Ulkomaat

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn pyrkii estämään pääministeri Boris Johnsonin suunnitelman britti­parlamentin jäädyttämisestä

Yli miljoona brittiä allekirjoitti vetoomuksen Johnsonin viimeisintä brexit-päätöstä vastaan: ”Lopettakaa vallankaappaus.”

Britannian oppositiojohtaja Jeremy Corbyn aikoo estää pääministeri Boris Johnsonin päätöksen jäädyttää Britannian parlamentti. Työväenpuolueen johtaja Corbyn sanoi torstaina, että poliitikot valmistautuvat toimimaan Johnsonia vastaan heti kun kansanedustajat palaavat kesätauolta ensi tiistaina.

Corbynin mukaan kansanedustajat pyrkivät lainsäädännöllisin keinoin estämään Britannian EU-eron ilman sopimusta. Hän lupasi järjestää epäluottamuslauseen hallitusta vastaan ”sopivalla hetkellä”.

”Ja yritämme myös estää häntä sulkemasta parlamenttia tällä kertakaikkisen käänteentekevällä ajanjaksolla”, Corbyn sanoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pääministeri Johnson ilmoitti keskiviikkona, että hän lykkää parlamentin istuntokauden aloitusta lokakuun 14. päivään. Näin ollen kansanedustajille jää vain reilut kaksi viikkoa aikaa tehdä jotain ennen mahdollisen kovan brexitin toteutumista.

Lue myös: HS-analyysi: Myrskyisä brexit-saaga päättyy hurrikaaniin

Yli miljoona brittiä on allekirjoittanut vetoomuksen, jolla vastustetaan pääministeri Boris Johnsonin päätöstä lykätä parlamentin istuntokautta. Verkkovetoomus keräsi yli miljoona allekirjoitusta vain muutamassa tunnissa.

Vetoomuksen verkkosivuilla todetaan, että parlamentin istuntokautta ei saa lykätä, jos Britannian EU-eron aikataulua ei pidennetä tai jos eroa ei peruta kokonaan.

Tuhannet britit osoittivat mieltään muun muassa Lontoossa, Manchesterissa ja Edinburghissa Johnsonin päätöksen jälkeen. Parlamentin eteen kokoontuneet mielenosoittajat heiluttivat EU-lippuja ja huusivat: ”lopettakaa vallankaappaus”.


Keskiviikon käänteiden jälkeen monet asiantuntijat olivat sitä mieltä, että Britannian EU-ero ilman sopimusta ja ennenaikaiset parlamenttivaalit ovat nyt paljon aiempaa todennäköisempiä.

Johnsonin ilmoitus sai opposition ja useat konservatiivitkin haukkomaan henkeään. Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow ja konservatiivien entinen valtiovarainministeri Philip Hammond puhuivat ”perustuslaillisesta skandaalista”.

”On ilmiselvää, että tarkoituksena on estää parlamenttia keskustelemasta brexitistä ja suorittamasta velvollisuuttaan maan suunnan määrittämisessä”, Bercow sanoi.

Johnsonin mukaan asia ei ole suinkaan näin. Hänen mielestään parlamentilla on runsaasti aikaa keskustella brexitistä lokakuun loppupuolella.

Muissa opposition kommenteissa Johnsonia kutsuttiin muun muassa "diktaattoriksi", joka on julistanut sodan parlamentille. Osa uhkasi, että heidät pitää kantaa ulos parlamentista väkisin.

Muodollisesti Johnson hoiti asian niin, että hän pyysi keskiviikkona kuningatar Elisabetilta parlamentin istuntokauden jäädyttämistä syyskuun 9. päivänä ja että uusi istuntokausi alkaisi 14. lokakuuta kuningattaren pitämällä puheella.

Brexit-leirin yksi näkyvimmistä konservatiivipoliitikoista, Jacob Rees-Mogg kertoi torstaina, ettei kuningatar vastustellut pyyntöä. Rees-Moggin mukaan kuningattarella ei edes ole asiassa harkintavaltaa eikä pääministerin pyynnöistä ole aiemminkaan kieltäydytty.


Alahuone palaa kesäistuntotauolta ensi tiistaina. Johnsonin tempusta järkyttynyt opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn viestitti aikovansa ryhtyä heti puuhaamaan epäluottamus­lauseäänestystä pääministerin kaatamiseksi.

Yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta arvioi Johnsonin hallituksen varautuneen tähänkin mahdollisuuteen.

”Se toteaa, että jos tällainen epäluottamuslause tulisi, he pitäisivät huolen siitä, etteivät vaalit toteudu ennen marraskuun alkua, jolloin tämä instrumentti muuttuisi turhaksi brexit-prosessin kannalta”, Miettinen sanoo.

Hänen mukaansa Johnsonin strategia estää parlamentin osallistuminen keskusteluun on kuitenkin hyvin riskialtis.

”Parlamentaarisen perinteen mukaisesti hallituksen pitäisi nauttia parlamentin luottamusta eikä toisin päin”, hän huomauttaa.

Yli 70 kansanedustajaa käynnisti heti keskiviikkona oikeuskäsittelyn valmistelut Skotlannin korkeimmassa siviilioikeudessa tarkoituksenaan estää istuntokauden lykkäys. Brexitiä vastustavat aikovat haastaa Johnsonin päätöksen myös Englannin oikeusistuimissa.

Parlamentin alahuone olisi normaalistikin pitänyt taukoa syys-lokakuussa puoluekokousten aikana, mutta ei läheskään nyt päätetyn pituista. Kuningatar hyväksyi odotetusti pääministerin asiaa koskevan pyynnön, vaikka monet oppositiojohtajat kertoivat kirjoittaneensa monarkille huolistaan ja pyytäneensä tältä pikaista tapaamista.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Britannian ja pääministeri Johnsonin toiminta on hyvin ristiriitaista. Rinne arvioi sopimuksettoman brexitin riskin kasvaneen keskiviikon päätöksen myötä.

EU-puheenjohtajamaan pääministerinä Rinne on tarjonnut apuaan brexit-umpisolmun ratkaisemiseksi, mutta hän sanoo tällä hetkellä odottavansa, millaisia yhteydenottoja Britanniasta tulee.

”Tällä hetkellä tilanne näyttää sen verran sekavalta, että täytyy odottaa sen selkiytymistä Britannian päässä ennen kuin voin nähdä, että jotakin auttaa voisin.”

Markkinoilla punnan kurssi laski Johnsonin ilmoituksen jälkeen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sen sijaan ei ennustanut menestystä yrityksille kaataa pääministeri.

”Boris on juuri sitä, mitä Britannia on kaivannut”, Trump kehui Twitterissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  2. 2

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot: korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  6. 6

   Australian sanomalehdet mustasivat etusivunsa protestina lehdistönvapauden kaventamiselle

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Lisää pientaloja Helsingin keskustaan, ehdottaa arkkitehti – ehdotus mullistaisi kivikaupungin sisäpihat

  9. 9

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  10. 10

   Anna Perho mokasi Twitterissä, häpesi ja pyysi kasvotusten anteeksi – Nyt hän kertoo, miten kiusalliset keskustelut kannattaa hoitaa ja millaisia seurauksia puhumattomuudella on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää