Ulkomaat

Miljoonat ihmiset saattavat jäädä lauantaina ilman kotimaata: Assam laati listan osa­valtion intialaisista, ja pudokkaita uhkaa leiri ja karkotus

Assamin asukkaiden on pitänyt todistaa intialaiset juurensa lähes 50 vuoden ajalta. Kansalaislistalta puuttunee pari miljoonaa ihmistä, joista suurin osa on muslimeja.

Intiassa Assamin osavaltiossa pelätään levottomuuksia, kun viranomaiset julkaisevat lauantaina rekisterin alueella asuvista intialaisista. Listalta ennakoidaan puuttuvan miljoonia, enimmäkseen islaminuskoisia ihmisiä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Listaa on valmisteltu Reutersin mukaan neljä vuotta, joiden aikana alueen asukkaiden on pitänyt osoittaa, että he tai heidän esivanhempansa ovat asuneet Intiassa ennen maaliskuun 24. päivää vuonna 1971.

Samana vuonna alueelle saapui satojatuhansia pakolaisia rajan takaa muslimienemmistöisen Bangladeshin muodostamiseen johtaneesta sisällissodasta.Levottomuuksien torjumiseksi Assamissa on Reutersin mukaan määrätty lauantaiksi töihin 60 000 poliisia ja 19 000 puolisotilaallisten joukkojen jäsentä. Vahvuus on ainakin 17 000 enemmän kuin tavallisena lauantaina, uutistoimisto AFP kertoo.

”Kaikki varotoimet on tehty ja turvallisuusjoukot ovat vahvasti läsnä”, Reuters siteeraa Assamin poliisijohtajaa Kuladhar Saikiaa.

Kokoontumisvapautta on paikoin rajoitettu, ja viranomaiset valvovat juoruilua ja vihapuhetta sosiaalisessa mediassa.

33 miljoonan asukkaan syrjäinen Assam tunnetaan maailmalla etenkin teentuottajana. Osavaltiossa on vuosikymmenien ajan kärsitty etnisen väkivallan leimahduksista.

Tilanteeseen ovat toivoneet ratkaisua etenkin ne, jotka pitävät itseään ”aitoina” assamilaisina ja joita huolettaa laiton maahanmuutto Bangladeshista. Heille on nyt tukea, kun Intiaa hallitsevat Narendra Modin johtamat hindunationalistit.


Assamin kansalaisluettelon ensimmäinen luonnos julkaistiin viime kesänä. Silloin listalta puuttui neljän miljoonan assamilaisen nimi. Noin kahden miljoonan ennakoidaan jäävän edelleen ilman kotimaata lauantaina, kun lopullinen lista julkaistaan.

Pudokkailla on neljä kuukautta aikaa valittaa päätöksestä. Perhehistorian todistaminen saati vetoomusten laatiminen on kuitenkin haastavaa: alueella on runsaasti lukutaidottomia, ja monelta puuttuvat tarvittavat asiakirjat.

Valitusajan jälkeen maattomiksi jääneet on määrä julistaa ulkomaalaisiksi, sulkea leireille ja lopulta karkottaa. Bangladesh ei ole luvannut ottaa heitä vastaan.

Assam sijaitsee Intian syrjäkulmalla, Delhistä katsottuna Bangladeshin takana. Sitä yhdistää Intiaan vain kapea maakaistale.

Modin hallitus on tukenut kansallisluettelon laatimista ja kannattanut samanlaisten operaatioiden järjestämissä myös muissa Bangladeshiin rajautuvissa osavaltioissa, kuten yli 90 miljoonan asukkaan Länsi-Bengalissa.

Oikaisu 2.9.: korjattu Assamin asukasluku

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  5. 5

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  6. 6

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  7. 7

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  9. 9

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  7. 7

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  10. 10

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää