Ulkomaat

Kiina vahvisti: Liki kaksi viikkoa kadonneena ollut brittikonsulaatin työntekijä on pidätettynä Manner-Kiinassa

Tyttöystävän mukaan Cheng lähetti hänelle viestin lähestyessään Kiinan ja Hongkongin rajaa iltakymmenen jälkeen 8. elokuuta. Sittemmin hänestä ei ole kuulunut.

Peking

Kiina vahvisti keskiviikkona, että se on pidättänyt Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijän. 28-vuotias Simon Cheng otettiin kiinni Shenzhenissä. Cheng on hongkongilainen ja työskentelee virkailijana brittikonsulaatissa.

Kiinan ulkoministeriö kertoi, että Shenzhenin poliisi otti Chengin säilöön 15 päiväksi tämän rikottua ”yleistä turvallisuutta koskevia sääntöjä”. Pidätyksen syitä ei eritelty tarkemmin.


Shenzhen on kaupunki Hongkongin ja Manner-Kiinan rajalla. Kiinassa poliisi voi ottaa kiinni 15 päiväksi, vaikkei nostaisikaan syytteitä. Pidätyksestä tuli keskiviikkona kuluneeksi 13 päivää.

”Haluan korostaa, että työntekijä on hongkongilainen – ei Britannian kansalainen –, ja hän on kiinalainen. Tämä on täysin Kiinan sisäinen asia”, ulkoministeriön edustaja Geng Shuang sanoi South China Morning Postin mukaan.

Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan Simon Cheng lähti työmatkalle Shenzheniin 8. elokuuta, eikä häntä sittemmin ole nähty. Muun muassa miehen perhe on vahvistanut matkan ajankohdan.

Tyttöystävä on kertonut, että Cheng lähetti hänelle viestin lähestyessään Hongkongin rajaa iltakymmenen jälkeen. Sittemmin hänestä ei ole kuulunut.

Perheen mukaan heille ei ole virallisesti ilmoitettu pidätyksestä, vaikka perheenjäsenillä olisi oikeus saada tietää asiasta vuorokauden kuluessa, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Britannia kertoi aiemmin olevansa ”äärimmäisen huolissaan” tiedoista, joiden mukaan Kiina on pidättänyt Hongkongin konsulaatin työntekijän.

Hongkongissa mielenosoitukset ovat jatkuneet kesäkuusta asti. Protestien takia myös Kiinan ja Britannian välit ovat kiristyneet, ja Manner-Kiina on toistuvasti varoittanut Britanniaa sekaantumasta mielenosoituksiin.

Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997. Maat sopivat laajoista alueen laajoista itsehallinto-oikeuksista 50 vuodeksi, mutta viime vuosina Manner-Kiinan ote alueesta on tiukentunut.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  3. 3

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  4. 4

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Tähtäimessä merikotka: Ahvenan­maalla halutaan metsästää suomalaisen luonnon­suojelun symbolia

   Tilaajille
  7. 7

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  8. 8

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  9. 9

   HS-analyysi: Googlen mittavat investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

   Tilaajille
  10. 10

   USA:n media: Trump painosti Ukrainan presidenttiä tutkimaan Joe Bidenin ja tämän pojan toimia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  7. 7

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  8. 8

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää