytyvänsä keskimatkan ohjukset kieltäneestä INF-sopimuksesta. Nyt molemmat ovat irtaantuneet siitä, mitä Niinistö piti valitettavana.

Yhdysvallat kertoi vetäytyneensä sopimuksesta, koska Venäjä ei ole noudattanut sitä. Keskiviikkona Putin syytti Yhdysvaltoja sopimuksen rikkomisesta, koska hänen mukaansa Yhdysvaltain tällä viikolla ohjuskoe tapahtui ”liian pian”.

Putin käyttikin tiedotustilaisuudesta ison osan Yhdysvaltain arvosteluun, mikä selvästi oli tarkoitettu venäläiselle yleisölle. Hän muun muassa sanoi Venäjän olevan valmis vastaamaan, jos Yhdysvallat tuo keskimatkan ohjuksia Eurooppaan.

Niinistö sanoi tähän, että yhdysvaltalaiset ovat sanoneet, ettei tällaisia suunnitelmia ole. Putinia kommentti vaikutti huvittavan.


Suomen ja sotilasliitto Naton yhteistyötä Putin ei maininnut, vaikka hiukan ennen hänen saapumistaan Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi Moskovassa sen olevan uhka Venäjälle.

Putin myös sanoi Yhdysvaltain arvostelevan kaasuputki Nord Stream 2:ta, koska haluaa myydä omaa nestekaasuaan eurooppalaisille. Hän sanoi kuitenkin olevansa varma, että putki valmistuu.

Lehdistötilaisuuden jälkeen presidentit siirtyivät Suomenlinnaan illallisille. Heidän mukaan illallisella oli tarkoitus jatkaa keskustelua kansainvälisestä tilanteesta.


Perinteiseen tapaan illalliskeskustelu oli pidempi kuin lehdistötilaisuutta edeltävä virallinen keskustelu.

HS seurasi Putinin vierailua hetki hetkeltä:

Putin on poistunut Suomesta

Venäjän tunnuksilla varustettu Iljušin IL-96-300-lentokone on noussut ilmaan Helsinki-Vantaan lentokentältä ja lähtenyt kohti Moskovaa. Presidentti Vladimir Putin saapui iltapäivällä Suomeen samalla koneella.

Helsingin Sanomien liveseuranta päättyy tähän.

Laivamatka on päättynyt

Kultaranta VIII on saapunut Suomenlinnasta Kauppatorille ja presidentit nousevat maihin. Saattueet odottavat aivan aluksen vieressä ja kameroiden salamavalot välkkyvät illan pimeydessä.

Musta autoletka aloittaa matkansa kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää.

Presidenttien autosaattueet vaikuttavat liikenteeseen

Helsingin poliisi kertoo Twitterissä, että presidenttien kotimatka vaikuttaa liikenteeseen Helsingin keskustan ja Helsinki-Vantaan välisillä väylillä.

Presidenttien illallinen Suomenlinnan Walhalla-ravintolassa kesti kaksi tuntia ja 15 minuuttia.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan päivällisellä tarjoiltiin kotimaista järvikalaa, maa-artisokkakeittoa ja heinäsorsan rintaa keltavahverokastikkeessa. Jälkiruoaksi tarjoiltiin tuoreita Kultarannan marjoja ja mesimarjasorbettia.

Työvierailun ohjelma on siis päättynyt, ja presidentit ovat kotimatkalla. Kauppatorin rannassa Kultaranta VIII -alusta odottaa useita autosaattueita. Helikopterit ja lennokit pörräävät ilmassa. Kauppatorilla on paikalla on myös toimittajia ja joitakin uteliaita turisteja.

Vladimir Putinin on määrä jatkaa matkaansa suoraan Helsinki-Vantaan lentokentälle ja kohti Moskovaa.

Presidenttien illallinen on päättynyt

Presidentillinen edustusvene Kultaranta VIII on pyörinyt edestakaisin Suomenlinnan ja Vallisaaren edustalla sillä välin, kun presidentit ovat illallistaneet Suomenlinnassa. Nyt illallinen on päättynyt ja presidentit ovat aluksessa matkalla kohti Kauppatoria. Poliisin ja Rajavartiolaitoksen veneet seuraavat perässä.

HS:n suora lähetys menee siis jälleen tauolle ja jatkuu, kun Putin ja Niinistö oikeasti päättävät illallisensa ja suuntaavat takasin mantereen puolelle.

Illallinen Suomenlinnassa jatkuukin yhä

Ilmeisesti presidentit eivät lähteneetkään ennen yhdeksää Kultaranta VIII -aluksen kyydissä Suomenlinnasta, vaan alus teki jonkinlaisen lenkin ilman Niinistöä ja Putinia ja on nyt palannut takaisin saarelle. Väärinkäsitys johtui siitä, että Kustaanmiekka ja ravintola Walhallan ympäristö on suljettu medialta ja yleisöltä niin tarkasti, että sen edustan tapahtumia ei pysty näkemään.

Eli Niinistö ja Putin istuvat edelleen Suomenlinnassa illallisellaan.

Kauppatorilla Putinia jo odottelee hänen Kortez-panssariautonsa. Presidentin oletetaan poistuvan rantauduttuaan kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa ja palaavan Moskovaan.

Kaikkiaan presidenttien illallinen kesti odotettua vähemmän aikaa eli vain noin tunnin. On mahdollista, että illallisen mitasta oli typistetty aikaa Putinin lennon saavuttua Helsinki-Vantaalle noin kaksi tuntia myöhässä.

Illallinen ohi, presidenttejä kuljettava alus jätti Suomenlinnan ja HS:n suora lähetys jatkuu

Kultaranta VIII -alus lähti hieman ennen kello yhdeksää Suomenlinnasta kohti Kauppatoria. Sen kyydissä ovat kaiketi presidentit Niinistö ja Putin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Hallitus aikoo selvittää pakkoavioliittojen erillisen kriminalisoimisen – Oikeusministeri Henriksson: ”Kyse traagisista ihmiskohtaloista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää