Ulkomaat

AfD-puolueen suosio ja turvapaikanhakijan tekemä puukotus kiristävät yhä tunteita Saksassa: kymmenettuhannet kerääntyivät vastustamaan äärioikeistoa

Vaihtoehto Saksalle -puolue (AFD) näyttää Itä-Saksan osavaltiovaaleissa olevansa uusi kansanpuolue. Samaa tahtia kasvaa kuitenkin myös AfD:n vastustaminen.

Dresden

Rasismin ja äärioikeiston vastainen suurmielenosoitus keräsi lauantaina Saksin osavaltion pääkaupunkiin Dresdeniin kymmeniätuhansia mielenosoittajaa eri puolilta Saksaa.

”Minut sai liikkeelle äärioikeiston nousu koko Euroopassa, ei vain Saksassa”, berliiniläinen valtiovarainministeriön virkamies Anke Blümel sanoi kädessään kyltti, jossa vastustettiin Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n äärioikeistosiiven johtohahmoa Björn Höckeä.

”AfD antaa tällä hetkellä kasvot rasismin nousulle Saksassa. Sille löytyy kuitenkin vastavoimaa, ja se kansalaisyhteiskunnan on aika näyttää.”

Blümel lähti Berliinistä Dresdeniin yhdessä eläkkeellä olevan opettajan Andrea Hasterokin ja sairaanhoitaja Anne Baginskin kanssa. Toisensa kolmikko tuntee arabiankurssilta.

”AfD:n tapa tehdä politiikkaa on vaarallinen”, Baginski sanoo. ”Puolue propagoi eikä kaihda valeuutisia, ja mikä huolestuttavinta, ne menevät läpi.”


Saksin osavaltion vaalinalustunnelmat kuvaavat Saksan poliittista kahtiajakoa. Lauantaina Dresdenin keskustan kadut täyttyivät äärioikeiston vastustajista.

Sunnuntaina liikkeellä on äärioikeisto Chemnitzissä, Saksin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa.

Osavaltiovaaleihin on viikko, ja nyt taistellaan Saksin poliittisesta ilmaherruudesta. Vastakkain on saman ilmiön kaksi puolta. Samaan aikaan kasvaa sekä AfD:n kannatus että sen näkyvä vastustus. AfD tahtoo normalisoitua osaksi perinteisen puoluekentän oikeistokonservatiiveja. Vastavoimana kasvaa vihreiden kannatus.


Vihreät ovat asemoineet itsensä kaikkein selvimmin liberaaliksi, ihmisoikeuksia ja moniarvoisuutta puolustavaksi liikkeeksi, joka ei flirttaa oikeistopopulismin kanssa, vihreitä äänestävä Anne Baginski sanoo.

”Olen kyllä äänestänyt myös [liittokansleri] Angela Merkeliä.”

Chemnitzin mielenosoituksen järjestää sunnuntaina äärioikeistolainen Pro Chemnitz -kansanliike, joka on periaatteessa AfD:n riveihin liian radikaali.

Marssilla muistetaan vuosi sitten Chemnitzissä puukotettua miestä.

Puukotuksesta annettiin tällä viikolla tuomio. Turvapaikanhakijana Saksaan tullut syyrialaismies sai puukotuksesta 9 ja puolen vuoden vankeustuomion.

Chemnitzin viime syksyn tapahtumat ravistelivat Saksaa viikkoja. Puukotuksesta alkoivat laajat äärioikeiston levottomuudet, jossa rinta rinnan marssivat uusnatsit ja AfD Björn Höcken johdolla. Saksan hallitustakin mellakat huojuttivat, ja hallituksen pakolaispolitiikkaa ja Chemnitz-puheenvuoroja arvostellut tiedustelujohtaja Hans-Georg Maaßen sai potkut.


Saksille, Saksan itäisimmälle osavaltiolle, ensi sunnuntain vaalit ovat historialliset. Samoin kristillisdemokraattiselle CDU:lle. Se on ollut Saksojen yhdistymisestä lähtien, 30 vuotta, Saksin suurin puolue. Nyt tilanne voi muuttua, sillä osassa kannatusmittauksista AfD on jo CDU:n kanssa tasoissa.

Myös Brandenburgissa on ensi sunnuntaina vaalit. Siellä AfD voi nousta suurimmaksi puolueeksi ohi sosiaalidemokraattien.

AfD on suuri vaalivoittaja, mutta sillä on ongelma: muut eivät aio sen kanssa hallitusyhteistyöhön.

Se, ettei vaalivoitto tuokaan automaattisesti vallanvaihtoa, on myös osa suurta poliittisen järjestelmän perusdynamiikan muutosta, sanoo Dresdenin teknillisen yliopiston perustuslaki- ja demokratiatutkimuksen keskuksen johtaja professori Hans Vorländer.

Miten tämä vaikuttaa äänestäjien käyttäytymiseen ja yleiseen tyytymättömyyteen poliittista järjestelmää kohtaan, on kiinnostava kysymys.

Se, että AfD nousisi Itä-Saksassa osavaltiotasolla hallitukseen, olisi monelle Saksassa šokki, Vorländer sanoo. ”Jossain vaiheessa näin kuitenkin käy.”

Vorländer odottaa Saksin kristillisdemokraattisen pääministerin Michael Kretschmerin joutuvan riitelemään siitä, mikä on puolueen suunta uudessa tilanteessa. ”Puolueilta vaaditaan nyt suuria kompromisseja. Niihin on oltava valmis niin CDU:n kuin vihreidenkin, joita ilman CDU ei saa koottua Saksiin enemmistöhallitusta.”


AfD:n vastavoimaksi ovat nousseet vihreät. Puolue kerää myös itäisessä Saksassa urbaanien nuorten kaupunkilaisten ääniä.

”Vihreät ja AfD ovat vastinpari, osa politiikan polarisoitumista”, Vorländer sanoo.

Saksin osavaltiossa vihreät ovat CDU:lle vaikea hallituskumppani, sillä alue on keskellä suurta rakennemuutosta. Saksi on Saksan ruskohiilialuetta, ja Saksa luopuu hiilen käytöstä vuoteen 2038 mennessä. Sitä Saksissa vastustavat kaikki muut paitsi vihreät, joiden kannatus keskittyy Saksin muutamaan suureen kaupunkiin kuten Dresdeniin ja Leipzigiin.

Dresdenin mielenosoituksessa lauantaina marssi mukana myös monia Saksan eturivin poliitikkoja – muttei kuitenkaan CDU:n poliitikkoja. Se taistelee nyt todella sen puolesta, ettei omia ääniä siirtyisi AfD:lle.

Sosiaalidemokraattien eli SPD:n eturivissä asteli demarien puoluejohtajaksi ehdolla oleva valtiovarainministeri ja varakansleri Olaf Scholz.

Scholz on nuorille demareille vaikea hahmo, mielenosoitukseen osallistunut Pascal Padua, 21, myöntää. Hän odottaa, että sosiaalidemokraattien nuorisojärjestön Jusosin johtaja Kevin Kühnert vielä lähtisi puoluejohtaja­ehdokkaaksi.

”Johtoon etsitään duoa, ja Kühnert etsii nyt parikseen naista.”

Padua oli liikkeellä yhdessä Alexander Tratzkyn ja Lennart Hogenkampin kanssa. Kolmikko Jusos-aktiiveja Landshutissa Ala-Baijerissa.

Demarit ovat Saksassa ahtaalla, ja Saksin osavaltiovaaleissa kannatus voi jäädä alle kymmenen prosenttiin.

”Tämä ei ole erityisen riemukasta aikaa olla nuori demari”, Tratzky, 18, myöntää.

Se, mitä kannatuksen eteen pitäisi tehdä, jakaa demarit. Kühnert ajaa SPD:tä oppositioon ja saa Paduan, Tratzkyn ja Hogenkampin vankan tuen. Katastrofitulos Saksissa ja Brandenburgissa voi lisätä painetta lähteä hallituksesta, vaikka varakansleri Scholz on ainakin vielä sitä vastaan.


Perinteiset puolueet ovat AfD:n nousun edessä hukassa, professori Vorländer sanoo.

”Tyytymättömyys nykypolitiikkaan ja niin sanottuihin etabloituneihin puolueisiin on suurta. Osaa äänestäjistä ei voi enää vakuuttaa millään.”

AfD:n kannatuksen selittäminen pelkällä protestilla ei kuitenkaan riitä. Selittäjä ei myöskään ole yksin vuoden 2015 pakolaiskriisi, sillä AfD:n kasvu alkoi aiemmin, Vorländen sanoo. ”Kyse on koko 2000-luvun kestäneestä kehityksestä.”


Käynnissä on iso murros, Vorländer sanoo. ”Yhä suurempi osa ihmisiä ei ei seuraa politiikkaa sillä perinteisellä tavalla, jolla arvioidaan jonkin puolueen tekemiä toimia ja niiden vaikutusta vaikkapa omaan arkeen.”

AfD rakentaa vaalivoittoaan puhuttelemalla niitä, jotka eivät enää vuosiin ole äänestäneet, Vorländer sanoo. ”Se joukko on ollut todella suuri.”

AfD osaa kehystää ihmisten tyytymättömyyden oman politiikkansa ytimeksi ja tehdä äänestäjille houkuttelevia tarjouksia.

”Tarjoukseen kuuluu mahdollisuus olla kansallismielinen.”

Itäsaksalaisuudesta on ollut pitkään vaikea luoda identiteettiä, josta voisi olla ylpeä. AfD tarjoaa sellaisen ja luo mielikuvan siitä, että se todella välittää syrjäseutujen asioista ja asukkaista. Se on ollut sikäli helppoa, että muita puolueita ei kylissä juuri ole näkynyt, Vorländer sanoo.


AfD:n ongelma ja etu on sen suhde äärioikeistoon. Uudelle CDU:ta hieman konservatiivisemmalle puolueelle ei ole tilausta. Samaan aikaan puolueella on tarve näyttää mahdollisimman normaalilta, jotta se saa kannatusta myös puoluekentän keskeltä.

”AfD:n ehdokkaista useimmat tulevat keskiluokasta. He ovat poliiseja, pienyrittäjiä, rakennusalan ammateissa. Eivät siis mitään vanhoja natseja, joita ei ole enää aikoihin ole otettu tosissaan”, Vorländer sanoo.

Tämä ehdokkaiden keskiluokkaisuus on puolueelle tärkeää, vaikka moni puolueen johdossa on eliittiä. ”Ehdokkaiden tausta tuo uskottavuutta sille väitteelle, että äänestäjästä todella välitetään.”Tästä on kyse

Vaalit Saksissa ja Brandenburgissa


 Kahdessa Itä-Saksan osavaltiossa, Saksissa ja Brandenburgissa, äänestetään sunnuntaina 1. syyskuuta osavaltion parlamenttivaaleissa.

 Noin neljän miljoonan asukkaan Saksia on hallinnut koko Saksojen yhdistymisen ajan vuodesta 1990 kristillisdemokraattien CDU-puolue.

 Noin kuuden miljoonan asukkaan Brandenburgin osavaltio Saksan pääkaupungin Berliinin ympärillä on ollut vahvaa sosiaalidemokraattien kannatusaluetta, ja pääministerin paikka on ollut Saksojen yhdistymisestä lähtien SPD:llä.

 Saksassa on 16 osavaltiota. Tänä syksynä vaalit on myös itäisen Saksan Thüringenissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  10. 10

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää