Ulkomaat

HS Tukholmassa: Porvoon ampumisesta epäillyt ovat kotoisin keski­luokkaiselta alueelta, nuoremman veljen osoite­tiedot johtavat paikalliseen seura­kuntaan

Porvoon ampumisesta epäillyt veljekset asuvat julkisten osoitetietojen mukaan Etelä-Tukholmassa alueella, joka keskiluokkaistuu kovaa vauhtia.

TUKHOLMA.

Porvoon poliisiampujiksi epäillyt veljekset asuvat julkisten osoitetietojen mukaan eteläisessä Tukholmassa, Johanneshovin asuinalueella.

Vanhempi epäillyistä on syntynyt vuonna 1989 ja nuorempi vuonna 1994. Toinen miehistä on Ruotsin ja toinen Suomen sekä Ruotsin kansalainen. Poliisi epäilee heitä useista murhan yrityksistä.

Johanneshovin kovaa vauhtia keskiluokkaistuva kaupunginosa kylpee tiistaina aamulla auringonvalossa. 1950-lukulaisen näköiset, pastellinsävyiset kivitalot yhdessä runsaan vihreyden kanssa muodostavat idyllisen kokonaisuuden.

Epäillyistä veljeksistä vanhempi eli 30-vuotias on kirjoilla samassa asunnossa kuin hänen vanhempansa. Asunto on kellertävässä kivitalossa, hiljalleen ylämäkeen kiemurtavan kadun varressa.

Talon isännöitsijä Björn Attersved on tavannut perhettä silloin, kun he muuttivat taloon. Välillä hän on puhunut perheen äidin kanssa puhelimessa. Perheen poikia hän ei muista nähneensä pitkään aikaan.

Attersved on kuullut Porvoon ampumisista viikonlopun aikana. Hän on silminnähden yllättynyt, kun hän kuulee veljesten olevan epäiltynä teosta.

”Onhan se järkyttävää, että tuolla on ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään kamalia asioita. Pistää miettimään, miten he ovat päätyneet tällaiseen tilanteeseen”, Attersved sanoo.

Lue lisää: HS:n tiedot: Porvoon epäillyt ampujat ovat veljeksiä, toinen on Ruotsissa otellut vapaaottelija, jolla oli yhteyksiä rikollisiin piireihin

Nuoremman, vuonna 1994 syntyneen, veljen julkiset osoitetiedot johtavat paikallisen seurakunnan luokse. Hämmästynyt työntekijä sanoo, että toimittajilla täytyy olla väärä osoite.

Tähän osoitteeseen nuorempi veli on ilmoittanut muuttaneensa elokuun alussa, vain muutama viikko sitten.

Seurakunnan työntekijät arvelevat, että mies on ilmoittanut tahallisesti väärän osoitteen.

Vanhempi epäilty harrasti Ruotsissa vapaaottelua ainakin 2010-luvun vaihteessa. Suomen vapaaotteluliiton mukaan kyseessä on ”kamppailu-urheilulaji, jonka säännöt sallivat monipuolisten pysty- ja mattotekniikoiden käytön”. Tavoitteena on ”voittaa ottelu käyttämällä iskuja ja lukkoja”.

Mies otteli Stockholm Shoot -seuran riveissä. Seura toimii Nexus-salilla Tukholman Brommassa.

”Hän oli kova treenaamaan, mutta hän oli meillä vain erittäin lyhyen aikaa”, muistaa hänet tuntenut Nexuksen työntekijä. ”Olisiko ollut 2010–2011?”

”Hän oli hyvin treenatussa kunnossa ja kiva tyyppi, mutta perheen kanssa oli jotain ongelmia ja hän poistui kuvioista”, työntekijä sanoo HS:lle puhelimitse.

Tukholma laajenee. Sitä myötä ennen hieman väheksytyt alueet, kuten Johanneshov, houkuttelevat luokseen nuoria perheitä, jotka remontoivat asuntoja mieleisekseen.

Yksi heistä on Oscar Rang, 31, joka on kävelyllä pienen poikansa Sindrin kanssa. Hän ei ole koskaan nähnyt epäiltyjä, joista vanhempi on kirjoilla sillä kadulla, missä Rang juuri ulkoilee.

”Näyttävät aivan tavallisilta jätkiltä. Sellaisilta, jotka käyvät salilla”, Rang sanoo nähtyään epäiltyjen kuvat.

Rang kuvailee asuinaluettaan rauhalliseksi, jopa uneliaaksi.

”Tämän keskiluokkaisemmaksi ei voi päästä”, Rang sanoo.


Ruotsalaisen nettifoorumin mukaan veljekset on nähty usein Gullmarsplanin metroaseman läheisyydessä viettämässä aikaa. Gullmarsplan on eteläisen Tukholman solmukohtia, josta lähtee paljon julkisen liikenteen yhteyksiä eri suuntiin.

Pienet liikkeet, kahvilat ja kukkamyyntikojut reunustavat Gullmarsplanin toria. Torin keskellä on uudehko, lasinen baari, jossa myydään halpaa olutta.

Metroaseman ympäristöä ei voi kuvailla sotkuiseksi, mutta kuten kaikissa solmukohdissa, täällä liikkuu paljon ihmisiä. Se tuo mukanaan levottomuuksia, kertoo paikallinen isyysvapaalla oleva toimittaja Erik Petersson, 35.

Hän ei kuitenkaan pidä aluetta vaarallisena. Hän asuu samalla alueella, missä epäillyt veljekset ovat kirjoilla.

”Jostainhan kaikki rikolliset tulevat, ei siinä sen enempää”, Petersson sanoo.

Gullmarsplania vartioivat poliisit ovat tehneet alueella pitkään töitä, mutta poliisiampumisista epäiltyjen miesten parin vuoden takaiset kuvat eivät näytä heille tutuilta. Kun he kuulevat toisen miehen osoitteen johtavan seurakuntaan, poliisit nyökyttelevät.

”Sitähän nämä tekevät, ilmoittavat vääriä osoitteita”, yksi nimettöminä pysytelleistä poliiseista sano HS:lle.

Hekin ovat yllättyneitä siitä, että ampumisista epäillyt miehet ovat tältä alueelta. Vielä ei ole tietoa, ovatko veljekset toimineet osana järjestäytynyttä rikollisuutta tai jengiä.

Poliisien mukaan Gullmarsplanilla pyörii huumekauppaa ja ajoittain siellä esiintyy väkivaltaa, mutta jengirikollisuutta ei täällä esiinny.

”Jengirikollisuus on keskittynyt muualle”, eräs poliiseista sanoo.

Näin Porvoon poliisiampumisen tapahtumat etenivät:


Päivitys 28.8. kello 21:40. HS on saanut vahvistuksen sille, että vanhemman veljen kanssa samassa asunnossa ovat kirjoilla veljesten vanhemmat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  2. 2

   Näitkö jo nämä? Seitsemän kaikkien aikojen elokuvaa legendaarisen elokuvatoimittaja Helena Yläsen (1943-2018) suosittelemina

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  5. 5

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  6. 6

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  7. 7

   Käskeekö Koraani todella lyömään naista? Joidenkin mielestä Koraanissa sanotaan niin, mutta tutkija Mulki Al-Sharmani tuntee myös toisenlaisen tulkinnan

  8. 8

   Espoo ajautui yli kolmenkymmenen miljoonan euron oikeus­riitaan sairaalan rakennus­kustannuksista

  9. 9

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  10. 10

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää