Ulkomaat

HS-analyysi: Miksi Trump haluaa ostaa Grönlannin? Maailman suurimman saaren merkitys kirkastuu, kun sitä tarkastelee oikeasta perspektiivistä

Grönlannin strateginen ja taloudellinen merkitys kasvaa ilmastonmuutoksen edetessä. Maailman suurimmasta saaresta on tullut yksi suurvaltapoliittisen kamppailun keskuksista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aiheutti kohun viime viikolla, kun The Wall Street Journal -lehti paljasti, että entinen kiinteistömoguli pohtii Grönlannin ostamista Tanskalta.

Absurdi idea ja huono vitsi, monet päättelivät. Kyse ei ollut vitsistä. Trump oli vakavasti asialla.

Vaikka maailman suurimman saaren ostoaikeita on helppo pitää juuri sellaisena miltä se näyttää – Trumpille tyypillisenä suuruudenhulluna ideana –, kytkeytyy saarishoppailu aikamme suurvaltapolitiikan kovimpaan ytimeen. Tanskalle kuuluva ja 58 000 asukkaan autonominen Grönlanti on nimittäin paljon muutakin kuin pelkkä jäinen erämaa.

Asia kirkastuu, kun tarkastelee Grönlantia oikeasta perspektiivistä, suoraan pohjoisnavan yläpuolelta.

Grönlanti sijaitsee strategisesti hyvin tärkeällä alueella. Ilmastonmuutoksen edetessä ja pohjoisen napa-alueen sulaessa arktisesta alueesta on tullut yksi suurvaltapoliittisen kilpailun keskuspaikoista.

Jään sulaessa odotetaan, että napa-alueelle avautuu uusia merireittejä. Ne lyhentäisivät huomattavasti kauppamatkoja Kauko-Aasiasta Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan .

Tällä hetkellä arktiset alueet ovat viiden valtion omistuksessa. Ne ovat Kanada, Yhdysvallat, Venäjä, Norja (Huippuvuoret) ja Tanska (Grönlanti). Aivan pohjoisnavan ympäristössä on merialueita, jotka eivät kuulu millekään maalle. Arktisen alueen maat ovat kuitenkin esittäneet omia vaatimuksiaan jäästä vapautuvien merialueiden suhteen.

Kyse ei ole vain kauppareiteistä ja niiden hallinnasta. Jään sulaessa arktiselta napa-alueelta uskotaan löytyvän esimerkiksi laajoja kaasu- ja öljyvarantoja sekä kalastusvesiä.

Viime vuosina arktisen alueen kilpajuoksuun on ilmoittautunut mukaan uusi kilpailija, Kiina.

Kommunistisen puolueen johtama 1,4 miljardin asukkaan jättiläisvaltio julkaisi viime vuoden alussa virallisen arktisen strategiansa. Siinä Kiina ilmoittaa olevansa ”lähes arktinen maa”, jota kiinnostavat arktisen seudun luonnonvarat, alueen infrastruktuurin kehittäminen, napa-alueiden tieteellinen tutkimus sekä turismin lisääminen.

Kiina sanoo kunnioittavansa pienempien maiden itsemääräämisoikeutta ja sitoutuvansa kestävän kehityksen periaatteisiin. Arvostelijoiden mukaan kolikolla on kääntöpuoli: Kiina on kehittymässä globaaliksi supervallaksi. Niinpä se puolustaa aiempaa hanakammin intressejään kaikkialla maailmassa – myös arktisella seudulla, jonka geopoliittinen merkitys ilmastonmuutoksen edetessä kasvaa.

Kiina on lisännyt investointeja ja vaikuttamispyrkimyksiä kaikkialla arktisella alueella mukaan lukien Suomi, Ruotsi, Norja ja Islanti. Kiinan globaalin suurvaltapolitiikan kohteena on ollut myös Grönlanti.

Ja ehkäpä juuri tästä on kyse siinä, kun Trump sanoo haluavansa ostaa Grönlannin: Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä nokittelusta, joka on jo johtanut puolitoista vuotta jatkuneeseen kauppasotaan maiden välillä.

Vaikka Grönlannilla on autonomia, Nato-maa Tanskalla on yhä veto-oikeus määrätä saaren turvallisuuspolitiikasta. Tätä veto-oikeutta Tanska on myös käyttänyt.

Esimerkiksi 2016 kiinalainen yhtiö yritti ostaa entisen Yhdysvaltain sotilastukikohdan Grönlannista. Tanska tuli väliin ja kumosi kaupan.

Pari vuotta myöhemmin Kiinan valtio-omisteinen yhtiö oli voittamassa tarjouskilpailun uuden lentokentän rakentamisesta Grönlantiin. Tanskan (ja Yhdysvaltojen) huoli Kiinan tarkoitusperistä johti kuitenkin siihen, että urakka annettiin lopulta toiselle urakoitsijalle.

Yhdysvaltain ilmavoimilla on ollut jo vuosikymmenien ajan lentotukikohta Grönlannin Thulessa. Kyseessä on Yhdysvaltain pohjoisin sotilastukikohta. Se on strategisesti hyvin merkittävä, sillä siellä sijaitsevilla tutkilla tarkkaillaan lähiavaruutta ja voidaan havaita ohjusiskut pohjoisnavan yli.

Omistamalla Grönlannin Yhdysvalloista tulisi arktisella alueella Venäjän veroinen peluri ja se pääsisi niskan päälle Kiinan pyrkimysten torjunnassa.

Grönlanti kiinnostaa suurvaltoja myös luonnonvarojensa vuoksi. Grönlanti on pinta-alaltaan lähes neljänneksen Yhdysvaltain pinta-alasta. Saarelta löytyy runsaasti hyödyntämättömiä maametalleja, kuten lantaania, ceriumia, praseodymia, prometiumia, neodyymiä, samariumia, europiumia, gadoliniumia, terbiumia, dysprosiumia, holmiumia, erbiumia, tuliumia, ytterbiumia sekä lisäksi sinkkiä, fluoria ja radioaktiivista uraania ja toriumia.

Hyödyntämättömiä luonnonvaroja paljastuu todennäköisesti lisää, kun jääpeite sulaa Grönlannin yltä.

Eikä Yhdysvallat sitä paitsi olisi ensimmäistä kertaa ostamassa maa-alueita. Presidentti Andrew Johnson osti Alaskan Venäjältä vuonna 1867 hintaan 7,2 miljoonaa dollaria (nykyrahassa runsas 100 miljoonaa dollaria). Thomas Jefferson puolestaan osti Louisianan Ranskalta 1803.

Ehkä Trumpin mielessä kiiluu ajatus, että hänet muistettaisiin vielä joskus samanlaisena vanhan ajan suurmiehenä.

Nyt eletään kuitenkin 2000-lukua, eikä massiivisia maakauppoja tehdä noin vain. Tanska ja Grönlanti ovatkin torpanneet ostoaikeet tuoreeltaan ja pitäneet Trumpin käyttäytymistä loukkaavana ja ylimielisenä.

Jos Grönlannin ostoaikeista pitäisi keksiä jotakin positiivista, se voisi olla tämä:

Trump on suhtautunut skeptisesti ilmastonmuutokseen, josta vallitsee laaja konsensus maailman tiedeyhteisössä. Grönlannin strateginen ja taloudellinen merkitys taas kasvavat nimenomaan ilmastonmuutoksen edetessä.

Ehkä suuruudenhullu ajatus Grönlannin ostamisesta voidaan tulkita niin, että Trump ottaa sittenkin ilmastonmuutoksen vakavasti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  3. 3

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  6. 6

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  7. 7

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää