Ulkomaat

Maailman keuhkot puskevat nyt ilmaan hiiltä: Amazonilla riehuu valtavia metsä­paloja, joiden sytyttämisestä on todennäköisesti maksettu rahaa

Brasilian presidentti myönsi ensimmäisen kerran torstaina, että metsäpalot saattavat olla tahallaan sytytettyjä. Niiden seurauksena voi lisääntyä myös maanhallintaan liittyvä väkivalta, sanoo professori Teivo Teivainen.

Amazon palaa nyt ennätyksellisen laajasti. Yksin Brasiliassa metsäpaloja on syttynyt noin 85 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Paikoin palojen määrä on jopa puolitoistakertainen viime vuoteen verrattuna.

Palot eivät ole vahinko, sanoo Etelä-Amerikkaan erikoistunut maailman­politiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Eivät ainakaan kokonaan.

Tuli vapauttaa metsämaata karjan laitumiksi, ja jotta laidunta saataisiin lisää, lihantuottajat saattavat Teivaisen mukaan hyvinkin maksaa sademetsän polttajille.

”Kun suurtilallinen haluaa maan ja maksaa meille siitä, niin tuikataan se tuleen”, Teivainen kuvaa polttajien ajattelua. ”Ja sitten homma lähtee lapasesta, kun sitä tapahtuu samaan aikaan monessa paikassa.”

Seurauksena maan hallintaan liittyvä väkivalta voi lisääntyä, viljelysolot heikkenevät laajalla alueella ja ilmaston lämpeneminen saa lisää puhtia.

HS selvitti vastauksia metsäpalojen herättämiin kysymyksiin.

Miten laajoja metsäpalot ovat ja mistä ne ovat saaneet alkunsa?

Paloja riehuu useissa maissa, mutta enimmäkseen Brasiliassa, johon kuuluu 60 prosenttia Amazonin sademetsäalueesta. Siellä paloja on ennätyksellisen paljon: vuoden alusta alkaen on syttynyt yli 75 000 paloa, kertoo BBC.

Silti muissakin maissa palaa. Venezuelassa on nähty yli 25 000 metsäpaloa. Boliviassa on viime päivinä tuhoutunut Yhdysvaltain Delawaren osavaltion kokoinen alue, kertoo uutistoimisto Reuters.Alla oleva video näyttää, kuinka palot riehuvat Amazonissa:


Metsää palaa aina sekä metsänraivauksen seurauksena että luonnostaan etenkin kuivalla kaudella, joka kestää osapuilleen heinäkuusta lokakuuhun.

”Mitä ilmeisimmin niitä on sytytetty myös tahallaan”, Teivainen sanoo. ”Mitä enemmän metsää palaa, sitä enemmän saadaan laidunmaita.”

Presidentti Jair Bolsonaro haluaa edistää sademetsissä metsä- ja kaivosteollisuutta sademetsissä. Liha-alakin on hänelle tärkeä tukija.

Brasilian metsäkato oli jo hidastunut edellisen presidentin kaudella, mutta Bolsonaron aikana metsäkato on taas kiihtynyt.Torstaina Bolsonaro myönsi ensimmäisen kerran, että paloja on sytytetty tahallaan.

Reutersin mukaan syyttäjät tutkivat, onko Parán alueen viljelijöitä kannustettu lehti-ilmoituksella polttamaan maata ja siten osoittavan Bolsonarolle tarmokkuuttaan maan hyväksi. Sitäkin epäillään, että valvontaa ja ympäristön suojelua on tarkoituksella vähennetty. Teivaisen mukaan myös aiemmat hallitukset ovat kannustaneet sademetsiä hyödyntävää teollisuutta kasvamaan.

HS:n ympäristökirjeenvaihtaja Piia Elonen vieraili juuri Parássa ja selvitti sademetsien tilaa laajassa erikoisartikkelissa, jonka voit lukea tästä.


Mitä metsäpaloista seuraa?

”Yhden sademetsähehtaarin polttamisesta vapautuu saman verran hiilidioksidia kuin 250 suomalaisen vuoden autoiluista tai 250 000 kasvihuonetomaattikilon tuottamisesta”, Piia Elonen kirjoitti sademetsien hävittämistä koskevassa erikoisartikkelissaan.

Metsäpalot ovat tänä vuonna tuottaneet 228 megatonnin verran hiilidioksidia, kertoo Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen Copernicus Atmosphere Monitoring Service (Cams).

Tämä tapahtuu alueella, jota sanotaan maailman keuhkoiksi. Amazonin alueen sademetsät sitovat vuosittain itseensä miljoonia tonneja hiiltä.

 

”Suomen hallitushan väitti olevansa ilmastotavoitteiltaan maailman kunnianhimoisin. Nyt sillä olisi monien mielestä näytön paikka.”

Tähän sidontaan tulee siis takapakkia, ja se on osin pysyvää. Laidun tai savanni ei sido hiiltä kuten metsä.


Metsäpaloista syntyvä häkä on levinnyt Etelä-Amerikan rannikoiden ulkopuolelle asti. Savupilvi on pimentänyt yli 3 000 kilometrin päässä sijaitsevan São Paulon.

Häkä näkyy myös Camsin datakartoista. Häkää syntyy, kun puu palaa huonosti heikon happitilanteen takia. Häkä on suurina määrinä myrkyllistä.Metsässä kärsivät lukemattomat eläin- ja kasvilajit sekä ihmiset, kuten kuminkerääjät. Maan hallintaan liittyvä väkivalta voi yltyä, Teivainen sanoo.

”Kun jotkut polttavat metsää, takana saattaa olla maankaappausidea: maahan muuttuu käyttökelvottomaksi sille, joka on sitä aikaisemmin käyttänyt.”

Elinkeinonsa menettänyt joutuu lähtemään pois, mutta saattaa myös hermostua ja protestoida.

Teivaisen mukaan Brasilian hallinto on ainakin välillisesti kannustanut väkivaltaan sellaisia tahoja vastaan, joista on haittaa suuryhtiöiden – vaikkapa lihayhtiöiden – eduille. Hän kertoo esimerkkinä nykyisen ympäristöministerin vaaliesitteet, joissa oli kuvattu luoteja ja lueteltu luodeille soveliaita kohteita.

”Kun yhdeltä puolelta löytyy aseita ja toiselta puolelta kiukkua, luodit löytävät tiensä ihmisten ruumiisiin.”

Palot voivat myös vaikuttaa maatalouden toimintaedellytyksiin aina Argentiinaa myöten, jos ne häiritsevät kosteita ilmavirtauksia ja lisäävät siten kuivuutta.

Voiko palot sammuttaa?

Laajojen metsäpalojen sammuttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Maasto on vaikeakulkuista, ja kerran sammutettu palo voi syttyä uudestaan.

Tarvitaan valtavasti työväkeä, vettä ja jälkihoitoa.

”Ongelma on se, ettei palopaikoille välttämättä pääse maata pitkin. Veden saaminen on ongelma ja se, saadaanko sammuttajat pysymään hengissä. Haasteena on esimerkiksi ruokahuolto”, sanoo sademetsiin perehtynyt tutkija Jyrki Jauhiainen Helsingin yliopistosta.

Kuivalla kaudella palo leviää herkemmin, kun maapohja ja kasvit ovat tavallista kuivempia. Hyväkuntoinen metsä pysyy Jauhiaisen mukaan kuivallakin kaudella kosteampana kuin savanniksi hakattu pensasto. Laidun palaa kuin paperi.

Presidentti Bolsonaro on tunnustanut, että Brasilian hallituksella ei ole voimavaroja palojen sammuttamiseen.

”Amazon on suurempi alue kuin Eurooppa. Mitenkäs taistelet rikollisesti sytytettyjä paloja vastaan niin suurella alueella”, hän sanoi Reutersin mukaan torstaina.

Bolsonaro on vierastanut ulkomaista apua, sillä hänen kielenkäytössään apu on kolonialismia, Brasilian omiin asioihin puuttumista.

Norja ja Saksa ovat tässä kuussa jäädyttäneet metsänraivauksen jarruttamiseen tähtäävät projektinsa Brasiliassa, koska maan hallinto hankaloittaa niitä omalla kontrollillaan.

Voivatko Suomi ja Eurooppa tehdä mitään?

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on sanonut tulipaloja kansainväliseksi kriisiksi ja esittänyt, että siitä pitäisi puhua viikonloppuna G7-maiden huippukokouksessa.

Iso asia on EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden kauppasopimus, jota juhlittiin kesäkuussa.

”Vähemmälle huomiolle jäi, että kauppasopimuksella tulee palkittua suurin Mercosur-maa Brasilia ja Bolsonaro”, Teivainen sanoo. ”Metsäpalojen myötä on rävähtänyt esiin paineita, pitäisikö kauppasopimusasialle tehdä jotain.”

EU:n komissio kokoontui perjantaina pohtimaan, miten unioni voisi reagoida tulipaloihin. EU:n puheenjohtajamaana Suomella voi olla asiassa tavallista enemmän vaikutusvaltaa. Suomen pääministerin Antti Rinteen (sd) mukaan palot uhkaavat koko maapalloa.

”Hallitushan väitti olevansa ilmastotavoitteiltaan maailman kunnianhimoisin. Nyt sillä olisi monien mielestä näytön paikka”, Teivainen sanoo.

Teivaisen tietojen mukaan ainakin Uruguayssa ja Argentiinassa osoitetaan mieltä Brasilian suurlähetystön edessä. On puhuttu boikoteista ja taloussaarrosta.

”Niiden realistisuus vaihtelee”, Teivainen sanoo.

”Ihmiset ovat keskustelleet siitä, pitäisikö brasilialainen liha asettaa boikottiin. Suomessa sen käyttö keskittyy ravintoloihin. Ehkä ihmiset voisivat kysyä, onko liha Brasiliasta.”

Entä soija, jonka kasvatukseen sademetsiä myös tuhotaan?

”Soijanakkien syöminen ei tuhoa sitä sademetsää vaan karjankasvatus ja soijan viljeleminen eläinten rehuksi.”

Myös suomalaiset poliitikot ovat vaatineet brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä. Tästä jutusta voi lukea, kuinka kauppaketjut vastaavat vaatimukseen.
Oikaisu 23.8. klo 19.03: Kirjoituksen aikaisemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että EU:n komissio olisi pitämässä hätäkokouksen metsäpalojen vuoksi lauantaiaamuna. Kokous järjestettiin jo perjantaina.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  5. 5

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  8. 8

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää