Ulkomaat

Dorian-hurrikaani pysähtyi tuntikausiksi moukaroimaan Bahamaa, ainakin viisi ihmistä kuollut, tulva­vedet nousseet paikoin talojen kattojen korkeudelle

Dorian pysähtyi Grand Bahama -saarten ylle tunneiksi, mutta tiistaina sen odotetaan liikkuvan hitaasti luoteeseen kohti Yhdysvaltain rannikkoa.

Lantana

Atlantilla päiväkausia voimaa kerännyt hurrikaani Dorian hidastui maanantaina edelleen ja pysähtyi lopulta paikalleen moukaroimaan Bahaman pohjoisia saaria. Viranomaiset ovat vahvistaneet ainakin viiden ihmisen kuolleen, mutta uhriluvun pelätään nousevan.

Yön jo laskeuduttua Bahamalle Dorian oli pysynyt 12 tuntia käytännössä paikalleen murjomassa samoja asuinalueita myrskyn silmän ollessa Grand Bahaman pohjoisrannikolla, kertoo The Guardian. Tiistaiaamuna paikallista aikaa sen odotetaan liikkuvan hitaasti kohti Floridaa, jossa miljoona ihmistä on saanut evakuointikäskyn kodeistaan. Hurrikaanin ennakoidaan kuitenkin tekevän tuhoja Bahamalla yhä tuntikausia.

Uutistoimisto AFP kertoi tiistaiaamuna Suomen aikaa Yhdysvaltain sääpalvelujen ennustavan Dorianin heikkenevän luokkaan kolme viisiportaisella asteikolla.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus kertoi samaan aikaan uutistoimisto Reutersille, että Dorian oli edelleen noin 170 kilometriä Floridan rannikon itäpuolella. Keskuksen mukaan kovimmat tuulet nousivat 57 metriin sekunnissa. Tämä merkitsee heikkenemistä kolmanteen kategoriaan.


Uutissivusto Bahamas Pressin mukaan ensimmäinen tunnistettu kuolonuhri oli seitsemänvuotias poika, joka hukkui.

Saarivaltion pääministeri Hubert Minnis kuvasi maanantaina hirmumyrskyn Abacon saarelle aiheuttamia tuhoja ennenäkemättömiksi. Abacon ylitettyään myrsky jatkoi kohti Grand Bahaman saarta, jonka ylle se pysähtyi tuntikausiksi.

Uhrien määrän odotettiin kasvavan viimeistään, kun tulvavedet laskevat ja tuhot paljastuvat.

Pelastustöiden aloittamista hidasti voimakas myrskytuuli. Viranomaiset saivat runsaasti hätääntyneitä soittoja asukkailta, mutta myrskytuulen takia heitä ei päästy auttamaan. Poliisipäällikkö Samuel Butler kehotti ihmisiä pysymään rauhallisina.

Bahaman viranomaiset kehottivat ihmisiä etsimään kelluvia välineitä, rikkomaan talojensa ullakkojen katot vasaralla ja pakenemaan katon kautta, jos tulvavesi nousee liian korkealle, kertoi uutistoimisto AP.

Mediassa ja sosiaalisessa mediassa levisi sunnuntaina ja maanantaina videokuvaa myrskystä. Tulvavedet ovat paikoin nousseet talojen kattojen korkeudelle, sähköpylväät ovat katkenneet ja autot lentäneet katoilleen.

Punaisen ristin ja punaisen puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton (IFRC) maanantaina esittämän arvion mukaan vakavia tuhoja on aiheutunut ainakin 13 000 rakennukselle.


Viranomaiset ja avustustyöntekijät eivät kuitenkaan kyenneet vielä arvioimaan katastrofin laajuutta, koska yhteyksiä oli poikki ja myrsky yhä käynnissä.

”On kuitenkin selvää, että Dorianin vaikutukset ovat katastrofaaliset. Oletamme, että tarvitaan hätämajoitusta ja taloudellista apua, puhdasta vettä ja terveydenhoitoapua”, IFRC:n johtaja Sune Bulow sanoi maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Bahaman sähkölaitos kertoi maanantaina, että maan väkirikkain saari, 275 000 asukkaan New Providence oli kokonaan ilman sähköjä.


Bahama kuuluu Karibian rikkaimpiin saarivaltioihin. Se on merkittävä turistikohde, joka on monia muita alueen valtioita paremmin varautunut hirmumyrskyihin.

Myrskyn odotettiin osuvan kipeimmin saarten köyhimpiin asukkaisiin, jotka asuvat muita useammin kevytrakenteisissa kodeissa lähellä merenpinnan tasoa. Tunti- ja päiväkausien historiallisen kovat rankkasateet, tulvat ja myrskytuulet asettivat kuitenkin kaikki vaaraan.

Sunnuntaina kovimmat tuulet nousivat puuskissa jopa 98 metriin sekunnissa. Maanantaina ne heikentyivät hieman, mutta puhalsivat silti lähes 70 metriä sekunnissa.Dorianin Bahamasaarille aiheuttamia tuhoja lisää sen hidas vauhti. Maanantaina myrsky heikkeni viidennen eli korkeimman asteen hurrikaanista takaisin neljännen asteen hirmumyrskyksi, mutta se liikkui saarten yli alle kahden kilometrin tuntivauhtia.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus ennusti Grand Bahaman saarelle 5,5–7 metrin normaalista vuoroveden vaihtelusta poikkeavaa vedenpinnan nousua. Myrskyvuoksen lisäksi tuhoa aiheuttivat myrskyn nostattamat suuret aallot.

Lue tästä jutusta, miksi myrskyvuokset ovat hirmumyrskyjen vaarallisin ilmiö.


Samaan aikaan miljoonien ihmisten asuttamalla Yhdysvaltain kaakkoisrannikolla seurattiin silmä kovana säätiedotuksia ja odotettiin, milloin Dorian kääntyisi ennusteiden mukaan pohjoiseen.

Tiistaiyönä Suomen aikaa paikalleen jämähtänyt hurrikaani lähti uudestaan liikkeelle kääntyen samalla hieman kohti pohjoista. Vielä ei kuitenkaan ole sataprosenttisen varmaa, että käännös oli pysyvä.

Vaikka käännös hitaasti tapahtuisi eikä myrsky rantautuisi Floridan itärannikolle, sen odotettiin tulevan tiistaina lähelle rannikkoa ja aiheuttavan tulvia, rantojen eroosiota ja myrskytuulia.

Dorian ei uhkaa Floridan suurinta kaupunkia Miamia vaan alueita siitä pohjoiseen.Tiistain kuluessa ja jälkeen suurimmat riskit siirtyvät Etelä- ja Pohjois-Carolinan sekä Georgian osavaltioiden rannikoille.


Tuhansien suomalaisten asuttamalla Floridan itärannikolla oli varauduttu tulevaan jo päivien ajan. Boynton Beachin ja Lantanan rantakaupungit olivat lähes autioita ja tiet tyhjiä. Kotien, huoltoasemien, kauppojen ja ravintoloiden ikkunoita peittivät vanerilevyt ja hurrikaanisuojat.

Jotkin huoltoasemat oli suljettu, mutta useimmista sai vielä bensaa.

Lue lisää: HS:n kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner seurasi lauantaina Floridassa valmistautumista Dorian-hurrikaanin tuloon

Poliisi sulki teitä, siltoja ja rantoja ja kiersi evakuointimääräyksen saaneilla alueilla kertomassa ihmisille, että näiden tulisi lähteä. Evakuointikäskyt koskivat erityisesti kevytrakenteisissa kodeissa asuvia ihmisiä, kaikkein matalimpia kaupunginosia ja rannikkoa suojaavia asuttuja riuttoja.

Televisiossa paikalliset viranomaiset pitivät tiedotustilaisuuksia, joissa kehotettiin ihmisiä ottamaan tilanne vakavasti.

Maanantaiaamuna paikallista aikaa autoja virtasi hiljalleen Lantanan rannan edustalle. Ihmiset tulivat katsomaan aaltoja, vaikka poliisi oli sulkenut rannan pysäköintipaikan.

“Haluamme nähdä edes jotakin! Olemme odottaneet ja odottaneet ja odottaneet”, rantaa kohti suunnannut Sandra Diaz sanoi.

Vesi oli jo tavallista korkeammalla ja aallot söivät rantahiekkaa. Kipikonnien pesät olivat huuhtoutuneet pois. Hirmumyrskyn nostattamilla aalloilla ratsasti muutamia surffareita.

Syntyperäinen floridalainen Cat Kelly, 24, oli rannalla ulkoiluttamassa koiraansa ja harmitteli, että oma surffilauta jäi kotiin.


“Olen asunut täällä koko ikäni enkä ole koskaan lähtenyt evakkoon hurrikaanin alta”, Kelly sanoi.

Äiti, täti, serkut ja veli aikovat myös pysyä kotona. Kelly oli ennen muuta huolissaan noin 15 ystävästään, jotka olivat päättäneet uhmata evakuointikäskyä, vaikka he asuivat vain 500 metrin päässä valtamerestä.

“Minuakin pyydettiin sinne seuraamaan myrskyä, mutta se on liian riskialtista.”

Kelly on seurannut hurrikaanin lähestymistä koko viikon.

“Monet paikalliset sanovat, että heillä on kumma tunne tästä.”

Sitä ei tavallisesti kuule ihmisiltä, jotka ovat eläneet hurrikaanivaaran kanssa koko ikänsä, hän sanoo.

Kelly ja hänen poikaystävänsä Joe Bry pitivät uutisia Bahamalta sydäntäsärkevinä. Floridan rannikon ja saarten välillä on tiivis yhteys. Kellyn ystävillä on Bahamasaarilla kalastusmökkejä ja kalastusreissut saarille ovat melkein viikottaisia.

”Kun myrsky on ohi, täältä lähtee paljon apua Bahamalle.”

Oikaisu 2.9. klo 14.30: Jutun aikaisemmassa versiossa viitattiin Punaisen ristin ja punaisen puolikuun yhdistysten liittoon virheellisesti Punaisen ristin kansainvälisenä komiteana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Useat sadat Jehovan todistajat hakeneet siviili­palvelukseen – Frans Lilja, 20, kertoo, miksi armeija ei ollut hänelle vaihtoehto

  3. 3

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  7. 7

   Ulosteiden keskellä kiipeilyyn turhautunut ”Valkoinen prikaati” alkoi syynätä Mont Blancille pyrkiviä ja käännytti pikku­pojan kanssa vuorelle kipuavan miehen

  8. 8

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  6. 6

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  8. 8

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  9. 9

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  10. 10

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää