Ulkomaat

Poliisi otti kiinni useita Hongkongin demokratia­liikkeen johto­hahmoja

Erikoishallintoalueella on otettu kiinni ainakin kolme nimekästä demokratia-aktivistia ja itsehallinnon laajentamista vaativan parlamentin jäsen. Pidätykset liittyvät laittomiin mielenosoituksiin.

Hongkongissa on pidätetty ainakin kolme demokratialiikkeen johtohenkilöä. Perjantaina pidätettiin pitkän linjan demokratia-aktivisti Joshua Wong ja Demosisto-järjestön johtoon kuuluva Agnes Chow.

Demosisto-liikkeen mukaan sen johtoon kuuluva Joshua Wong työnnettiin kadulta yksityisautoon perjantaiaamuna päivä ennen uutta mielenosoitus­viikonvaihdetta, kertoo uutistoimisto Reuters. Agnes Chow haettiin lehtitietojen mukaan kotoaan.


Joshua Wong antoi jo 17-vuotiaana kasvot Hongkongin vuoden 2014 sateenvarjomielenosoituksille. Hänet on pidätetty vuosien varrella useita kertoja aikaisemminkin. Viimeksi hän vapautui sellistä kesäkuun puolivälissä kärsittyään viiden viikon tuomion oikeuden vastustamisesta.

Myös Agnes Chow oli mukana sateenvarjokansanliikkeessä. Molemmat pidätetyt ovat nyt 22-vuotiaita.

Poliisilähteet ovat vahvistaneet kiinniotot South China Morning Post -lehdelle.


Lehtitietojen mukaan pidätykset liittyivät laittomiin kokoontumisiin ja niiden järjestämiseen sekä mielenosoituksiin yllyttämiseen.

Nuoret aktivistit päästettiin kuulustelujen jälkeen takuita vastaan vapaalle jalalle. Oikeus voi määrätä heille myöhemmin jopa viiden vuoden vankeustuomiot laittoman kokouksen järjestämisestä Hongkongin poliisin päämajan edustalla 21. kesäkuuta.

”Jatkamme taistelua, emme antaudu”, Joshua Wong sanoi oikeustalon edustalla.

Uutistoimisto AFP kertoi, että perjantaina otettiin kiinni myös Hongkongin alueparlamentin jäsen Cheng Chung-tai, 35. Pidätyksestä kertoi hänen puolueensa, itsehallinnon laajentamista ajava Civic Passion. Poliisi vahvisti ottaneensa Cheng-nimisen henkilön kiinni epäiltynä rikolliseen vahingontekoon tähtäävästä salaliitosta.

Protestien ja levottomuuksien vuoksi ei ole aikaisemmin otettu kiinni vaaleilla valittua kansanedustajaa.

Aktivistit ovat suunnitelleet viikonlopulle jälleen uusia protesteja. Viime viikonvaihteessa mielenilmaukset päättyivät väkivaltaisuuksiin, joissa käytettiin muun muassa polttopulloja, vesitykkejä ja kyynelkaasua.

Kansalaisjärjestö Civil Human Right Front kertoi perjantaina peruvansa lauantaisen mielenosoituksen, jolla ei ollut poliisin lupaa. Tapahtumalla oli määrä kunnioittaa sateenvarjoliikkeen vuosipäivää Hongkongin ydinkeskustassa.

”Pääperiaatteemme on suojella osanottajia ja varmistaa, ettei kukaan joudu lain edessä vastuuseen järjestämäämme mielenosoitukseen osallistumisesta”, sanoi järjestön edustaja Bonnie Leung The Guardian -lehden mukaan.

Demosisto-liikkeen edustaja Nathan Law puolestaan vetosi hongkongilaisiin, että he jatkaisivat taistelua oikeuksiensa puolesta ”poliittista väkivaltaa” pelkäämättä.

Reutersin tietojen mukaan viikonvaihteeksi on kiellosta ja mielenosoituksen perumisesta huolimatta luvassa jälleen liikehdintää.

Hongkongin itsenäisyyttä ajavan kielletyn kansallispuolueen perustaja Andy Chan kertoi torstaina Facebookissa tulleensa otetuksi kiinni Hongkongin lentokentällä.

South China Morning Postin mukaan poliisi vahvisti ottaneensa 29-vuotiaan samannimisen henkilön kiinni lentokentällä epäiltynä mellakoinnista ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Andy Chan pidätettiin jo elokuun alussa kertaalleen ratsiassa, jossa poliisi South China Morning Postin mukaan takavarikoi teollisuusrakennuksesta muun muassa pesäpallomailoja, teroitettuja keppejä ja muita aseita sekä suojavarusteita.

Uutistoimistot ovat kertoneet lisäksi ainakin kahden demokratia-aktivistin kiinniotosta ennen viikonvaihteen protesteja.

Hongkongissa on pidetty säännöllisiä mielenosoituksia kesäkuun puolivälistä alkaen. Niiden alkusysäyksensä toimi lakiesitys, joka mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen henkilöiden luovuttamisen muun muassa Manner-Kiinaan.

Lakiesitystä lykättiin, mutta kesän mittaan mielenosoituksissa on alettu vaatia muun muassa Hongkongin erityishallintoalueen itsemääräämisoikeuden laajentamista ja nykyisen hallintojohtajan eroa.

Perjantaina uutistoimisto Reuters kertoi, että Peking oli suorasanaisesti kieltänyt Hongkongin hallintoa vetämästä pois kiisteltyä lakiesitystä.

Kiina on syyttänyt ulkovaltoja, kuten Yhdysvaltoja ja Hongkongin vuonna 1997 Kiinalle luovuttanutta Britanniaa, sekaantumisesta demokratialiikehdintään.

Aiemmin elokuussa syntyi sanasota, kun kiinalaislehdissä julkaistiin kuva Joshua Wongista Yhdysvaltain konsuliviranomaisen seurassa.

Mielenosoitusten yhteydessä on kesän mittaan pidätetty yli 850 ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Torstaina Kiina toi Hongkongiin uusia sotajoukkoja. Kiinan mukaan joukkojen siirto oli tavanomaista väen kierrätystä Hongkongissa sijaitsevassa varuskunnassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  6. 6

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  7. 7

   Turvallisuusneuvonantaja todisti Trumpin virkarikos­tutkinnassa – kertoi saaneensa tarjouksen ryhtyä Ukrainan puolustus­ministeriksi

  8. 8

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  9. 9

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  10. 10

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää