Ulkomaat

Sähkötupakkaan liitettyjen selittämättömien keuhko­sairauksien määrä kasvaa, viranomaiset neuvottomia Yhdysvalloissa

Sähkötupakkaan on yhdistetty maassa yli 200 sairaustapausta ja yksi kuolema.

Yhdysvalloissa lääkärit, tutkijat ja terveysviranomaiset kamppailevat salaperäisten, sähkötupakkaan liitettyjen keuhkosairauksien kanssa.

Selittämättömiä tapauksia raportoidaan maassa jatkuvasti uusia, ja joidenkin lääkäreiden mielestä niistä on tulossa epidemian kaltainen kiusa.

Perjantaina Yhdysvaltain terveysviranomaiset julkaisivat raportin, jonka mukaan erilaisten mystisten hengitystiesairauksien kasvu johtuu todennäköisesti sähkötupakoinnista. Samalla terveysviranomaiset varoittivat ihmisiä ostamasta sähkötupakointivälineitä katukaupasta ja vetosivat sähkötupakoitsijoita lopettamaan tuotteiden käytön, kertoo The New York Times.

Sähkötupakointi on noussut maassa erityiseksi huolenaiheeksi viime aikoina.

HS uutisoi elokuussa Yhdysvaltojen terveysviranomaisten tutkivan lähes sataa tapausta, joissa salaperäiset keuhko-oireet yhdistettiin sähkötupakan käyttöön. Useiden nuorten aikuisten kerrottiin hakeutuneen sairaalahoitoon vakavien hengitysvaikeuksien ja rintakipuoireiden takia. Osa potilaista joutui hengityslaitteeseen.

Sähkötupakointi on yhdistetty Yhdysvalloissa ainakin yhteen kuolemantapaukseen.

Illinoisin osavaltion terveysviranomaiset kertoivat viikko sitten, että sähkötupakkaa polttanut potilas kuoli vakavaan ja selittämättömään hengitystiesairauteen. Potilas oli polttanut ennen oireiden alkua sähkötupakkaa.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen CDC:n mukaan selittämättömiä sähkötupakkaan liitettyjä sairaustapauksia on raportoitu kesäkuun lopusta alkaen 215. Sairaustapauksia raportoitiin 25 osavaltiosta.

”Vaikka jotkin tapaukset eri osavaltioissa ovat samankaltaisia ja ne on liitetty sähkötupakointiin, vaaditaan hengitystiesairauksien aiheuttajien määrittelemiseen vielä lisätietoa” sanotaan CDC:n perjantaina julkaisemassa tiedotteessa.

The New York Timesin haastattelema hengityselinsairauksiin erikoistunut lääkäri Melodi Pirzada, joka on hoitanut potilaiden sähkötupakointiin liitettyjä keuhkosairauksia, kuvailee kesän aikana ilmennyttä vyyhtiä selittämättömäksi.

”Siitä on tulossa epidemia”, hän sanoo The New York Timesille.

Suurin osa oireita saaneista potilaista on nuoria aikuisia. He ovat kärsineet voimakkaasta hengenahdistuksesta, jota on yleensä edeltänyt useiden päivien mittainen oksentelu, kuume ja väsymys.

Potilaiden hoitoa on hankaloittanut se, että usein heillä ei ole ollut tietoa todellisista aineista, joita he ovat sähkötupakan kautta hengittäneet, kertoo The New York Times.

Sähkötupakan käyttö on kasvattanut tasaisesti suosiotaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mutta sen pitkäaikaisesta käytöstä ei ole juurikaan tutkimustietoa saatavilla. Vuonna 2018 yli 3,6 miljoonaa yhdysvaltalaista opiskelijaa sanoi käyttäneensä sähkötupakkaa kuluneen kuukauden aikana.

Sähkötupakointia ei ole pidetty yhtä haitallisena kuin perinteistä tupakointia, koska siinä keuhkoihin vedetään palamisreaktion synnyttämien vaarallisten yhdisteiden sijaan nikotiinipitoista höyryä.

Sähkötupakointituotteita on erilaisia, mutta kaikista niistä löytyy lämmitin, joka höyrystää nikotiinia sisältävän nesteen. Nikotiininesteiden lisäksi sähkötupakoinnissa voidaan käyttää marihuanapohjaisia tuotteita tai itse tehtyjä sekoitteita.

Monissa tuotteissa ei ole lueteltuna niiden kaikkia ainesosia, kertoo The New York Times.

Esimerkiksi e-vitamiiniöljyn hengittäminen liitettiin Yhdysvalloissa joihinkin äkillisiin hengitysvaikeustapauksiin. Terveysviranomaisten mukaan ei ole kuitenkaan tiedossa, miten e-vitamiiniöljyä oli käytetty. Sitä tiedetään mainostettavan toisinaan kannabidioliöljyn lisäaineena, jota ei ole tarkoitettu sähkötupakoinnissa käytettäväksi. Sitä kuitenkin tiedetään käytettävän myös tähän tarkoitukseen.

”Öljyn hengittäminen suoraan keuhkoihin on äärimmäisen vaarallista ja voi johtaa jopa kuolemaan”, sanoo sähkötupakointia tutkiva Thomas Eissenberg Virginia Commonwealth Universitystä The New York Timesille.

Elintarvike- ja lääkehallinnon entinen komissaari Scott Gottlieb puolestaan arvelee potilaiden mystisten oireiden olevan jonkin uuden ja laittoman tuotteen aiheuttamia.

”Todennäköisesti kyseessä on jokin uusi tuote, jonka laittomat valmistajat ovat tuoneet markkinoille. Luultavasti jokin uusi maku tai uusi tapa emulgoida THC:tä”, Gottlieb sanoi lehdelle.

THC eli tetrahydrokannabinoli on kannabiksen merkittävin päihdyttävä kemiallinen yhdiste.

Useista sairaustapauksista huolimatta yhtään varmaa syytä potilaiden äkillisille hengitysoireille ei ole saatu selville.

Yksi lääkäri Pirzadan elokuisista potilaista oli sähkötupakkaa käyttänyt nuori mies, joka joutui hengityskoneeseen.

”Lääkärit testasivat häneltä kaikki tartuntataudit. He testasivat bakteerit. He testasivat joukon asioita, ja kaikkien testien tulokset olivat negatiivisia”, kuvaili potilaan isä The New York Timesille.

”Olimme avuttomia. Emme tienneet, mitä tehdä. Lääkärit eivät tienneet, mitä tehdä”, hän sanoi.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on kertonut analysoivansa parhaillaan noin 80 potilaalta saatua sähkötupakkatuotetta, mutta tuloksia ei ole vielä julkistettu. Siihen asti virasto on kehottanut sähkötupakan käyttäjiä pidättäytymään sähkötupakoinnista.

Maailman terveysjärjestö WHO otti heinäkuussa kantaa sähkötupakointiin ja varoitti sen haitoista. WHO vaati heinäkuisessa tupakointiraportissaan sähkötupakoinnin sääntelyä.

Sähkötupakkatuotteiden sääntely on ollut vähäistä, ja suuret tupakkayhtiöt ovat panostaneet viime vuosina runsaasti sähkötupakan markkinointiin.

San Franciscon kaupungista tuli kesäkuussa Yhdysvaltojen ensimmäinen kaupunki, joka kielsi sähkötupakan myynnin ja valmistuksen. Myös Kiinassa ja Intiassa on suunniteltu sähkötupakkatuotteiden sääntelyä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  5. 5

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  6. 6

   Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

  7. 7

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  8. 8

   Lintukannat ovat vähentyneet dramaattisesti Pohjois-Amerikassa, myös Suomessa lintujen määrä laskee

  9. 9

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  10. 10

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  7. 7

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  8. 8

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  9. 9

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  10. 10

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää