Ulkomaat    |   HS-analyysi

Matteo Salvini yritti ajaa Italian uusiin vaaleihin lujittaakseen valtaansa, mutta nyt oikeisto­populistit ovat lähellä oppositioon suistumista

Italia voi saada uuden hallituksen Legan entisestä kumppanista Viiden tähden liikkeestä ja sosiaalidemokraateista, mutta niillä on kiire löytää sopu ennen takarajaa.

Oikeistopopulistit kaatoivat Italian hallituksen noustakseen yksinvaltaan, mutta yritys saattaa jättää heidät nuolemaan näppejään – tosin ehkä vain väliaikaisesti.

Maahanmuuttovastaisen Legan johtaja ja Euroopan kansalliskonservatiivisten voimien johtohahmo Matteo Salvini yritti ajaa Italian ennenaikaisiin vaaleihin, koska hänen puolueensa on noussut maan selvästi suosituimmaksi.

Lega oli kaatuneen koalitiohallituksen pienempi osapuoli, koska salkkujako perustui kevään 2018 vaaleihin. Siitä huolimatta moni asiantuntija arvioi kansansuosion nostaneen Salvinin maan tosiasialliseksi johtajaksi.

Hän ei kuitenkaan tyytynyt tähän vaan halusi entistä lujemman otteen.

Maanantaina vaikutti siltä, että uusien vaalien sijaan Italia voi hyvinkin saada uuden koalitiohallituksen, jossa Legan entinen kumppani Viiden tähden liike (M5S) liittoutuisi Demokraattisen puolueen (PD) eli perinteisen keskustavasemmiston kanssa, vaikka ne ovat aiemmin olleet miltei veriviholliset.

M5S on Legan tavoin hyvin populistinen puolue, mutta sitä on vaikeampi asettaa oikeisto–vasemmisto-akselille. Sen politiikassa korostuvat kritiikki EU:ta, korruptiota ja niin sanottua vanhaa poliittista eliittiä – kuten juuri sosiaalidemokraattista PD:tä – kohtaan.


Asiantuntijat pitävät kuilun ylittämistä mahdollisena, koska kumpikin puolue haluaa pitää Salvinin syrjässä.

”Parlamentin kannalta se on tehtävissä. Heillä on tarpeeksi paikkoja [enemmistön takaamiseksi]”, sanoi politiikan tutkija Emiliana De Blasio roomalaisesta Luiss-yliopistosta uutistoimisto AFP:lle sunnuntaina.

”Luulen, että meillä on hyvä mahdollisuus saada uusi hallitus syyskuussa.”

Lue myös: Asiantuntija Italian poliittisesta myllerryksestä: Riskinä uusi eurokriisi

Hallitus kaatui virallisesti viime viikon tiistaina, kun sitoutumaton pääministeri Giuseppe Conte erosi arvostellen Legaa vastuuttomuudesta ja oman edun tavoittelusta. Lega oli elokuun alussa ilmoittanut jättävänsä hallituksen, ja hallituskriisiä oli pidetty vain ajan kysymyksenä jo kuukausia.

Italian presidentti Sergio Mattarella antoi puolueille vielä maanantain aikaa päästä jonkinlaiseen sopuun. Tiistaina hän harkitsee, onko syytä antaa puolueille lisäaikaa hallituksen muodostamiseksi vai määrääkö hän uudet vaalit loppusyksyksi.

Salvini on tullut luovuttaneeksi ratkaisun avaimet Viiden tähden liikkeelle, mutta on yhä epäselvää, mikä niistä sopii lukkoon.

Puoluejohtaja Luigi Di Maio haluaisi palauttaa eronneen Conten pääministeriksi, eikä PD ole tästä innoissaan. Italialaislehtien maanantain tietojen mukaan puolue kuitenkin suostuisi, jos se saisi tärkeiden ministerien, kuten valtiovarain- ja oikeusministerin, salkut.

La Stampa kertoi, että PD:n johtaja Nicola Zingaretti vaatisi myös Di Maion jäämistä ulos uudesta hallituksesta. Kaatuneessa hallituksessa Di Maio toimi varapääministerinä sekä talouskehitys-, työ- ja sosiaaliministerinä.


Vastaavasti PD ei nimittäisi ministereiksi niin sanottuja renziläisiä eli entisen pääministerin Matteo Renzin lähipiiriä tai entisiä ministereitä. Ajatus on, että puolueiden menneet päätökset eivät rasittaisi uutta hallitusta.

PD haluaa muun muassa selvän käännöksen Italian tiukkoihin maahanmuuttosäädöksiin, joista Viiden tähden liike on ollut päättämässä Legan kanssa.

Ilmassa on yhä paljon epävarmuutta. Di Maio pysytteli viikonloppuna poissa julkisuudesta, mitä italialaislehdet pitivät outona. Hän vietti sunnuntain rannalla, ja Corriere Della Seran mukaan Zingaretti sanoi epäilevänsä Di Maion sovinnonhalun vilpittömyyttä.

Toisaalta Zingarettikin piti sunnuntaina tauon tilanteen käsittelystä katsoakseen televisiosta jalkapalloa. Corriere Della Seran mukaan hän ei suostunut sivuuttamaan Roman kauden avausottelua ja leukemiaa sairastavan Siniša Mihajlovićin paluuta valmentamaan Bolognan joukkuetta.

Jos Di Maio ei aidosti halua kimppaan keskustavasemmiston kanssa, osaselitys löytynee kannatuslukemista. PD on ajanut M5S:n ohi, joten kumppani vaikuttaisi taas omaa porukkaa vahvemmalta. Vaaleihin mennessä voimasuhteet voisivat vielä kääntyä.

Yhä on auki sekin etäinen mahdollisuus, että M5S ja Lega palaisivat yhteen. Salvini vaikuttaa yllättyneen tilanteen kehityssuunnasta, sillä hän on pehmennellyt puheitaan välirikosta ja ehdottanut, että tuttu pari voisi sittenkin yrittää uutta hallitusta vanhalta pohjalta.

Vaikka Viiden tähden liike ja Demokraattinen puolue liittoutuisivat ja Italia välttyisi uusilta vaaleilta, se ei takaisi ruusuista tulevaisuutta. Tällä menolla oikeistopopulistit nousevat Italiassa yksinvaltaan ennemmin tai myöhemmin.

Legan kannatus on notkahtanut hallituskriisin keskellä lähes 40 prosentista runsaaseen 30 prosenttiin. Se on kuitenkin yhä kymmenkunta prosenttiyksikköä enemmän kuin haastajilla, eikä ole erityistä syytä olettaa, että kannatus hiipuisi oppositiossa.

Lisäksi Italian hallituksilla on tapana jäädä lyhytikäisiksi puoluepohjasta riippumatta. Olisikin yltiöoptimistista olettaa vaalien välttämisen juuri nyt tarkoittavan, että ne koittavat vasta ajallaan eli keväällä 2023.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  2. 2

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  3. 3

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  4. 4

   Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Ulkoministeri Haavisto: Uudet sotatoimet Syyriassa kasvattavat pakolaismäärää sadoillatuhansilla – EU päättää tänään Turkki-toimista

  7. 7

   Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla

  8. 8

   Espoolaisella rannalla on aatelishuvila, jonka pihamaalle oli kaivettu yllätys: Luola täynnä saksalaisia puutarhatonttuja

  9. 9

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Teslat kolhivat itsekseen parkkipaikoilla, ja automaattinen hätäjarrutus ei reagoinut lapsen kokoiseen nukkeen – Ovatko uudet teknologiat turvallisuusriski?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  3. 3

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  4. 4

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  8. 8

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  9. 9

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  10. 10

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää