Ulkomaat

Brasilian Bolsonaro hyväksyy sittenkin ulkomaisen avun Amazonin metsä­palojen torjumiseksi

Tiistaina maan presidentti Jair Bolsonaro ehti ensin kieltäytyä G7-maiden tarjoamasta avusta ja sitten luvata harkita asiaa uudelleen, mikäli Ranskan presidentti Emmanuel Macron peruu esittämänsä ”solvaukset”.

rac
Brasilia suostuu sittenkin ottamaan vastaan ulkomaista rahallista tukea metsäpalojen torjumista varten, kertoo uutistoimisto Reuters. Brasilia suostuu tähän kuitenkin vain sillä ehdolla, että saa itse päättää siitä, kuinka avustusvarat käytetään.

Presidentin tiedottaja antoi lausunnon aikaisin keskiviikkona sen jälkeen, kun paikalliset kuvernöörit olivat kertoneet presidentti Jair Bolsonarolle tarvitsevansa rahallista apua metsäpalojen torjuntaan. Amazonin sademetsäalueen massiiviset metsäpalot ovat uusien tietojen mukaan laajentuneet entisestään sammutusyrityksistä huolimatta.

Tiistaina Bolsonaro ensin kieltäytyi G7-maiden tarjoamasta avusta, mutta kertoi myöhemmin suhtautuvansa avuntarjoukseen avoimesti. Tällöin hän sanoi olevansa valmis keskustelemaan avusta, jos Ranskan presidentti Emmanuel Macron peruu häneen kohdistetut ”solvaukset”, kertoo uutistoimisto AFP.

”Macronin täytyy perua ne solvaukset, joita hän on minusta sanonut”, Bolsonaro sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myöhemmin tullut lausunto ulkomaisten rahojen hyväksymisestä viittaa kuitenkin AFP:n mukaan siihen, että Bolsonaro olisi luopunut aikaisemmista Macronia koskevista vaatimuksistaan. Myöhemmin tulleessa lausunnossa ei kuitenkaan viitattu G7-maihin, vaan siinä todettiin Brasilian hyväksyvän järjestöiltä tai valtioilta tulevan tuen.

Macron ja Bolsonaro ovat kuluneen viikon aikana esittäneet sanallisia sivalluksia toisiaan vastaan. Macron on sanonut, että Bolsonaron lupaukset ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen liittyvissä toimissa ovat valhetta. Hän on myös luvannut estävänsä EU:n ja Etelä-Amerikan maiden kauppasopimuksen toteutumisen Bolsonaron vuoksi.

Bolsonaro taas on sanonut Macronin suhtautuvan Brasiliaan kuin siirtomaavaltaan. Hän on myös käyttäytynyt sosiaalisessa mediassa panettelevasti Macronin vaimoa kohtaan.

Brasilian presidentin henkilöstöpäällikkö Onyx Lorenzoni hylkäsi maanantaina G7-maiden aputarjouksen kehottamalla Ranskan presidenttiä huolehtimaan ”omasta kodistaan ja siirtomaistaan”.

”Arvostamme [tarjousta], mutta ehkä ne resurssit on asianmukaisempaa käyttää Euroopan uudelleenmetsitykseen”, Lorenzoni sanoi AFP:n mukaan.

Tiistaina Bolsonaro korjasi, ettei hänellä ole mitään G7-ryhmää vastaan, ainoastaan Ranskan presidenttiä.

Lue myös: Maailman keuhkot puskevat nyt ilmaan hiiltä: Amazonilla riehuu valtavia metsäpaloja, joiden sytyttämisestä on todennäköisesti maksettu rahaa

Ranskassa järjestetyssä kokouksessa G7-maat päättivät, että ne voivat lähettää sammutuslentokoneita metsäpalojen sammutukseen Brasilian avuksi. Tarkoitukseen oli varattu 20 miljoonaa euroa.

Pääosa rahastosta olisi mennyt Canadair-sammutuslentokoneiden lähettämiseen alueelle.

G7-maat Britannia, Saksa, Kanada, Ranska, Italia, Japani ja Yhdysvallat sopivat myös tukevansa metsänviljelyä alueella.


Maanantaina Brasilian ulkoministeriö määräsi suurlähettiläänsä Euroopassa ja muissa G7-ryhmän maissa olemaan pitämättä lomia seuraavien kahden viikon kuluessa, kertoi uutistoimisto Reuters viitaten kahteen asiasta tietävän lähteeseen.

Reutersin mukaan lomakielto määrättiin, jotta diplomaatit voivat reagoida huoleen, jota Amazonin sademetsien tulipalot herättävät maailmalla. Määräyksestä päätti ulkoministeri Ernesto Araújo oltuaan kiireellisessä tapaamisessa Bolsonaron kanssa sunnuntai-iltana, Reuters kertoo.

Viime viikolla Brasilia lähetti diplomaateilleen kiertokirjeen, jossa listataan Brasilian ympäristötekoihin liittyviä puheenaiheita, joilla voi vastata kritiikkiin. Suurlähetystöjä on myös kehotettu päivittämään sosiaaliseen mediaan esimerkiksi mainintoja, että metsäpaloja on joka vuosi ja etteivät palot ole riistäytyneet hallinnasta, Reuters. kertoo.


Tänä vuonna Amazonilla on kuitenkin palanut metsää tavallista enemmän. Viime lauantaina Brasilian avaruustutkimusinstituutti laski Brasiliaan kuuluvasta Amazonin osasta 41 000 tulipaloa, kun viime vuonna samaan aikaan tulipaloja oli 22 000, kertoo yhdysvaltalainen Science-lehti.

Brasiliassa on syttynyt satoja uusia tulipaloja siitä huolimatta, että asevoimien lentokoneet ovat yrittäneet sammuttaa paloja, ilmeni maanantaina julkaistuista tiedoista AFP:n mukaan.


Asiantuntijoiden mukaan tulipaloista valtaosa johtuu siitä, että metsää poltetaan tahallaan viljely- ja laidunmaaksi. Tulipalojen levinneisyys on tyypillinen metsänraivaukselle, sanoo tutkija Paulo Artaxo Science-lehdelle. Palot riehuvat pitkin maatalousalueiden reunoja.

Myös eurooppalaisten on katsottu hyötyvän sademetsän tuhoamisesta, koska he saavat halpaa brasilialaista naudanlihaa.

Metsien polttamisen lisääntyminen on paljolti seurausta presidentti Bolsonaron hallinnon harjoittamasta politiikasta, joka rohkaisee hyödyntämään Amazonin sademetsiä esimerkiksi maatalouden tai teollisuuden tarpeisiin.


Sademetsiä pidetään tärkeinä ilmastonmuutoksen vastustamisessa, koska sademetsän kasvillisuus sitoo ilmasta hiilidioksidia. Amazonin sademetsä on maailman suurin.

Ilmaston lisäksi tulipalot tuhoavat uhanalaisten eläinlajien ja alkuperäiskansojen asuinpaikkoja.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  2. 2

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  3. 3

   Nainen putosi ketjukarusellista ja kuoli Ranskassa: Suomen huvipuistoissa on käytössä muutama onnettomuuslaitetta vastaava karuselli

  4. 4

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  7. 7

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  8. 8

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  9. 9

   EU:n laajentuminen uhkaa tyssätä: Ranska haluaa hidastaa Pohjois-Makedonian ja Albanian neuvotteluita

  10. 10

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  3. 3

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  4. 4

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  6. 6

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää