Ulkomaat

Britannian kuningatar hyväksyi Boris Johnsonin yllätys­pyynnön parlamentti­kauden jäädyttämisestä, oppositio raivoissaan

Johnsonin ilmeinen tarkoitus on estää parlamenttia sotkemasta hallituksen brexit-suunnitelmia, sanoo alahuoneen puhemies John Bercow.

Britannia upposi keskiviikkona yhä syvemmälle brexit-suohon, kun pääministeri Boris Johnson päätti jäädyttää parlamentin toiminnan viideksi viikoksi aivan Britannian EU-eron kynnyksellä.

Pääministeri Johnson pyysi keskiviikkona kuningatar Elisabetilta, että parlamentin istuntokausi jäädytetään syyskuun 9. päivänä ja että uusi istuntokausi alkaa 14. lokakuuta kuningattaren pitämällä puheella.

Kuningattaren täytyi muodollisena valtionpäänä hyväksyä pääministerin pyyntö parlamentin työn jäädyttämisestä, ja niinpä kuningatar Elisabet suostuikin keskiviikkona Johnsonin pyyntöön. Britannian poliittisessa historiassa olisi ollut ennenkuulumatonta, jos kuningatar ei olisi suostunut pääministerin pyyntöön.


Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei parlamentissa pidetä istuntoja 9.9.–14.10. Näin ollen parlamentille ei jää kovinkaan paljon aikaa keskusteluun tai toimenpiteisiin, joilla voitaisiin lykätä 31. lokakuuta koittavaa EU-eroa eli brexitiä.

Johnsonin yllättävä siirto nähtiin vain päivä sen jälkeen kun sopimuksetonta brexitiä vastustavat kansanedustajat tapasivat ja keskustelivat keinoista, joilla Johnson voitaisiin pakottaa pyytämään lykkäystä brexitiin.

Opposition mukaan Johnsonin toimenpide johtaa siihen, että parlamentin istuntotauko pitenee huomattavasti tavanomaisesta eikä parlamentille jää aikaa yrittää lykätä Britannian EU-eron toteutumista. Tavallisesti parlamentti pitää istuntotaukoa vain noin kaksi viikkoa.

Johnson on luvannut äänestäjilleen, että Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopussa joko sopimuksen kanssa tai ilman sitä. Oppositio puolestaan haluaisi viivyttää brexitiä, koska EU-ero ilman sopimusta voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin ja jopa levottomuuksiin.

Opposition mukaan Johnsonin ilmeinen tarkoitus on estää parlamenttia sotkemasta hallituksen brexit-suunnitelmia. Johnson kuitenkin kiisti tällaisen tulkinnan.

”Kansanedustajille jää runsaasti aikaa keskustella EU:sta, keskustella brexitistä ja kaikesta muusta, runsaasti aikaa”, Johnson sanoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kun häneltä kysyttiin, yrittääkö hän estää kansanedustajia lykkäämästä Britannian EU-eroa, hän vastasi: ”Tuo ei ole totta.”

Jopa puhemies älähti

Oppositio ja jopa parlamentin alahuoneen puhemies tyrmistyivät Johnsonin siirrosta.

”Vaikka se olisi miten kuorrutettu, sokaisevan ilmeinen tarkoitus on keskeyttää [parlamentin] keskustelu brexitistä ja estää sitä hoitamasta työtään maan suunnan muotoilemiseksi”, sanoi puhemies John Bercow BBC:n mukaan keskiviikkona.

Puhemies, joka ei tavallisesti ota kantaa päivänpolitiikkaan, kutsui Johnsonin toimintaa ”perustuslain häpäisemiseksi”.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn ilmoitti olevansa tyrmistynyt Johnsonin hallituksen vastuuttomuudesta. Corbyn syytti Johnsonia ”demokratian ryöstämisestä”.

”Hallitus puhuu Britannian itsemääräämisoikeudesta mutta yrittää samalla sulkea parlamentin välttyäkseen sopimuksettomaan brexitiin tähtäävien holtittomien suunnitelmiensa tarkastelulta”, Corbyn sanoi.

”Jos Johnson luottaa suunnitelmiinsa, hänen pitäisi antaa kansan äänestää niistä vaaleissa tai kansanäänestyksessä.”

Corbynin mukaan kuningattaren oikeutta jäädyttää parlamentin työ käytettiin suoraan parlamentin alahuoneen enemmistön tahtoa vastaan.

Johnsonin toiminta nostatti kritiikkiä myös konservatiivien riveissä. Konservatiiviedustaja Dominic Grieve sanoi BBC:lle pitävänsä suunnitelmaa yrityksenä hallita ilman parlamenttia. Hän arveli, että parlamentti saattaa hyvinkin tällä perusteella äänestää hallituksen luottamuksesta.

Kansanedustaja Anna Soubry puolestaan ilmoitti Twitterissä demokratian olevan vaarassa häikäilemättömän pääministerin takia.
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kannusti Twitterissä brittiedustajia yhdistämään voimansa taistellakseen Johnsonin suunnitelmaa ja sopimuksetonta brexitiä vastaan.
Johnsonin toiminta sai pikatuomion myös kansalta, ainakin The Timesin nopeassa aikataulussa toteuttaman kyselyn mukaan.

Mielipidetiedustelussa vain 27 prosenttia vastaajista piti hyväksyttävänä keskeyttää parlamentin istunnot syyskuusta lokakuun puoliväliin, Reuters kertoi keskiviikkona. Kyselyyn vastaajista 47 prosenttia ei pitänyt toimintaa hyväksyttävänä.

Monet Britannian perustuslakiasiantuntijat totesivat, että Johnsonilla on oikeus jäädyttää istuntokausi.

”Tämä ei ole epätavallista. Näin tapahtuu parlamentin jokaisen istuntokauden päätteeksi”, sanoi perustuslain asiantuntija Maddy Thimont Jack ajatushautomo Institute for Governmentista uutistoimisto AFP:lle.

Epätavallista on vain se, että pidentämällä istuntotaukoa Johnson tulee rajoittamaan opposition mahdollisuuksia käydä keskustelua brexitistä. Johnson ei ole vain myöntänyt sitä, että hänen motiivinaan on pyrkimys vaikuttaa parlamentin toimintaan.

Kuningatar ei voi estää parlamentin työn jäädytystä, sanoo tutkija

Brittiparlamentti palaa kesätauoltaan 3. syyskuuta. Sen oli tarkoitus työskennellä normaalisti kaksi viikkoa ennen puolueiden vuosittaisia kokouksia, joiden aikana parlamentti on joka tapauksessa tauolla. Tavallisesti parlamentti olisi palannut kokousten jälkeen töihin lokakuun alussa.

Nyt Johnson kuitenkin ajoittaa kuningattaren puheen istuntokauden alussa vasta lokakuun puoleenväliin, 14. päivään.

Puheessa kuningatar luettelee hallituksen suunnitelmat tulevalle kaudelle. Puheen jälkeen kansanedustajille jäisi vain runsaat kaksi viikkoa työaikaa ennen Britannian lähtöpäivää EU:sta.

Kuningatar ei käytännössä voi estää parlamentin työn jäädytystä, kertoo tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta STT:lle.

”Kuningatar voi esittää oman näkemyksensä siitä, onko tämä viivytysaika liian pitkä. Jos hän näin tekisi, sillä tietysti olisi oma vaikutuksensa.”

Miettisen mukaan katseet kohdistuvat nyt parlamentin alahuoneen puhemieheen John Bercow’hun.

”Hän pystyy halutessaan yhteistyössä parlamenttiryhmien kanssa käyttämään hätätilamenettelyä. Silloin parlamentti voisi ottaa parlamentaarisen agendan itselleen syyskuun alussa. Tämän jälkeen parlamentti ehkä onnistuisi säätämään lain, jolla hallitusta velvoitettaisiin hankkimaan lisäaikaa. Parlamentti voisi myös aloittaa prosessin epäluottamuslauseen käynnistämiseksi, mikä voisi mahdollisesti johtaa uusiin vaaleihin.”

Miettinen uskoo Johnsonin hallituksen pitävän joka tapauksessa huolen siitä, etteivät uudet vaalit toteutuisi ennen brexitiä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  5. 5

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  6. 6

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  7. 7

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  8. 8

   Pääministeri Justin Trudeau joutui kovan kritiikin kohteeksi vanhasta valokuvasta, jossa hän käytti rasistista meikkiä – ”Ei lainkaan arvostelukykyä”

  9. 9

   Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

  10. 10

   Poliisi uskoo ratkaisseensa Etelä-Korean pahamaineisen sarjamurhatapauksen yli 30 vuotta kestäneen tutkinnan jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  6. 6

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  7. 7

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  10. 10

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää