Ulkomaat    |   HS-analyysi

Amazonin sademetsä nousi päivässä sosiaalisen median puheen­aiheeksi: Miksi Notre Damen paloa seurattiin minuutti minuutilta mutta metsä sai palaa viikkoja ennen kuin siitä uutisoitiin?

Sademetsässä roihuavat palot herättivät sosiaalisessa mediassa kritiikkiä myös perinteisten tiedotusvälineiden toimintaa kohtaan.

Amazonin sademetsää tuhoutuu juuri nyt Brasiliassa valtavalla roihulla.

Sademetsän tuho sai laajaa huomiota eilen keskiviikkona, kun kuvat metsäpaloista ja savun pimentämästä miljoonakaupungista São Paulosta levisivät ympäri maailmaa.

Kuvat nostivat huolen maailman tilasta pintaan myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Instagramissa kuvia jaettiin runsaasti muun muassa #PrayForAmazonia-hashtagilla. Twitterissä Brasiliaan ja Amazoniin viittaavat sanat olivat torstaina suosituimpien aihesanojen listalla Suomessa.

Samalla mediaa kritisoitiin laajalti aiheesta vaikenemisesta, vaikka siitä kirjoittivat oikeastaan kaikki suuret mediat niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC nosti keskiviikkona palot yhdeksi pääjutukseen. Myös kotimaassa aiheesta kirjoittivat esimerkiksi Helsingin Sanomat, Yle, Ilta-Sanomat, Iltalehti ja MTV.

Miksi juuri metsäpalot ja niistä uutisointi herättivät niin laajaa närkästystä?

Osittain mediakritiikki osui maaliinsa. Palot ovat riehuneet viikkoja, mutta media tarttui niihin laajalti vasta eilen.

Esimerkiksi huhtikuussa ilmiliekeissä roihunnut Notre Dame, jonka jälleenrakentamisen tueksi riensivät oitis niin poliitikot kuin maailman raharikkaat, sai Suomessakin runsaasti enemmän mediahuomiota kuin palava sademetsä.

Syitä on epäilemättä monia.

Yllättävyys on usein itsessään uutiskriteeri, mutta sademetsien tuhojen kaltaisista hitaasti etenevistä tai kaukaisista tapahtumista on vaikeampi löytää uutiskulmaa.

Osittain on myös kyse siitä, etteivät ilmastosta ja Amazonista säännöllisin väliajoin tehdyt jutut syystä tai toisesta tunnu löytävän lukijoita.

Lue lisää: Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

Miksi tilanne muuttui eilen?

Taustalla on osittain sama syy kuin siinä, miksi kärsivästä jääkarhusta on tullut jäätiköiden sulamisen symboli.

Kuva metsää nielevästä tulesta tiivistää hitaasti tapahtuvan ja moniin eri syihin nivoutuvan asian helposti tajuttavaksi, dramatiikkaa tihkuvaksi visuaaliseksi symboliksi. Tällainen kuva kertoo jo itsessään kiinnostavan tuntuista tarinaa, joka tuntuu valovuosia läheisemmältä ja tärkeämmältä kuin pala palalta pois nakertuvan sademetsän hidas tuhoutuminen.

Muun muassa ympäristöjournalismia tutkinut professori Esa Väliverronen Helsingin yliopistosta toteaa, että vaikeasti hahmotettavat asiat vaativat konkretisoitumisen, ennen kuin ne alkavat puhutella laajemmin.

”Kun kuva palavasta sademetsästä yhdistetään #PrayforAmazonia-hashtagiin, se on visuaalinen tiivistys ilmastonmuutoksen etenemisestä ja ehkä joidenkin mielestä myös maailman tilasta. Maailma on ikään kuin tulessa. Se on hyvin voimakas viesti, joka näyttäisi konkretisoivan monia uhkia, joita tällä hetkellä on olemassa”, Väliverronen sanoo.

Tällainen dramatiikka on tyypillistä nimenomaan sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisen median yhteisöistä ja aktivismista väitöskirjan tehneen Jyväskylän yliopiston tutkijan Niina Sormasen mukaan kiinnostukseen vaikuttaa sekin, että asiasta keskustelevat tutut ihmiset jonkun yläpuolelta sormi pystyssä saarnaavan sijaan.

Dramatiikkaan yhdistettynä se voi synnyttää enemmän tunteita kuin median aiheesta tekemä yksittäinen juttu.


Toisaalta se, miksi reaktio syntyi nuorten keskuudessa sosiaalisessa mediassa, selittyy myös erilaisilla sukupolvikokemuksilla, arvelevat tutkijat. Nuoret saattavat pitää ilmaston tuhoutumista itselleen tärkeämpänä asiana kuin ne, joista Notre Damen palo tuntui suuremmalta tragedialta.

Aina tarkoitusperät eivät välttämättä ole niin jalot: toisinaan kyse voi olla halusta ottaa osaa samaan ilmiöön kuin muutkin.Vaikka ilmastohuolta ilmentävissä kuvissa olisikin taustalla myös pinnallisia tarkoitusperiä, tiedon levittämistä tärkeästä aiheesta ei voi tutkijoiden mukaan pitää sinänsä huonona asiana.

”Tietysti liittyy hirveästi siihen, mitä ajetaan tai tehdään. Jos haetaan vain syyllisiä muista, jotka eivät sinänsä liity asiaan, niin siinä aletaan mennä jo todella hankalaan tilanteeseen”, Sormanen sanoo.

Sormasen mukaan kritiikissä voi olla kyse osaltaan myös siitä, että media ja päättäjät voivat olla helppoja kohteita, kun johonkin asiaan haluaan saada muutos.

Aiheellinen kritiikki asiasta on kuitenkin tärkeää, sillä ongelma nivoutuu joukkoon laajempia ja osittain myös maailmanlaajuisia ilmiöitä.

Sademetsän palojen voi nähdä kytkeytyvän paitsi Brasilian omaan sisäpolitiikkaan myös esimerkiksi maailmankauppaan. Ympäristöjärjestöt ovat kutsuneet palojen syyksi sademetsien raivaamista pelloiksi, presidentti Jair Bolsonaro taas syyttelee ympäristöjärjestöjä ja kritisoijien mukaan kannustaa tuhoamaan sademetsää.

Hyökkäävän suhtautumisen vaarana on se, että itse asia ja mahdolliset ratkaisukeinot hukkuvat syntipukkien etsiskelyn sekaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Töölön 1960-luvun toimistokolossi remontoidaan luksusasunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

  6. 6

   Kiehtova tiededokumentti näyttää, että täydellisellä ihmisellä on strutsin jalat

  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Puheet radoista vaihtuivat poluiksi – Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin työllisyystoimet ovat jäämässä vaimeiksi

  9. 9

   ”Tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi” – Viron presidentin poika pakeni syksyllä 1944 Korpilahdelle, ja ilman suomalaisia viljelijöitä hänen kohtalonsa olisi ollut tyly

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  9. 9

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää