Ulkomaat

Mitä tapahtuu, kun mitään ei tapahdukaan? Hirmu­myrsky Dorian näytti väistyvän, ja Floridan Suomi-talossa laulettiin karaokea

Floridan suomalaiset hurrikaanikonkarit pitävät amerikkalaista hirmumyrskyuutisointia show’na ja bisneksenä.

Lake Worth

Karibianmerellä hitaasti etenevän hirmumyrsky Dorianin ennustettiin sunnuntaiaamuna Suomen aikaa yltyvän ehkä jopa viidennen eli korkeimman asteen hurrikaaniksi. Tuulet puhalsivat jo 67 metriä sekunnissa. Bahamasaarilla on aloitettu ihmisten evakuoinnit hätäsuojiin.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa Floridan osavaltio näyttää luultavasti selviävän säikähdyksellä pahimmasta. Vielä perjantaina hurrikaanin ennustettiin rantautuvan Floridan itärannikolle ja aiheuttavan mahdollisesti laajoja tuhoja. Nyt myrskyn keskus jää ennusteiden mukaan merelle ja tuo rannikolle korkeintaan trooppisia myrskytuulia ja sateita.

Näin käy usein. Yhdysvalloissa rummutetaan päiväkausia katastrofia, jota ei sitten tulekaan. Parempi tietysti niin. Mutta mitä tapahtuu, kun alkaa näyttää siltä, että mitään ei tapahdukaan?

Floridan suomalaisessa vanhainkodissa Lake Worthissa on vedetty myrskysuojat ikkunoiden eteen. Sisällä syödään lauantaipäivällistä.

Sinikka Iskanius, 85, työntää lautasta pöydän keskelle.

”En jaksa enempää”, hän sanoo miehelleen Reino Iskaniukselle, 86.

Pariskunta on ollut naimisissa 66 vuotta. Niistä viisikymmentä he ovat asuneet Floridassa.

Reino Iskanius kertoo, ettei ole koskaan lähtenyt hirmumyrskyn alta karkuun.

”Ei ole mitään hätää, kun on kunnon vehkeet eikä mene ulos”, hän sanoo ja neuvoo ensikertalaista:

”Kyllä sen tietää, kun se tulee. Ei kuule pystyssä pysy.”

Floridan lähihistorian pahin hirmumyrsky oli Andrew vuonna 1992.

”Se taisi olla ensimmäinen, kun mulla oli suojat ikkunoissa.”

Iskanius nukkui silloin läpi myrskyn. Nytkin selkäsäryt huolettavat enemmän kuin hurrikaani.

Sairaanhoitaja tulee antamaan lääkkeet ja Iskaniusta hymyilyttää.

“Kato, kun annetaan lääkettä, niin pysyy elossa.”


Rollaattorin avulla liikkuva Janet Sarkki muutti Floridaan jo 1950-luvulla. Hän edustaa toista myrskystrategiaa. Sitä, jossa uskotaan evakuointikäskyjä.

“Meillä oli tapana mieheni kanssa ajaa Pohjois-Carolinaan telttailemaan.”

Vanhana pakeneminen on vaikeampaa, joten on etsittävä paras mahdollinen suoja läheltä. Sarkki on ollut vanhainkodissa kuukauden visiitillä sillä aikaa, kun hänen poikansa oli reissussa. Tämä on jo palannut kotiin, mutta Sarkki päätti jäädä vanhainkotiin odottamaan, että Dorian varmasti menee ohi.

Vanhainkodissa hirmumyrskyt ovat jokasyksyistä rutiinia. Joka kerta pitää silti varautua pahimpaan. Lääkkeitä, ruokaa ja vettä on varastoissa. Generaattorit takaavat sähköt.


Lake Worthin kaupunki on täynnä aidattuja asuinalueita. Melkein jokainen sivutie päättyy suljettuun porttiin, mutta lopulta löytyy reitti rantaan. Siellä käy vilvoittava tuuli. Äänimaisema on kuin kesämökiltä. Laineet liplattavat, jossakin käynnistyy moottori. Purjeveneet keinuvat ankkurissa.

Joseph Wadner on passissa laiturilla. Hän rakentaa työkseen hätämajoituksia katastrofialueille ja jos soitto nyt tulee, hän lähtee heti töihin.

Sitä odotellessa hän kalastaa. Laiturilla on muitakin kalastajia. Kolmen miehen seurue kertoo, että ennen hurrikaania kala syö huonosti.

“Sen jälkeen on parempi”, Jackson Adhemar sanoo.

Jaloissa on konjakkipullo, josta hän kaataa juotavaa punaiseen muovimukiin.


Vielä perjantaina ennustettiin, että myrsky tulee pyyhkäisemään yli juuri tästä. Silti vain osassa taloista on vanerit tai muut suojat ikkunoiden edessä. Useimmat ovat kuin ei mitään.

Edellispäivän bensajonoista ja veden hamstraamisesta ei ole lauantai-iltana tietoakaan.

Poikkeustilasta kertoo vain se, että ranta on lomaviikonloppuna melkein autio. Lapset rakentavat hiekkalinnaa, nuoripari liimautuu vedessä toisiinsa, koira hyppii aalloissa.

Tämä on jo liikaa: pilvistä laskeutuu sateenkaari. Katastrofin sijaan näyttää paratiisilta.


Sininen valokyltti hehkuu tropiikin pimeässä illassa: Finland House. Suomi talo.

Suomalaiset ovat kokoontuneet tällä paikalla 1940-luvulta asti. Alkuperäisen talon nimi oli Turistiklubin haali ja sen avajaisia vietettiin vuonna 1948.

71 vuotta myöhemmin, hirmumyrsky Dorianin yhä lähestyessä, vietetään karaokeiltaa. Satumaa soi, mikäs muukaan. Tarjolla on kahvia ja kakkua. Baari on auki. Seinillä on maailman toiseksi suurin suomalaisten vaakunoiden kokoelma.


Paikalla on useita hirmumyrskyveteraaneja. Päivi Ahon ensimmäinen hurrikaani oli Hugo vuonna 1989. Hän oli silloin matkatoimistovirkailijana St. Martinin saarella Karibialla.

Ei ollut kännyköitä. Piti jonottaa puhelimeen, että sai kerrottua kotiin olevansa kunnossa.

Hänen miehensä Marko Aho on tulokas ja koki ensimmäisen hurrikaaninsa vasta pari vuotta sitten.

”Porukoilla oli oikeasti hurricane watch. He grillailivat pihalla ja joivat kaljaa”, hän kuvailee ensivaikutelmia.

Tänä vuonna Ahot varautuivat syksyn myrskyihin jo heinäkuussa ennen Suomen-lomaa ja ostivat kotiin riittävästi vettä ja purkkiruokaa. Sitten ei tarvitsekaan tehdä muuta kuin suojata ikkunat.


Floridan karjalaiset -yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Heiskanen asuu vuonna 1966 rakennetussa talossa.

“Se on aika monet hurrikaanit nähnyt.”

Välissä rakennettiin heppoisampia taloja, hän sanoo, mutta 2000-luvulla rakennusmääräyksiä on kiristetty eivätkä katot lähde niin helposti lentoon kuin ennen.

Tai ennen ja ennen. Elettiin sitä silloinkin.

“Palm Beachilla on pystyssä 1920-luvulla rakennettuja kartanoita.”

Kartanot kestävätkin, mutta usein luonnonkatastrofeissa heikoimmilla ovat köyhät.

Heiskanen vakuuttaa kuitenkin, että ihan meren rannasta löytyy kuulemma myös vuosikymmenten myrskyt kestänyt trailer park eli pienituloisten asuntovaunualue.

Heiskasen ja monen muun mielestä suurin osa hurrikaaniuutisoinnista on show’ta ja bisnestä, joka on kiihtynyt vuosien varrella. Vielä 15 vuotta sitten uutisointi alkoi korkeintaan kolme, neljä päivää ennen myrksyä. Nyt se kestää yli viikon.

“Olen nimennyt näitä myrskyjä Home Depot ykköseksi, kakkoseksi ja kolmoseksi.”

Home Depot on rautakauppaketju, jonka tyhjistä vanerihyllyistä uutiskanavat tapaavat lähettää kuvaa.

“Jenkit ostavat vaneria, suomalaiset ostavat viinakaupat tyhjäksi”, karaokeisäntä Jukka Seppänen sanoo.


Kun näyttää siltä, että myrskystä selvitään säikähdyksellä, mediaa ja viranomaisia on helppo syyttää ylireagoinnista.

Mutta aina on se toinenkin mahdollisuus.

“Jos se tulee, siitä on leikki kaukana”, Suominen sanoo.

”Eikä vieläkään kukaan tiedä, miten tässä käy. Sitä ei tiedä ennen kuin myrsky lähtee pois.”

Hänen sanansa kääntävät keskustelun suunnan kuin muuttuva sääennustus myrskyyn varautumisen. Äkkiä kaikilla onkin tarinoita viikkojen sähkökatkoksista ja tuulista, joita vasten saattoi nojata.

Mutta tässä sitä silti ollaan, lauantai-iltana karaokessa. Tulkoon hurrikaani tai ei.

Oikaisu 1.9. klo 16.15: Vuonna 1989 Päivi Aho oli matkatoimistovirkailijana St. Martinin saarella, ei St. Markin saarella. Jukka Seppäsen nimi oli kirjoitettu virheellisesti muotoon Jukka Suominen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  2. 2

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  3. 3

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  4. 4

   Kerrostaloasunto tuhoutui täysin tulipalossa Vantaalla

  5. 5

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  7. 7

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  8. 8

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  9. 9

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  10. 10

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää