Ulkomaat

Brasiliassa havaittu satoja uusia metsäpaloja: presidentti lähettää sotilaita apuun

Presidentti Bolsonaro sanoi perjantaina, että Brasiliaa ei pitäisi rangaista metsäpaloista.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on määrännyt armeijan auttamaan Amazonin metsäpalojen sammuttamisessa. Bolsonaro ilmoitti sotilaiden värväämisestä sammutustöihin hallituksen kriisikokouksen jälkeen.

Palojen leviämistä ei ole kuitenkaan saatu hillittyä: Pohjois-Brasiliassa on havaittu satoja uusia metsäpaloja, kertoi uutistoimisto AFP lauantaina.

Brasiliassa on rekisteröity tänä vuonna yli 78 000 metsäpaloa, mikä on suurin määrä sitten vuoden 2013. Yli puolet paloista on ollut Amazonilla. Pelkästään keskiviikon ja torstain välillä roihahti 700 uutta metsäpaloa, kertoo Brasilian avaruustutkimuskeskus (INPE). São Paulossa ja muissa kaupungeissa ilmanlaatu on romahtanut paloalueilta leviävän savun vuoksi.

Presidentti Bolsonaro sanoi perjantaina, että Brasiliaa ei pitäisi rangaista metsäpaloista.

”Metsäpaloja on joka puolella maailmaa, ja tätä ei voida käyttää tekosyynä mahdollisille kansainvälisille pakotteille”, Bolsonaro sanoi televisiossa.

Kansainvälinen
paine Brasiliaa kohtaan on kasvanut viikon loppua kohti. G7-maat ovat luvanneet viikonlopun kokouksessaan Ranskassa päättää konkreettisista toimista, jotta metsätuhot saadaan loppumaan. Yksi mahdollinen toimi voisi olla EU:n ja Mercosur-maiden välisen kauppasopimuksen jäädyttäminen, jota Ranskan presidentti Emmanuel Macron väläytti.

Macron ja Bolsonaro ajautuivat viikonlopun alla sanasotaan Amazonin tilanteesta. Bolsonaro syytti Macronia kolonialistiksi, joka haluaa puuttua Brasilian sisäisiin asioihin ja päättää niistä kokouksessa, jossa Brasilia ei ole edes mukana. Brasilia ei kuulu G7-maihin.

Macron viestitti perjantaina presidentinkansliansa välityksellä, että hän pitää Bolsonaroa valehtelijana.

”Brasilian viime viikkojen suhtautumisen perusteella presidentti voi tulla ainoastaan siihen johtopäätökseen, että presidentti Bolsonaro valehteli hänelle Osakan kokouksessa”, sanoi presidenttikanslian edustaja.

Edustajan mukaan Brasilian viime viikkojen toiminta ja kommentit osoittavat, ettei Bolsonarolla ollut aikomustakaan kunnioittaa ilmastonmuutokseen liittyviä velvoitteita sen paremmin kuin ryhtyä konkreettisiin toimiin biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Presidentti Donald Trump kirjoitti puolestaan Twitterissä, että Yhdysvallat on valmis auttamaan palojen sammuttamisessa.

Trump kertoi keskustelleensa Bolsonaron kanssa. Myös Britannian pääministeri Boris Johnson on välittänyt Brasiliaan avuntarjouksen.

Tulipalot maailman suurimmassa sademetsässä ovat saaneet mielenosoittajat liikkeelle. Brasilian kaupungeista pelkästään Rio de Janeirossa ja São Paulossa on ollut liikkeellä tuhansia protestoijia.

Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa ja Meksikon pääkaupungissa Mexicossa mielenosoittajat kokoontuivat Brasilian suurlähetystön edustalle.


Brasilian lisäksi muissakin Amazonin alueen maissa on metsäpaloja. Esimerkiksi Venezuelassa on nähty yli 25 000 metsäpaloa.Brasilian Kayapo-alkuperäiskansan maailmankuulu päällikkö Raoni on kutsunut kansainvälistä yhteisöä avuksi taistelussa paloja vastaan. Näyttävästä huulikorustaan tunnettu Raoni vaatii presidentti Bolsonaron syrjäyttämistä.

”Hän haluaa tuhota metsän ja meidät. Hän tekee kamalia asioita”, Raoni sanoi AFP:lle.

Raoni on kampanjoinut pitkään Brasilian sademetsien puolesta muun muassa muusikko Stingin kaltaisten julkkisten kanssa.

Brasilian metsäkato oli jo hidastunut edellisen presidentin kaudella, mutta Bolsonaron aikana metsäkato on taas kiihtynyt.Palot eivät ole vahinko, sanoo Etelä-Amerikkaan erikoistunut maailman­politiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Eivät ainakaan kokonaan.

Tuli vapauttaa metsämaata karjan laitumiksi, ja jotta laidunta saataisiin lisää, lihantuottajat saattavat Teivaisen mukaan hyvinkin maksaa sademetsän polttajille.

Suomessa poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä.


Oikaisu 24.8. kello 21.49: Jutussa nimitettiin Britannian pääministeriä Boris Johnsonia virheellisesti ulkoministeriksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää