Ulkomaat

Poliisi otti kiinni useita Hongkongin demokratia­liikkeen johto­hahmoja

Erikoishallintoalueella on otettu kiinni ainakin kolme nimekästä demokratia-aktivistia ja itsehallinnon laajentamista vaativan parlamentin jäsen. Pidätykset liittyvät laittomiin mielenosoituksiin.

Hongkongissa on pidätetty ainakin kolme demokratialiikkeen johtohenkilöä. Perjantaina pidätettiin pitkän linjan demokratia-aktivisti Joshua Wong ja Demosisto-järjestön johtoon kuuluva Agnes Chow.

Demosisto-liikkeen mukaan sen johtoon kuuluva Joshua Wong työnnettiin kadulta yksityisautoon perjantaiaamuna päivä ennen uutta mielenosoitus­viikonvaihdetta, kertoo uutistoimisto Reuters. Agnes Chow haettiin lehtitietojen mukaan kotoaan.


Joshua Wong antoi jo 17-vuotiaana kasvot Hongkongin vuoden 2014 sateenvarjomielenosoituksille. Hänet on pidätetty vuosien varrella useita kertoja aikaisemminkin. Viimeksi hän vapautui sellistä kesäkuun puolivälissä kärsittyään viiden viikon tuomion oikeuden vastustamisesta.

Myös Agnes Chow oli mukana sateenvarjokansanliikkeessä. Molemmat pidätetyt ovat nyt 22-vuotiaita.

Poliisilähteet ovat vahvistaneet kiinniotot South China Morning Post -lehdelle.


Lehtitietojen mukaan pidätykset liittyivät laittomiin kokoontumisiin ja niiden järjestämiseen sekä mielenosoituksiin yllyttämiseen.

Nuoret aktivistit päästettiin kuulustelujen jälkeen takuita vastaan vapaalle jalalle. Oikeus voi määrätä heille myöhemmin jopa viiden vuoden vankeustuomiot laittoman kokouksen järjestämisestä Hongkongin poliisin päämajan edustalla 21. kesäkuuta.

”Jatkamme taistelua, emme antaudu”, Joshua Wong sanoi oikeustalon edustalla.

Uutistoimisto AFP kertoi, että perjantaina otettiin kiinni myös Hongkongin alueparlamentin jäsen Cheng Chung-tai, 35. Pidätyksestä kertoi hänen puolueensa, itsehallinnon laajentamista ajava Civic Passion. Poliisi vahvisti ottaneensa Cheng-nimisen henkilön kiinni epäiltynä rikolliseen vahingontekoon tähtäävästä salaliitosta.

Protestien ja levottomuuksien vuoksi ei ole aikaisemmin otettu kiinni vaaleilla valittua kansanedustajaa.

Aktivistit ovat suunnitelleet viikonlopulle jälleen uusia protesteja. Viime viikonvaihteessa mielenilmaukset päättyivät väkivaltaisuuksiin, joissa käytettiin muun muassa polttopulloja, vesitykkejä ja kyynelkaasua.

Kansalaisjärjestö Civil Human Right Front kertoi perjantaina peruvansa lauantaisen mielenosoituksen, jolla ei ollut poliisin lupaa. Tapahtumalla oli määrä kunnioittaa sateenvarjoliikkeen vuosipäivää Hongkongin ydinkeskustassa.

”Pääperiaatteemme on suojella osanottajia ja varmistaa, ettei kukaan joudu lain edessä vastuuseen järjestämäämme mielenosoitukseen osallistumisesta”, sanoi järjestön edustaja Bonnie Leung The Guardian -lehden mukaan.

Demosisto-liikkeen edustaja Nathan Law puolestaan vetosi hongkongilaisiin, että he jatkaisivat taistelua oikeuksiensa puolesta ”poliittista väkivaltaa” pelkäämättä.

Reutersin tietojen mukaan viikonvaihteeksi on kiellosta ja mielenosoituksen perumisesta huolimatta luvassa jälleen liikehdintää.

Hongkongin itsenäisyyttä ajavan kielletyn kansallispuolueen perustaja Andy Chan kertoi torstaina Facebookissa tulleensa otetuksi kiinni Hongkongin lentokentällä.

South China Morning Postin mukaan poliisi vahvisti ottaneensa 29-vuotiaan samannimisen henkilön kiinni lentokentällä epäiltynä mellakoinnista ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Andy Chan pidätettiin jo elokuun alussa kertaalleen ratsiassa, jossa poliisi South China Morning Postin mukaan takavarikoi teollisuusrakennuksesta muun muassa pesäpallomailoja, teroitettuja keppejä ja muita aseita sekä suojavarusteita.

Uutistoimistot ovat kertoneet lisäksi ainakin kahden demokratia-aktivistin kiinniotosta ennen viikonvaihteen protesteja.

Hongkongissa on pidetty säännöllisiä mielenosoituksia kesäkuun puolivälistä alkaen. Niiden alkusysäyksensä toimi lakiesitys, joka mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen henkilöiden luovuttamisen muun muassa Manner-Kiinaan.

Lakiesitystä lykättiin, mutta kesän mittaan mielenosoituksissa on alettu vaatia muun muassa Hongkongin erityishallintoalueen itsemääräämisoikeuden laajentamista ja nykyisen hallintojohtajan eroa.

Perjantaina uutistoimisto Reuters kertoi, että Peking oli suorasanaisesti kieltänyt Hongkongin hallintoa vetämästä pois kiisteltyä lakiesitystä.

Kiina on syyttänyt ulkovaltoja, kuten Yhdysvaltoja ja Hongkongin vuonna 1997 Kiinalle luovuttanutta Britanniaa, sekaantumisesta demokratialiikehdintään.

Aiemmin elokuussa syntyi sanasota, kun kiinalaislehdissä julkaistiin kuva Joshua Wongista Yhdysvaltain konsuliviranomaisen seurassa.

Mielenosoitusten yhteydessä on kesän mittaan pidätetty yli 850 ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Torstaina Kiina toi Hongkongiin uusia sotajoukkoja. Kiinan mukaan joukkojen siirto oli tavanomaista väen kierrätystä Hongkongissa sijaitsevassa varuskunnassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen petosjutussa

  2. 2

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja tv-sketsejään

  5. 5

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  7. 7

   Kauppakeskus kuin ektoplasmaa, keskusta kuin Neuvostoliitto: Onko Kauniainen todella niin epäonnistunut, kuin kriitikot väittävät?

  8. 8

   SAK:n Eloranta: ”Työnantaja haluaa romuttaa suomalaisen sopimusyhteiskunnan”

  9. 9

   Tämän hetken suurimman hitin takana on australialainen nuori, joka muistuttaa hyvin paljon suomalaispoppari Almaa

  10. 10

   HS-analyysi: Iranin hallitus korotti bensiinin hintaa raha­pulassa ja epä­toivoisena, mutta samalla se ajoi maan vuosi­kymmenten pahimpaan kriisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää