Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Unkari haluaa kristillisen Euroopan, johon ei oteta maahan­muuttajia, sanoo ulko­ministeri – ”Teillä on varmaankin vallalla erilainen näkemys”

Unkarin ulkoministerin Péter Szijjártón mukaan Unkaria vastaan hyökätään nyt epäreilusti, koska se ui EU:n arvokartalla vastavirtaan.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó aloitti Suomen-vierailunsa vitsailemalla kameroille, että hän toivottaa Suomelle onnea monien vaikeuksiensa kanssa.

Tämä oli viittaus Unkarissa viime aikoina nousseeseen kritiikkiin Suomen oikeuslaitosta ja mediaa kohtaan. Huumorilinja jatkui, kun ministeri saapui HS:n haastatteluun aikataulusta myöhässä.

”Ne pitävät minua panttivankina! Ei vaan, puhuimme arktiksesta [alueesta] ja arktisena maana Unkarin oli pakko olla paikalla!”

Heti ensimmäisenä Szijjártó ilmoittaa toivovansa, että koko Suomen ja Unkarin välille kehkeytynyt typerä riita voitaisiin jo lopettaa. Tosin riita on kyllä kokonaan Suomen syytä, hän painottaa.

”On aivan täysin käsittämätöntä, miten Suomen poliittiset johtajat alkoivat käyttää Unkaria nyrkkeilysäkkinä! Heräsivät vain aamulla ja alkoivat lyödä. Täysin odottamatonta!”

Suomesta, veljeskansasta, kyllä pidettäisiin Unkarissa hyvin paljon, jos me vain emme olisi puuttuneet heidän asioihinsa, Szijjártó sanoo.

”Kadehdin teitä, kun teillä ei ole riittävästi tekemistä omassa maassanne.”

Szijjártó myöntää naljailleensa juuri itsekin Suomen kustannuksella, mutta suomalaisten ei tarvitse hänen mielipiteestään välittää, niin kuin ei Unkarinkaan suomalaisten mielipiteistä. Molemmilla mailla on vaalit, hän sanoo, ja niissä päätetään maan suunta.

”Väite, että järjestelmämme ei ole demokraattinen, on loukkaus. Olemme luoneet järjestelmämme kansalaisten tuella”, Szijjártó sanoo.

”Ja jos suomalaiset tuomitsevat meidät, mekin saamme kysyä, millä oikeudella perustuslaillisen järjestelmämme tuomitsee maa, jossa ei edes ole perustuslakituomioistuinta.”


Se siitä sovittelusta.

Kevyen nokittelun pinnan alla Suomen ja Unkarin välisessä kiistassa on kyse suuremmista asioista, unionin perus­arvoista ja rahasta.

Suomi aikoo EU:n puheenjohtajamaana nostaa Unkarin oikeusvaltio-ongelmat ensimmäistä kertaa ministerineuvoston asialistalle ja käynnistää Unkarin kuulustelut asiasta. Unkarin on nähty liukuvan yhä kauemmas demokratiasta: EU:n teettämän raportin mukaan maan oikeuslaitoksen ja median riippumattomuus on kyseenalainen ja sosiaaliturvakin riittämätön.

Euroopan parlamentti on hyväksynyt selvin äänin päätöslauselman, joka voi johtaa Unkarin rankaisemiseen EU:n perusarvojen loukkaamisesta. Rangaistuksena Unkari voisi esimerkiksi menettää EU-tukia.

”[Pääministeri] Viktor Orbánin hallitus on johtanut hyökkäystä eurooppalaisia arvoja vastaan hiljentämällä riippumattoman median, vaihtamalla kriittisiä tuomareita ja kontrolloimalla yliopistoja”, perusteli päätöslauselman esitellyt Judith Sargentini parlamentin päätöstä syksyllä 2018.

Unkaria ja erityisesti Orbánin lähipiiriä on syytetty myös korruptiosta ja EU-rahojen väärinkäytöstä oman asemansa pönkittämiseen.

Kaikki pötypuheita Szijjártón mukaan.

Ulkoministerin mielestä EU:lla sen paremmin kuin Suomella ei pitäisi olla mitään sanottavaa Unkarin demokraattisuudesta.

”Koko EU-parlamentin käynnistämä menettely on vain poliittinen kosto Unkaria vastaan. Miksikö? Koska Unkari ui vastavirtaan monissa asioissa. Pidämme kiinni kulttuuriperinnöstämme, uskonnostamme, kansallisesta identiteetistämme, emmekä päästä maahanmuuttajia laittomasti maahamme. Hyökkäyksellä ei ole mitään tekemistä tosiasioiden kanssa.”

Kritiikistä huolimatta Unkari ei missään nimessä tahdo lähteä unionista, ja miksi haluaisikaan: se on yksi suurimmista EU-tukien saajamaista. Unkarin suurien tukirahojen mainitseminen saa Szijjártón karvat pystyyn.

”Emme saa tukia siksi, että te olisitte anteliaita tai kivoja tyyppejä. Unkari täyttää kaikki sopimusten vaatimukset.”

Sillä Szijjártó tarkoittaa markkinoiden avaamista. Muita vaatimuksia ei hänen mielestään pitäisi ollakaan.

”Maahanmuutolla tai oikeusvaltioperiaatteella ei ole mitään tekemistä rahojen kanssa.”

Unkari tuntuu haluavan toisenlaisen EU:n. Sellaisen, jossa tavarat liikkuvat vapaasti, ja ihmiset vain unionin sisällä. Jossa tuet ovat yhteiset, mutta niihin ei vaadita yhteisiä arvoja – tai ainakaan niitä, joita Suomi nyt ajaa.

Szijjártó kertoo kyllä uskovansa yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin. Unkari ei vain ole kaikkien kumppaniensa kanssa samaa mieltä siitä, mitkä arvot ne eurooppalaiset arvot ovat. Ensimmäiseksi esimerkiksi ulkoministeri nostaa maahanmuuton.

”400 000 laitonta maahanmuuttajaa kulki maamme läpi. He eivät kunnioittaneet sääntöjämme, kulttuuriamme eivätkä käytössääntöjä”, Szijjártó sanoo.

”Haluamme kyllä EU:n yhteisen maahanmuuttolinjan, joka olisi, että maahanmuuttajia ei päästetä Eurooppaan.”

Toinen Unkarille tärkeä eurooppalainen arvo olisi kristillisyys.

”Eurooppa pitää säilyttää kristittynä maanosana. Meidän täytyy pitää kiinni kristillisestä kulttuurista ja antaa sille erityisasema, ja meidän täytyy suojella rajojamme.”

”Teillä täällä Pohjoismaissa varmaankin on vallalla erilainen näkemys.”

Szijjártó muistelee lämmöllä Suomen entistä ulkoministeriä Timo Soinia, ”mukavaa veikkoa”.

”Pidän hänestä hyvin paljon.”

Miehet tapaavat pian uudelleen, kun Soini tulee Budapestiin pitämään esitelmää avoimen kristillisille julkisille henkilöille.

Uskonnon korostaminen ja kristillisten tilaisuuksien pitäminen aiheutti Soinin ulkoministerikaudella ristiriitoja.

”Ymmärrän sen. Nyt hänen on ehkä helpompaa tehdä sellaista”, Szijjártó sanoo.

Szijjártón mielestä yhteiset arvot pitäisi nyt keskustella Euroopan unionissa uusiksi. Jos Unkarin linja ei vielä voitakaan, pian tilanne saattaa olla toinen.

”Uuden Euroopan komission puheenjohtajan valinnan myötä meillä on toivoa käydä näitä keskusteluja”, hän vihjailee.

”Jotkin näistä ajatuksista eivät ehkä ole vielä valtavirtaa. Mutta kun vastavirralla on riittävästi kannatusta, siitä tuleekin valtavirtaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miksi republikaanit pysyvät silti presidentti Trumpin rinnalla?

  3. 3

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Tämän hetken suurimman hitin takana on australialainen nuori, joka muistuttaa hyvin paljon suomalaispoppari Almaa

  7. 7

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  8. 8

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa mennä

  9. 9

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  10. 10

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  7. 7

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  8. 8

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää