Ulkomaat

Oppositio osoittaa lauantaina mieltään Moskovassa – OVD-info on varautunut tälläkin kertaa tilastoimaan ja auttamaan kiinniotettuja

Poliisin kiinni ottamat soittavat yleensä OVD-infolle, joka auttaa asianajajan hankinnassa. Tosin asianajajan keinot ovat rajallisia, sillä Venäjä ei ole oikeusvaltio. Psykologisen tuen rooli onkin kasvanut, sanoo OVD-infon Alla Frolova.

Moskova

Kaupungista on valittu ja varustettu riittävän iso tila. Henkilökunnalle ja vapaaehtoisille on jaettu tehtävät, työvuorot ja istumapaikat. Asianajajat on hälytetty valmiuteen.

Venäläinen kansalaisjärjestö OVD-info on valmis lauantain urakkaansa eli mielenosoituksissa pidätettyjen tilastointiin ja auttamiseen.

Oppositiopoliitikot ovat kutsuneet ihmisiä mielenosoituksiin Moskovan keskustaan. Poliisi on puolestaan varoittanut ihmisiä osallistumasta sen luvattomina pitämiin mielenosoituksiin, joten sen otteet ovat todennäköisesti tälläkin kertaa kovat.

Mielenosoittajia tulee silti varmasti, arvioi OVD-infon oikeusapukoordinaattori Alla Frolova. Kesälomakausi on nyt ohi, ja koko mielenosoitusaallon aloittaneet paikallisvaalit ovat jo viikon päästä.

OVD-infolla on ollut kiireinen kesä. Oppositio aloitti heinäkuussa mielenosoitukset Moskovassa, kun vallanpitäjät olivat estäneet useimpien opposition ehdokkaiden pääsyn syyskuun paikallisvaaleihin.

Mielenosoitukset ovat olleet suurimpia vuosiin. Poliisin otteet taas ovat olleet aiempaa kovempia. OVD-infon mukaan poliisi on ottanut heinäkuun 14. päivästä alkaen Moskovassa kiinni noin 2 700 ihmistä.

OVD-infon lukuja pidetään luotettavimpina. Järjestöstä on tullut niin tunnettu ja arvostettu, että poliisin kiinni ottamat mielenosoittajat soittavat yleensä sen puhelinpalveluun.

”Isojen mielenosoitusten aikaan meillä on 40 ihmistä vastaamassa puhelimiin”, Frolova sanoo.

Aina sekään ei ole riittänyt. Tosin tänä kesänä niin vapaaehtoisten kuin lahjoitustenkin määrä on kasvanut.


Yleensä puhelu tulee pidätysautosta tai -bussista, joihin poliisit kantavat kiinni otetut. Soittaja antaa puhelimensa kiertää.

Frolovan mukaan valtaosa soittajista kertoo nimensä, koska he ymmärtävät sen olevan turvallisuuskysymys.

”Jos ihminen on otettu kiinni eikä siitä tiedetä, hänelle voi käydä mitä vain. Meillä poliisi ei työskentele kansalle ja kiinni otettua voidaan lyödä ja pelotella. On tietoja jopa raiskauksista. Kiinni otetulle voi käydä mitä vain. Järjestelmämme toimii vielä ihmistä vastaan.”

Työ on siinä vaiheessa vasta alussa. Seuraavana päivänä selvitetään, kuinka moni on joutunut viettämään yönsä putkassa ja kuinka moni joutuu oikeuteen.

”Seuraavana päivänä puheluita on yhtä paljon. Ihmiset soittavat ja kysyvät, mitä pitää tehdä, mitä tämä tutkintapöytäkirja tarkoittaa ja minne pitää mennä.”

OVD-info sai alkunsa joulukuussa 2011, kun Moskovassa alkoi edellisen kerran opposition mielenosoitusaalto. Nimikin keksittiin pian: se tulee poliisiaseman eli sisäministeriön osaston venäjänkielisestä lyhenteestä OVD.

Kaikki alkoi pienestä. Ensimmäiseen mielenosoitukseen osallistuneet toimittaja Grigori Ohotin ja ohjelmoija Daniil Beilinson alkoivat kerätä tietoja kiinni otetuista ja julkaista niitä yhteisöpalvelu Facebookissa.

Talven mittaan kasvanut ryhmä järjesti puhelinpalvelun jo toukokuun 2012 mielenosoitukseen. Mielenosoitus päättyi väkivaltaan, mikä käytännössä lopetti protestiaallon.

OVD-info kuitenkin jatkoi toimintaansa, vuodesta 2013 alkaen juridisesti osana ihmisoikeusjärjestö Memorialia. Nykyisin OVD-infossa on 30 työntekijää ja ympäri vuorokauden toimiva hälytyspuhelin, jonka avulla se monitoroi tilannetta ympäri Venäjää.

Toiminta pyörii lahjoituksilla. Organisaatiot antavat puolestaan projektirahaa.

Moskovan mielenosoitusten alkaminen oli monelle yllätys. Vallanpitäjät ovat kunnostaneet Moskovaa isoilla summilla, millä on ostettu poliittista apatiaa.

Pitkään se toimi. Viime aikoina Venäjällä on ollut paljon mielenosoituksia, muttei juuri Moskovassa. Muualla mielenosoituksia on aiheuttanut muun muassa käsiin levähtänyt jäteongelma, mutta taustalla on myös synkkä taloustilanne ja ärtymys hallinnon röyhkeydestä varsinkin maakunnissa.

Nyt isoa joukkoa moskovalaisia ärsytti se, että opposition pääsy alatasollekin oli estetty. Tutkimuslaitos Levada-keskuksen heinäkuun lopulla tekemän mittauksen mukaan kesän mielenosoituksiin suhtautui myönteisesti 37 prosenttia moskovalaisista ja kielteisesti 27 prosenttia.

Tilanne selvästi huolestuttaa vallanpitäjiä, sillä Moskovan kriisi on väistämättä valtakunnallinen kriisi. Mielenosoitukset ovat samalla osoittaneet, etteivät vallanpitäjät enää määrittele poliittista agendaa Venäjällä.

Frolovakin myöntää aluksi yllättyneensä uusista mielenosoituksista. Poliisin kovat otteet sen sijaan eivät yllättäneet.

”Tämä on poliisivaltio.”

Poliisilla on käytössään kaikki keinot, hän lisää.

Mielenosoituksiin osallistuneita pidätetään sekä erotetaan kouluista ja työpaikoista. Nyt myös heidän lapsiaan uhataan ottaa huostaan. Lisäksi viisitoista mielenosoituksiin osallistunutta on pidätetty epäiltynä levottomuuksien järjestämisestä, vaikka mielenosoitukset ovat olleet rauhallisia.

”Ihmiset huusivat ’meillä ei ole aseita’.”

OVD-infolla ei ole omia asianajajia, mutta se tarjoaa yhteyden asianajajiin, jotka ovat luvanneet auttaa. Tosin hyvänkin juristin keinot ovat rajallisia, koska Venäjä ei ole oikeusvaltio.

Frolova onkin huomannut, että yhdeksi OVD-infon tärkeäksi tehtäväksi on tullut psykologisen tuen tarjoaminen – kiinniotto on useimmille šokki.

”He saavat voimaa, kun tietävät, etteivät ole yksin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Valtava määrä kiinni otettuja


 Oppositio on järjestänyt Moskovassa heinäkuun puolivälistä alkaen mielenosoituksia, joissa on otettu kiinni jo noin 2 700 ihmistä.

 Useimmat ovat päässeet pian vapaiksi, mutta varsinkin opposition johtohahmot ovat saaneet niin sanottuja hallinnollisia vankeustuomioita, osa useita perättäisiä.

 Lisäksi 15 ihmistä on pidätetty epäiltynä levottomuuksien järjestämisestä, joka on rikos.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  4. 4

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu

   Tilaajille
  5. 5

   Asiantuntija: Terveyskeskusten ahdinko on sekavan rahoitusmallin tuote

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  9. 9

   HBO:n suursatsaus Watchmen tuli yöllä julki – tästä on kyse klassikkosarjakuvaan perustuvassa uutuussarjassa

   Tilaajille
  10. 10

   Viron poliisi ei pidä suomalaisten kuolemia Tallink Siljalla epäilyttävinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  5. 5

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  9. 9

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  10. 10

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää