Ulkomaat

Pariisin vapauttamisesta on 75 vuotta – kaupunki välttyi Hitlerin määräämältä täystuholta

Vapauttamisen vuosipäivän kunniaksi Pariisin valtaisa museotarjonta saa uuden kiinnostavan lisän.

”Pariisi! Raivoon järkytetty Pariisi! Särjetty Pariisi! Kärsimään joutunut Pariisi! Mutta vapautettu Pariisi!”

Sanat ovat puheesta, jonka kenraali Charles de Gaulle piti Hôtel de Villen parvekkeelta iltaseitsemältä perjantaina 25. elokuuta 1944.

Puhe on Ranskan historian muistetuimpia. Pariisi oli juuri vapautettu. Ranskan trikolori oli nostettu Eiffel-tornin huipulle puoliltapäivin, hakaristin tilalle.

Oli kulunut neljä pitkää vuotta siitä, kun Wehrmachtin joukot olivat panneet Ranskan polvilleen salamasodallaan ja Adolf Hitler oli saapastellut Pariisin kaduilla voitonriemuisena.


Mutta nyt natsi-Saksan miehitysvalta oli ohi. Iltapäivällä, muutamaa tuntia ennen kuin de Gaulle nousi Hôtel de Villen portaat, saksalaiskenraali Dietrich von Choltitz oli allekirjoituksellaan vahvistanut joukkojensa antautumisen.

Pariisissa vietetään tällä viikolla kaupungin vapauttamisen 75-vuotisjuhlaa. Juhlallisuudet huipentuvat sunnuntaina, jolloin järjestetään muun muassa Vapauden paraati.

Vuosipäivän pysyvimmäksi muistoksi jäänee uusi museo. Pariisissa avataan sunnuntaina Musée de la Libération de Paris. Ranskalaismedian ennakkojuttujen perusteella se tuo kiinnostavan lisän Pariisin jo entuudestaan valtaisaan museotarjontaan.

Pariisin vapauttamisen museo sijaitsee eteläisessä keskustassa, Denfert-Rochereaun aukion kupeessa. Monet matkailijat tuntevat paikan Pariisin katakombeista.

Näyttely on rakennettu vanhan bunkkerin yläpuolelle, Pariisin vapauttamisen kannalta keskeiseen paikkaan. Bunkkeri oli alun perin tarkoitettu pommisuojaksi, ja elokuussa 1944 vastarintaliikkeen pariisilainen komentaja, kommunisti Henri Rol-Tanguy johti sieltä käsin taistelua saksalaisia vastaan.

Taistelu Pariisista kesti viikon päivät. Se alkoi 19. elokuuta, kun ranskalaiset vastarintataistelijat valtasivat pääpoliisiaseman ja ryhtyivät katutaisteluihin.

Toisen maailmansodan kokonaiskuvassa taistelu Pariisista ei ollut mittava. Liittoutuneiden komentaja, yhdysvaltalainen Dwight D. Eisenhower ”ei pitänyt Pariisin vapauttamista kovin kiireellisenä asiana”, kuten historioitsija Antony Beevor toteaa kirjassaan Toinen maailmansota.

Yhdysvaltalaiskenraali, 12. armeijaryhmän komentaja Omar Bradley sanoi myöhemmin muistelmissaan: ”Kaupungilla ei enää ollut taktista merkitystä. Historiallisesta loistostaan huolimatta Pariisi ei ollut kuin musteläiskä kartoillamme.”

Normandian maihinnoususta oli runsaat kaksi kuukautta, eivätkä amerikkalaiset olisi halunneet keskittää voimia Pariisin vapauttamiseen vaan edetä nopeinta mahdollista vauhtia kohti Saksan maaperää.

Ranskalaisille tilanne oli täysin eri: Pariisin vapauttaminen oli itseisarvo.

”Meidän on marssittava Pariisiin”, de Gaulle vaati Eisenhowerilta 19. elokuuta.

Yhdysvaltalaiskenraalit taipuivat kolme päivää myöhemmin, ja kenraali Philippe Leclercin johtama 2. ranskalainen panssaridivisioona sai luvan edetä Pariisiin. Kaupunkiin marssi toki myös amerikkalaisjoukkoja.

Näin ranskalaiset saivat vapauttaa pääkaupunkinsa suurelta osin itse. Vastarintamiehet ja -naiset taistelivat ”sisältäpäin”, kaduilla, ja ranskalaisdivisioonan ensimmäiset sotilaat olivat Pariisin porteilla 24. elokuuta.


Ranskalaisten henkiselle selkärangalle tällä oli suuri merkitys. Kuten historioitsija Beevor kirjoittaa: ”De Gaulle yritti olla kuin ei huomaisikaan, että Yhdysvalloilla oli jotain tekemistä Pariisin vapauttamisen kanssa.”

Tämä oli ilmeistä myös de Gaullen voitonpuheessa Pariisissa. Siinä hän ei edes maininnut Yhdysvaltoja tai Britanniaa nimeltä vaan totesi ikään kuin ohimennen, että ranskalaiset työntävät vihollisen maaperältään ”rakkaiden ja kunnioitettavien liittolaisten avustuksella”.


Pariisille kävi toisen maailmansodan mittapuulla hyvin. Kaupunki välttyi laajamittaiselta tuholta, vaikka Hitlerin kerrotaan vaatineen juuri sitä.

”Kaupunki ei saa jäädä vihollisen käsiin kuin kasana raunioita”, Hitlerin sanotaan määränneen.

Saksalaiskomentaja von Choltitz ei pannut käskyä toimeen, omien muistelmiensa mukaan siksi, koska hän jätti tottelematta ”hullua” Hitleriä.

Ranskalaistutkijoiden mukaan kyse oli pikemminkin siitä, ettei von Choltitzilla riittänyt aikaa eikä sotilaita Pariisin tuhoamiseen. Hän ei halunnut pelastaa Pariisia vaan oman nahkansa, ranskalaishistorioitsija Fabrice Virgili sanoi Le Monde -lehdelle viime tammikuussa.

Oli syy vähäisiin tuhoihin mikä hyvänsä, Pariisilla oli onni myötä.

Samaan aikaan Varsovassa oli käynnissä kansannousu, jonka saksalaismiehittäjät rusensivat raakalaismaisesti. Kun puolalaisten epätoivoinen taistelu lokakuussa päättyi, Varsovan keskustasta ei ollut jäänyt kiveä kiven päälle.

Ernest Hemingway vapautti Pariisin Ritz-baarin – ainakin omasta mielestään

Tunnetuin Pariisin vapauttamiseen liittyvä legenda on amerikkalaiskirjailija Ernest Hemingwayn tuotantoa.

Hemingway katsoi olevansa Pariisin johtava vapauttaja. Jälkeenpäin hän jopa uhosi olleensa Pariisissa ensimmäisenä. Kuten Hemingway-elämäkerturi Jeffrey Meyers kirjoitti vuonna 1985, väite oli järjenvastainen.

Hemingwayn ”Pariisin-valtauksen” ympärille syntyi niin paljon tarinoita, että on vaikea sanoa, mikä on totta ja mikä ei.

Varmaa on se, että Hemingway ”vapautti” maineikkaan Ritz-baarin 25. elokuuta 1944. Vapauttaminen tarkoittaa sitä, että Hemingway kurvasi sotilasjeepillä Pariisin ydinkeskustan Place Vendômelle, marssi Ritziin ja linnoittautui sinne.

Hemingway (1899–1961) oli viettänyt Ritzissä – melko lähellä Louvrea – lukuisia kosteita iltoja nuoruutensa Pariisissa 1920-luvulla. Alkoholi on vahvasti mukana myös Ritzin ”vapauttamiseen” liittyvissä tarinoissa. Yhden mukaan Hemingway tilasi 51 dry martinia. Toisen mukaan pöytä pantiin koreaksi samppanjalla.


”Hän oli univormussa ja jakeli käskyjä sellaisella auktoriteetilla, että monet luulivat häntä kenraaliksi”, muisteli Ritzin baarimikko Colin Peter Field jälkikäteen.

Periaatteessa Hemingway oli Ranskassa aikakauslehti Collier’sin sotakirjeenvaihtajana. Hän kuitenkin kävi samalla eräänlaista omaa sotaansa natsi-Saksaa vastaan ja ryhtyi operaatioihin, joita voi pitää joko rohkeina tai tyhmänrohkeina.

Hemingway värväsi epäviralliseen komentoonsa ranskalaisia vastarintamiehiä. Pariisin vapauttamisen alla hän myös taivutti yhdysvaltalaisia sotilaita mukaansa ja paineli näiden kanssa jeepillä rintamalinjan yli tiedusteluretkelle Rambouillet’n suunnalla. Rambouillet on jo käytännössä Pariisin porteilla.

Amerikkalaisluutnantti Irving Krieger oli tällä retkellä mukana. Hän muisteli jälkeenpäin, että kirjailija-kirjeenvaihtajan rämäpäisyys johtui pakottavasta tarpeesta päästä Pariisiin ensimmäisenä.

Lähteet: Anthony Beevor: Toinen maailmansota. Jeffrey Meyers: Hemingway. A Biography. AFP, Radio France Internationale, Le Nouvel Observateur, Le Parisien, Le Monde, Mediapart.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  4. 4

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  5. 5

   Naamioituneet henkilöt käynnistivät poliisioperaation Tampereella, tutkinnassa iso tukku rikosnimikkeitä

  6. 6

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  7. 7

   Porrastreeni ehkäisee ”kuolleen pepun syndroomaa”, joka vaanii istumatyötä tekeviä – Neljä vinkkiä, joilla saat portaista kaiken hyödyn irti

  8. 8

   Suomalaiskirjailija Pajtim Statovcin teos ehdolla Yhdysvaltain arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon saajaksi

  9. 9

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  10. 10

   Tutkimus: Molempien puolisoiden tyytymättömyys avioliittoon kasvaa, kun naisen seksuaalinen halu vähenee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  6. 6

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  9. 9

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää