Ulkomaat

Sademetsien tuho henkilöityy Brasilian presidenttiin, joka ilkkuu huolestuneille ja kaipaa sotilasvaltaa

Jair Bolsonaro on ollut presidenttinä vasta kahdeksan kuukautta, mutta hän on onnistunut nousemaan maailmanmaineeseen.

Hänen toinen nimensä on Messias, mutta hänen toimintansa ei useimpien mielestä vastaa sanan herättämiä perinteisiä mielikuvia.

Brasilian presidentti Jair Messias Bolsonaro on ollut presidenttinä vasta kahdeksan kuukautta, mutta on jo onnistunut nousemaan maailman tunnetuimpien valtiojohtajien joukkoon.

Maine on luonteeltaan kyseenalaista. Bolsonaroon henkilöityy Amazonin sademetsien tuho, ja hän on reagoinut suorastaan ilkkumalla sadoille miljoonille huolestuneille ihmisille.

”Nyt minä olen Nero, ja sytytän Amazonin tuleen”, Bolsonaro irvaili kuluneella viikolla uutistoimisto Reutersin mukaan.


Nero oli Rooman keisari, jonka väitetään soittaneen viulua, kun Rooma vuonna 64 paloi. Hänen huhuttiin jopa järjestäneen tuhoisan palon.

Niin ikään Bolsonaro on vihjannut, että ympäristöjärjestöt olisivat sytyttäneet metsäpaloja tahallaan. Väite on posketon.

Muun maailman mielipide on lähinnä se, että Bolsonaro on politiikallaan edesauttanut Amazonin tuhoja.


Mikä Jair Bolsonaro oikein on miehiään?

Lähtökohta on se, että hän on demokraattisesti valittu, suurta kansansuosiota nauttiva presidentti. Hän johtaa yli 200 miljoonan asukkaan valtiota, joka on alueellinen suurvalta.

Bolsonaro, 64, valittiin virkaansa viime lokakuussa. Häntä äänesti 58 miljoonaa brasilialaista. Voitto tuli selvän enemmistön turvin: hän sai 55 prosenttia äänistä.

Sittemmin kansansuosio on nuukahtanut. Uutistoimisto Reutersin mukaan 32 prosenttia brasilialaisista oli heinäkuisen kyselyn perusteella sitä mieltä, että Bolsonaron hallitus on ”huono” tai ”todella huono”.

Saman verran brasilialaisista oli sitä mieltä, että hallitus on ”hyvä” tai ”erittäin hyvä”. Reutersin mukaan luvuissa on tapahtunut Bolsonaron näkökulmasta romahdus.

Bolsonaro niin sanotusti jakaa kansaa. Häntä onkin usein kuvailtu ”tropiikin Trumpiksi”.

Vertaus Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin on sikäli pätevä, että kärjekkäät lausunnot ovat Jair Bolsonarolle olennainen tapa tehdä politiikkaa.

Trumpin tavoin Bolsonaro käyttää ahkerasti sosiaalista mediaa.

Jair Messias Bolsonarolla on Facebookissa 9,7 miljoonaa seuraajaa.

Twitterissä seuraajia on viisi miljoonaa. Siellä presidentti esittäytyy sanoilla ”Jair M. Bolsonaro, Brasilian armeijan kapteeni ja Brasilian liittotasavallan 38. presidentti”.

Bolsonaron kiistellyt näkemykset nousivat laajalti esiin viime vuoden vaalikampanjan aikana. Hän on ilmaissut toistuvasti kaipaavansa Brasilian sotilasvaltaa. Sotilasdiktatuurin kaudella vuosina 1964–1985 kidutettiin tuhansia brasilialaisia.

Bolsonaro on myös muun muassa vitsaillut raiskauksilla ja pilkannut Brasilian afrikkalaisten orjien jälkeläisiä.

Presidenttinä tahti ei ole hidastunut. Heti virkaanastujaisten jälkeen viime tammikuussa hän otti hampaisiinsa Brasilian opettajakunnan, kertoi brittikanava BBC: ”Meidän on käytävä täydellä tarmolla kouluissamme olevan marxilaisen kuonan kimppuun.”

Koululaitoksen ”puhdistaminen” on Bolsonarolle luonteva tavoite. Hänen presidenttikautensa alkua on hallinnut kulttuurisota, kuten brittilehti Financial Times (FT) sunnuntaina luonnehti.

Vasemmisto on Bolsonaron ykkösmaalitaulu. Hän ilmaisee toistuvasti halveksuntansa ”sukupuoli-ideologialle” ja ”ympäristöpsykooseille”.

”Me tulemme pääsemään eroon kaikesta tästä paskasta”, Bolsonaro sanoi viime viikolla FT:n mukaan. ”Paskasta, joka on korruptoitunutta ja kommunistista.”

”Ympäristöpsykoosien” vastustaminen selittänee Bolsonaron Amazon-lausuntoja. Sademetsätkin ovat päätyneet kulttuuritaistelun välineeksi.

Bolsonaroa itseään voi kuvailla jyrkän linjan oikeistopopulistiksi tai jopa äärioikeistolaiseksi.

Maaliskuussa Bolsonaro määräsi asevoimat viettämään sotilasvallan­kaappauksen vuosipäivää.


Aseet ylipäätään ovat presidentin mieliaiheita. Hän pitää aseenkäyttöä ja vapaata aseenkanto-oikeutta parhaana keinona taistella Brasiliassa rehottavaa rikollisuutta vastaan.

Elokuun alussa Bolsonaro kertoi espanjalaislehti ABC:n mukaan toivovansa, että rikolliset ”kuolevat kaduille kuin torakat”.

Jair Bolsonaro on syntyjään katolinen, mutta hän on kääntynyt helluntailaiseksi ja ottanut kasteen Jordanvirrassa.

Politiikassa Bolsonaro on ollut 1980-luvulta lähtien. Hän on seitsemän kauden kansanedustaja Rio de Janeirosta. Ensimmäisen kerran hänet valittiin parlamenttiin vuonna 1991.

Bolsonaro on vaihtanut puoluetta monta kertaa, mikä Brasiliassa on tyypillistä. Hänen nykyinen puolueensa on sosiaaliliberaali PSL. Nimi on hämäävä, koska puolue on ideologialtaan kansalliskonservatiivinen.

Presidenttikauden alkuvaiheessa kulttuuritaistelu ja nyt Amazonin tuhot ovat syöneet huomiota muilta asioilta. Niitäkin Brasilian politiikassa on.

Bolsonaron hallitus on ajamassa läpi eläkeuudistusta, joka on Brasilian julkisen talouden kannalta tuiki tärkeä. Siitä pitäisi 2020-luvun aikana koitua noin 200 miljardin euron säästöt.

Brasilian eläkejärjestelmä on huomattavan avokätinen. Brittilehti The Economistin mukaan eläkkeelle voi nykyään päästä 55-vuotiaana, ja leskeksi jääneet brasilialaiset perivät puolisoidensa eläke-etuudet täysimääräisinä.

Eläkeuudistus on Bolsonarolle tärkeä, vaikka se jääkin hänen puheissaan muun varjoon.

Brasilian taloudella on takanaan monta taantumavuotta, ja parin viime vuoden kasvu on ollut kituliasta.

Kansalaiset odottavat talouden kohenevan. Kiivas kulttuuritaistelu ei välttämättä riitä Bolsonarolle, jos hän mielii jatkokaudelle vuonna 2022.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  6. 6

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  7. 7

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  9. 9

   Romanit auttavat toisiaan, vaikka valtaväestö ei sitä havaitse

  10. 10

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää