Ulkomaat

Rasismiin kyllästyneet länsipapualaiset protestoivat väkivaltaisesti, Indonesia on lähettänyt saarelle sotilaita ja katkaissut internetin

Indonesia on lähettänyt saarelle yli 1 000 sotilasta ja katkaissut internetin mielenosoitusten hillitsemiseksi. Useat kaupungit ovat lamautuneet vihaisten väkijoukkojen protestien takia.

Indonesian itäisellä saarella Länsi-Papualla viime viikolla alkaneet mielenosoitukset ovat lamauttaneet kaupunkeja, kun etniseen syrjintään kyllästyneet mielenosoittajat ovat polttaneet rakennuksia ja ottaneet yhteen poliisin kanssa kaduilla.

Indonesia on lähettänyt Länsi-Papualle 1 200 sotilasta lisää ja katkaissut internetin estääkseen nettikirjoituksia ruokkimasta lisää väkivaltaa, uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat.

Keskiviikkona noin 5 000 länsipapualaista protestoi Timikan kaupungissa. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan mielenosoittajat heittelivät paikallista hallintorakennusta kivillä ja yrittivät repiä sen aidan alas. Mellakkapoliisi hajotti protestit laukauksilla ja pidätti kymmeniä ihmisiä.

Sorongin kaupungissa sadat marssivat kaduilla, ja nostivat kielletyn Papuan lipun salkoon Fakfakin kylässä saaren länsipäässä. Protestoijat sytyttivät kaupan tuleen ja tuhosivat pankkiautomaatteja ja liikkeitä, kunnes poliisi hajotti joukon kyynelkaasulla.

Maanantaina yli 250 vankia karkasi Sorongin vankilasta, joka sytytettiin tuleen mellakoiden aikana.


Indonesian turvallisuusministeri Wiranto matkusti myöhään keskiviikkona Papualle lievittääkseen jännitteitä. Viranomaisten mukaan tilanne on hallinnassa, mutta sotilaiden lisääminen ja internetin katkaiseminen voi kasvattaa jännitteitä.

Lue myös: Ensin tulevat sotilaat, sitten katkeaa internet: Netin pimentäminen yleistyy vallan välineenä, ja hälyttävä esimerkki nähtiin juuri Kashmirissa

Mielenosoitukset alkoivat viime viikolla sen jälkeen, kun Indonesian poliisi pidätti yli 40 papualaista opiskelijaa Surabayassa Itä-Jaavassa. Opiskelijoita epäiltiin Indonesian lipun tuhoamisesta itsenäisyyspäivänä.

Sivustakatselijat ja poliisit olivat läsnäolijoiden mukaan haukkuneet etnisiä melanesialaisia opiskelijoita rasistisilla ilmauksilla. Tieto opiskelijoiden nöyryyttämisestä on saanut länsipapualaiset raivoihinsa.

Separatistiliikkeen kapina Indonesian valtaa vastaan on kytenyt Länsi-Papualla jo vuosikymmeniä. Papua julistautui itsenäiseksi vuonna 1961, mutta Indonesia otti sen haltuunsa.

Itsenäisyyspyrkimykset saavat lisäpontta indonesialaisten syvästä rasismista papualaisia kohtaan, tutkija Camellia Webb-Gannon Australian Wollongongin yliopistosta kirjoittaa The Conversationissa. Indonesian turvallisuusjoukkoja syytetään ihmisoikeusloukkauksista Papuan etnistä melanesialaisväestöä kohtaan.

Papualla on paljon luonnonvaroja, mutta papualaiset eivät koe sen hyödyttävän paikallisia.

Viime joulukuussa länsipapualaiset sissit tappoivat 19 indonesialaista tietyöntekijää syrjäisellä viidakkoleirillä. Indonesia on rakennuttanut Papualle uusia siltoja ja teitä kohentaakseen köyhän seudun infrastruktuuria.

Kun Indonesian presidentti Joko Widodo astui valtaan vuonna 2014, papualaiset toivoivat hänen tuovan rauhaa alueelle. Widodo onkin vieraillut alueella useammin kuin kukaan hänen edeltäjistään.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Indonesian armeija toimii Papualla oman päänsä mukaan, eikä pelkkä taloudellisen kehityksen lisääminen ratkaise saaren poliittisia ongelmia, Webb-Gannon kirjoittaa.

Kidutukset, mielivaltaiset pidätykset ja maiden vieminen alkuperäisasukkailta ovat jatkuneet niin pitkään, että sovittelun aika papualaisille on ohi.

Länsipapualaiset toimittivat tammikuussa YK:n ihmisoikeuspäällikkö Michelle Bacheletille 1,8 miljoonan ihmisen allekirjoittaman aloitteen, jossa vaaditaan Länsi-Papualle itsenäisyysäänestystä.

”On surullista, että Indonesian hallitus kuuntelee heidän vuosikymmeniä jatkunutta turhautumistaan vasta sitten, kun he iskevät takaisin”, Human Rights Watchin Jakartan-toimiston tutkija Andreas Harsono sanoo AFP:lle.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  3. 3

   Päivästä toiseen amerikkalaisen pikku­kaupungin pormestari meni tyhjälle tontille rukoilemaan – Vastaus tuli Suomesta, ja nyt Daytonilla on toivoa

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  5. 5

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  6. 6

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  7. 7

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  8. 8

   Kaupunkipyörät levisivät ympäri Suomen: Vantaalla pyörät ovat jääneet telineisiin, Kuopiossa yllätyttiin

  9. 9

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  10. 10

   HS-analyysi: Maailmalla metroon ja busseihin pääsee jo pankkikorttia vilauttamalla – Miksi Helsinki kulkee etanana muiden perässä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  6. 6

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  7. 7

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  10. 10

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää