Ulkomaat

Venäjän kelluva ydin­voimala lähti Murmanskista viikkojen matkalle, Rosatom vakuuttaa voimalan olevan turvallinen

Venäjä kaavailee kelluvasta ydinvoimalasta korkean teknologian vientituotetta erityisesti maanjäristyksille alttiisiin maihin. Ympäristöjärjestö pitää koko hanketta ”absurdina ja turhana”.

Murmansk

Venäjän kelluvaa ydinvoimalaa Akademik Lomonosovia ryhdyttiin tänään perjantaina hinaamaan Murmanskista kohti loppusijoituspaikkaansa Pevekiä.

Pevek on noin viidentuhannen asukkaan kaivos- ja satamakaupunki Venäjän Kaukoidässä Tšukotkassa Itä-Siperian meren rannalla.

Valtion ydinenergiayhtiön Rosatomin rakentaman kelluvan voimalan on määrä tuottaa sekä sähköä että lämpöä teollisuuden ja kaupungin tarpeisiin. Se korvaa Pevekissä käytöstä poistettavan Bilibinon ydinvoimalan ja Tšaunskajan hiilivoimalan.

Kelluva ydinvoimala täydentää Venäjän strategisia tavoitteita Arktisella alueella. Rosatomin mukaan uusi ydinvoimala auttaa entisestään kehittämään luonnonvaroiltaan rikkaan Tšukotkan alueen teollisuutta sekä rannikkoinfrastruktuuria.

Alue sijaitsee Koillisväylän varrella, jonka Venäjä haluaisi pitää auki ympäri vuoden ydinkäyttöisten jäänmurtajien avulla. Venäjän tavoitteena on lisätä rahtiliikennettä Euroopan ja Aasian välisellä väylällä.

Rosatomin aluksen rakentamisesta vastannut varajohtaja Dmitri Aleksejenko arvioi torstaina Murmanskissa, että Pevekiin Akademik Lomonosov saapuu syyskuun jälkipuoliskolla. Matkan kestoon Pohjoista merireittiä eli Koillisväylää pitkin vaikuttavat sää ja jään määrä.

Pevekissä kelluva ydinvoimala liitetään kaupungin sähkö- ja lämpöverkkoihin ja testataan. Käyttöön se on tarkoitus ottaa vuoden loppuun mennessä.


Pevekin kaupunkia varten rakennettu ydinvoimala on herättänyt paljon huomiota jo ennen käyttöönottoaan. Merimatkan aattona Akademik Lomonosovia esiteltiin kansainväliselle ja venäläiselle medialle Murmanskissa.

Yli kymmenen vuotta rakennettu alus on viimein valmis. Venäjän presidentin ympäristöasioiden erityisedustaja Sergei Ivanov tyrmäsi perjantaina hinausseremonian lehdistötilaisuudessa kaikki epäilykset aluksen turvallisuudesta.

”Rosatom suhtautuu turvallisuuteen vastuullisimmalla mahdollisella tavalla. Kelluvaa ydinvoimalaa, joka sijaitsee vedessä, on huomattavasti helpompaa suojella ja turvata kuin sellaista, joka on maalla”, Ivanov sanoi.

”Ympäristön turvallisuudesta en olisi myöskään huolissani, päinvastoin. Tämä ydinvoimala on kuin sijoitus ympäristön turvallisuuteen maamme pohjoisimmalla alueella”, hän lisäsi.

Dmitri Aleksejenko kertoi, että rakentamista on valvonut valtion ympäristö-, teknologia- ja ydinasioita valvova viranomainen Rostehnadzor, ja alus vastaa kaikkia Venäjän federaation lakeja ja normeja.

Arkangelin lähistöllä sattui hiljattain ydinonnettomuus, josta Rosatom tiedotti niukasti. Ivanov ei halunnut sen suuremmin kommentoida tapausta tai sen turvallisuusnäkökohtia.

”Se oli tragedia, mutta minun on vaikea lisätä mitään siihen, mitä presidenttimme sanoi aiheesta Ranskassa ja Helsingissä”, Ivanov sanoi.

Aleksejenko vakuutti kelluvan ydinvoimalan olevan myös täysin turvallinen.

”Rakentamista on valvonut Rostehnadzor [ympäristö-, teknologia- ja ydinasioita valvova valtion viranomainen], ja alus vastaa kaikkia Venäjän federaation lakeja ja normeja”, hän sanoi.


Kelluvan ydinvoimalan turvallisuus epäilytti jo viime vuonna, ennen kuin sitä lähdettiin huhtikuussa hinaamaan Murmanskiin rakennustyömaaltaan Itämeren telakalta Pietarista.

Reitti kulki muun muassa Suomen ja Norjan rannikoiden editse, mikä sai erityisesti Norjan huolestumaan kuljetuksen riskeistä.

Alus oli alun perin määrä ladata ydinpolttoaineella ja koekäyttää jo Pietarissa, mutta Pohjoismailta ja ympäristöjärjestöiltä tullut paine sai Venäjää lykkäämään toimenpiteiden suorittamisen Murmanskiin – kauemmas niiden rannoista ja miljoonakaupunki Pietarin keskustan liepeiltä.

Alla olevalla videolla näkyy Murmanskin satama, joka on jäätön ympäri vuoden.Murmanskissa ydinpolttoaine ladattiin reaktoriin heinä- ja lokakuun välillä ja sen jälkeen reaktoria on koekäytetty. Säteilyturvakeskuksen kansainvälisten hankkeiden päällikkö Aapo Tanskanen pitää hinauksen turvallisuusriskejä vähäisinä, vaikka tällä kertaa kyydissä on ydinpolttoainetta.

”Ydinreaktorit sammutetaan hinauksen ajaksi. Laitosta on testattu ja koekäytetty. Kelluva ydinvoimala herättää mielikuvia, että se olisi jotain vaarallista, mutta se ei tekniikaltaan poikkea venäläisistä ydinreaktoreilla varustetuista jäänmurtajista”, Tanskanen kertoo puhelimitse Helsingistä.


Ympäristöjärjestö Greenpeace nimitti kelluvaa ydinvoimalaa vuosi sitten huhtikuussa ”Tšernobyliksi jäillä”. Huoli liittyi ydinpolttoaineella ladatun aluksen hinaukseen ja sen käyttöön haastavalla ja haavoittuvalla arktisella rannikolla.

Suomen Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen ei pidä voimalan hinausta täysin riskittömänä.

”Koekäytön jälkeen hinausvaiheessa uhkana on, että voimala irtoaa hinauksesta, jolloin se voi haaksirikkoutuessaan saastuttaa ranta-alueita”, Tiainen sanoo puhelimessa.

Venäjä ja Neuvostoliitto on rakentanut kaikkiaan 260 erilaista ydinreaktorilla varustettua alusta, joista kymmenen on jäänmurtajia ja suurin osa sukellusveneitä. Ydinkäyttöisten alusten suuren määrän vuoksi Säteilyturvakeskuksen Aapo Tanskanen hiukan ihmettelee kelluvan ydinvoimalan saamaa huomiota.

”Samaan aikaan merellä liikkuu paljon muitakin ydinkäyttöisiä aluksia, kuten sotilasaluksia, jotka eivät kiinnosta yleisöä samalla lailla. Niistä on toki tietoakin paljon vähemmän tarjolla, eikä niille päästetä vierailemaan”, Tanskanen huomauttaa.

Venäjälle huomio sopii, sillä se kaavailee kelluvasta ydinvoimalasta korkean teknologian vientituotetta kehittyviin maihin. Markkinointipuheissaan Rosatom mielellään muistuttaa, että Akademik Lomonosov on ”maailman ainoa” kelluva ydinvoimala. Pevekissä siitä tulee myös ”maailman pohjoisin” ydinvoimala.

Maailman ensimmäiseksi kelluvaksi ydinvoimalaksi sitä ei voi kutsua, sillä Yhdysvallat rakensi 1960-luvulla vastaavanlaisen laitoksen, joka on sittemmin poistettu käytöstä.

Tanskanen arvioi, että Rosatomin kelluva voimala edustaa uudenlaista, selvästi tavallista pienempää voimalaitostyyppiä, josta käytetään nimitystä pieni modulaarinen reaktori.

Kelluvassa voimalassa ydinvoiman tuottavat kaksi sähköteholtaan 35 megawatin reaktoria, mikä tekee siitä Tanskasen mukaan teholtaan noin 10–20 kertaa pienemmän kuin isoista ydinvoimalaitoksista. Esimerkiksi pitkään rakenteilla olleen Olkiluoto 3:n reaktorin sähköteho on jopa 1 600 megawattia.


”Samalla myös hinta on alhaisempi, mikä on monelle kehittyvälle maalle kynnyskysymys. Pienillä kehittyvillä mailla ei välttämättä ole varaa suuriin investointeihin, ja olemassa olevat sähköverkot eivät ole riittäviä suurelle voimalaitosyksikölle”, Tanskanen sanoo.

Rosatomin mukaan kelluva ydinvoimala on rakennettu kestämään törmäykset jäävuorien kanssa, seitsemänmetristen aaltojen iskut ja jopa 200 kilometriä tunnissa puhaltavat hurrikaanituulet, joten se soveltuisi arktisten olosuhteiden lisäksi tropiikkiin, erityisesti maanjäristyksille ja tsunameille alttiisiin maihin.

Venäläisen ja kansainvälisen median tietojen perusteella Rosatom olisi jo solminut ainakin Sudanin kanssa aiesopimuksen kelluvan ydinvoimalan toimittamisesta maahan. Venäläisten lehtitietojen mukaan myös esimerkiksi Indonesia olisi kiinnostunut kelluvasta ydinvoimalasta.

Työn alla on jo uusi vientiin tarkoitettu kelluva voimayksikkö. Aleksejenkon mukaan siitä tulee kooltaan pienempi, mutta tehokkaampi kuin Akademik Lomonosovista. Siihen tulee kaksi 50 megawatin reaktoria.

Greenpeacen Olli Tiainen tyrmää koko projektin.

”Hanke on absurdi ja turha. Paljon on puhetta pienistä modulaarisista reaktoreista, mutta vielä ei ole löytynyt voittajateknologiaa siinä kilpailussa. Vaikea nähdä, että Rosatomin kelluva ydinvoimala olisi se suunta, johon ydinvoimaloita lähdetään kehittämään”, Tiainen sanoo.

Kelluva ydinvoimala ei pysty itse liikkumaan, vaan sitä on hinattava.

”Kankea liikkuvuus lisää ydinonnettomuuden riskiä herkillä alueilla, kuten tsunamialueilla ja arktisilla vesillä”, Tiainen lisää.

Pevekissä ydinvoimalaa pyörittää yli 340 työntekijää, joista puolitoista kuukautta kestävässä vuorossa työskentelee kerrallaan 130 ihmistä. Akademik Lomonosoviin on rakennettu työntekijöille kirjasto, uima-allas, kuntosali, urheiluhalli, sauna, parturi ja kauppa.

Päämekaanikon tilavan hytin seinälle on ripustettu presidentti Vladimir Putinin kuva.

Oikaisu kello 11.48: Uutisen otsikossa kerrottiin jo aamupäivällä virheellisesti, että alus olisi lähtenyt Murmanskista matkaan. Alus lähti vasta iltapäivällä.

Fakta

Kelluva Akademik Lomonosov on pieni ydinvoimala


 Voimala on rakennettu lautalle, joka on 144 metriä pitkä ja 30 metriä leveä.

 Aluksen uppouma on 21 500 tonnia.

 Arvioitu käyttöikä on 35–40 vuotta.

 Ydinvoiman tuottavat kaksi KLT-40s-reaktoria, jotka ovat kumpikin sähköteholtaan 35 megawattia.

 Olkiluoto 3:n reaktorin sähköteho on jopa 1600 megawattia.

 Kaukolämpöä reaktorit tuottavat Pevekin kaupungille 50 gigakaloria tunnissa.

Lähde: Rosatom, STUK

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Kouvolassa – Poliisi: eläimet lopetettava ihmisille mahdollisesti vaarallisina

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  8. 8

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  9. 9

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää