Ulkomaat

HS-analyysi: Myrskyisä brexit-saaga päättyy hurrikaaniin

Boris Johnsonin päätös sulkea parlamentti viideksi viikoksi kriittisellä hetkellä sai aikaan poikkeuksellisia syytöksiä ”perustuslaillisesta vandalismista” ja ”demokratian kuolemisesta”.

”Jotkut luulevat, että Britannian parhaat päivät ovat takanapäin. Näille ihmisille minä sanon: olette pahasti väärässä.”

Näin totesi Britannian pääministeri Boris Johnson Twitter-viestissään keskiviikkona. Samoihin aikoihin hän pisti maansa sekaisin ilmoittamalla jäädyttävänsä parlamentin toiminnan poikkeuksellisen pitkäksi ajaksi, viideksi viikoksi. Kriittisellä hetkellä, jolloin Britannia valmistautuu eroamaan Euroopan unionista.

Johnson sai ilmoituksellaan raivoihinsa opposition, suuren osan mediasta, tavalliset kansalaiset, osan oman puolueensa konservatiiveista ja jopa parlamentin puhemiehen John Bercowin, joka yleensä pidättäytyy politiikan kommentoinnista. Punnan kurssi laski ja kaoottinen EU-ero ilman sopimusta näytti taas todennäköisemmältä.


Bercow puhui ”perustuslaillisesta häpäisystä” ja toiset soimasivat Johnsonia ”vallankaappauksesta”. Yli 1,2 miljoonaa brittiä oli vuorokautta myöhemmin allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaadittiin Johnsonia perumaan tekonsa ja netissä tehtyjä uusia allekirjoituksia sateli tuhansien ryppäissä.

Britti- ja euroeliitin lempilehti Financial Times käytti pääkirjoituksessaan poikkeuksellisia sanamuotoja: ”Johnson räjäytti pommin Britannian perustuslaillisen koneiston alla” ja ”parlamentin vaientaminen edesvastuuttomalla juonella on perustuslaillista vandalismia” ja koko hanke ”demokratian solvaamista”.

Johnson itse sanoi, ettei parlamentin toiminnan keskeyttämisessä ole mitään poikkeuksellista, niinhän tapahtuu vuosittain parlamentin istuntokausien välissä. Siitähän kielii sekin, että maan muodollinen johtaja kuningatar Elisabet antoi Johnsonin toiveelle kiltisti siunauksensa.

Johnsonin mukaan parlamentille jää ”runsaasti aikaa” keskustella brexitistä, kun se palaa tauoltaan lokakuun puolivälissä. Aikaa jää hieman yli kaksi viikkoa, sillä Britannian EU-ero astuu voimaan lokakuun 31. päivän jälkeen.

Pääministeriä syytetään nyt siitä, että hän yrittää tehdä mahdottomaksi yritykset pysäyttää brexitin toteutuminen ilman sopimusta. Parlamentin toiminnan pysäyttäminen viideksi viikoksi on pisin jakso sitten toisen maailmansodan, laskeskeli The Guardian -lehti.

Näinhän tässä tavallaan pitikin käydä: piinaavan trillerin päätteeksi nähdään huikea loppunäytös, myrskyisä brexit-saaga päättyy hurrikaaniin.

Britannian EU-erosta päättänyt kansanäänestys kesällä 2016 oli itsessään kaoottinen prosessi, sen seurauksena kaksi pääministeriä on jo eronnut. Nyt eroa kätilöivät Johnson ja muut hahmot, joiden totuutta rajusti venyttänyt kampanja sai brittien enemmistön taipumaan unionista lähdön kannalle.

Nykyinen kriisi juontaa juurensa siihen, että Britannian parlamentti hylkäsi kolmesti Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn ja EU:n neuvotteleman erosopimuksen. Parlamentti on päättänyt myös, että EU:sta ei tule erota ilman sopimusta. Virallista eropäivää on lykätty kahdesti.

Johnson taas on ajanut tiukkaa linjaa: eropäivä on 31. lokakuuta, olipa sopimusta tai ei.

Tiistaina oppositiopuolue Labourin johtaja Jeremy Corbyn kertoi, että hän yrittää muiden kansanedustajien kanssa laatia lain, joka pysäyttäisi EU-eron ilman sopimusta. Nyt siihen yritykseen jää syyskuun alussa aikaa vain muutamia päiviä, kertoo BBC-kanava verkkosivullaan.

Parlamentti suljetaan viimeistään 12. syyskuuta ja avataan kuningattaren puheella 14. lokakuuta. Ovien auetessa on 17 päivää siihen, kun Britannian vuonna 1973 alkanut EU-jäsenyys päättyy. Kyseessä on ensimmäinen maa, joka on jättämässä 28-jäsenisen unionin.

Koska kyse on ”kaikkien parlamenttien äidistä” ja mutkikkaasta brittijärjestelmästä, uusia dramaattisia käänteitä on vielä odotettavissa. The Times -lehti listasi kuusi erilaista tapaa, joilla EU-ero ilman sopimusta voitaisiin vielä estää.

Johnsonin päätöstä yritetään haastaa jo kahdessa eri oikeusasteessa. Kansanedustajat voisivat myös yrittää äänestää uudestaan Theresa Mayn ja EU:n sopimuksesta, mikä ei ollut mahdollista ennen parlamentin taukoa – mutta joka olisi mahdollista lokakuun puolivälin jälkeen, kun kyse on uudesta istuntokaudesta.

Kansanedustajat voisivat käynnistää ”hätätiloja” koskevan väittelyn, jolla voitaisiin pakottaa hallitus lykkäämään brexit-päivää uudestaan. The Timesin mukaan nämä väittelyt eivät yleensä johda äänestyksiin, mutta parlamentin puhemiehellä on oikeus tehdä asiassa poikkeus.

Hallitus voidaan haastaa myös luottamuslauseäänestyksellä, joka johtaisi hallituksen tappion myötä joko väliaikaishallituksen perustamiseen tai uusiin vaaleihin. Väliaikaishallitus pitäisi muodostaa 14 vuorokaudessa, mikä voisi riittää brexitin lykkäämiseen.

Uusien vaalien pitämisen näkökulmasta laki on pulmallinen, kertoo uutistoimisto Reuters. Jos kahden viikon jakso luottamuslauseäänestyksen jälkeen ei johda uuden hallituksen syntyyn, pääministerin eli Boris Johnsonin on hajotettava parlamentti ja asetettava vaalien päivämäärä.

Parlamentin hajottamisesta ei tarvitse määrätä heti ja vaaleja ei voida pitää ennen kuin on kulunut vähintään 25 vuorokautta parlamentin hajottamisesta.

”On myös mahdollista, että Johnson määräisi ennenaikaiset parlamenttivaalit vasta marraskuulle eli brexit-päivän jälkeiselle ajalle. Näin EU-ero ehtisi toteutua, vaikka alahuone kaataisi hallituksen jo alkusyksystä”, HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kirjoitti elokuun puolivälissä.

Boris Johnson on aiemmin ottanut mittaa EU:sta vaatimalla erosopimuksen avaamista erityisesti Irlannin saaren asemaa koskevan järjestelyn osalta. EU:hun jäävät maat ja komissio eivät ole tästä lämmenneet ja viesti Brysselistä on, että sopimukseen ei kosketa.

Nyt Johnson testaa omien joukkojensa hermoja, sillä konservatiiveilla on parlamentissa vain yhden jäsenen enemmistö ja sekin pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen tuella. Samalla hän virittää ”rohkeaa ja kunnianhimoista” lainsäädännöllistä agendaa, jolla Britannia nostetaan suuruuksiin brexitin jälkeen.

Skotlannin pääministeri ja Skotlannin kansallispuolueen johtaja Nicola Sturgeon ei näe mitään suurta Johnsonin uusimmissa liikkeissä, vaan kutsuu häntä diktaattoriksi. Kovat otteet parlamenttia vastaan tuskin vähentävät Sturgeonin haluja järjestää Skotlannin itsenäisyydestä uutta kansanäänestystä.

”Parlamentin sulkeminen– – – ei ole demokratiaa vaan diktatuuria. Jos kansanedustajat eivät ensi viikolla yhdistä voimiaan ja pysäytä Boris Johnsonia, uskon, että tämä päivä jää historiaan päivänä, jolloin Britannian demokratia kuoli”, hän sanoi keskiviikkona.

Johnson ei mokomasta maakunnallisesta arvostelusta piitannut. Torstaina hän oli jälleen Twitterissä kertomassa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan: lisää rahaa terveydenhuoltoon ja rikollisten siivoamista kaduilta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  4. 4

   Juniorijoukkue voitti 27–0 Italiassa, joukkueen valmentaja sai välittömästi potkut

  5. 5

   KHO:n entinen tuomari: Poliisi käytti toimi­valtaansa oikein keskeyttäessään turvapaikan­hakijoiden palautukset Irakiin

  6. 6

   Kaupunginvaltuusto saa pohdittavakseen aloitteen Havis Amandan siirrosta

  7. 7

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uhmakkaat opiskelijat kirjoittivat testamenttejaan suljetulla yli­opistolla Hong­kongissa, HS:n kirjeen­vaihtaja paikan päällä: ”Outo ja arvaamaton tunnelma”

  9. 9

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  10. 10

   Onko Frozen 2 sittenkään menestys? Jatko-osan vastaanotto on ollut ristiriitainen, ensi-ilta Suomessa jouluna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  4. 4

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  5. 5

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  6. 6

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  7. 7

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  8. 8

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  9. 9

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  10. 10

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  9. 9

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää