Ulkomaat

Sähkötupakkaan liitettyjen selittämättömien keuhko­sairauksien määrä kasvaa, viranomaiset neuvottomia Yhdysvalloissa

Sähkötupakkaan on yhdistetty maassa yli 200 sairaustapausta ja yksi kuolema.

Yhdysvalloissa lääkärit, tutkijat ja terveysviranomaiset kamppailevat salaperäisten, sähkötupakkaan liitettyjen keuhkosairauksien kanssa.

Selittämättömiä tapauksia raportoidaan maassa jatkuvasti uusia, ja joidenkin lääkäreiden mielestä niistä on tulossa epidemian kaltainen kiusa.

Perjantaina Yhdysvaltain terveysviranomaiset julkaisivat raportin, jonka mukaan erilaisten mystisten hengitystiesairauksien kasvu johtuu todennäköisesti sähkötupakoinnista. Samalla terveysviranomaiset varoittivat ihmisiä ostamasta sähkötupakointivälineitä katukaupasta ja vetosivat sähkötupakoitsijoita lopettamaan tuotteiden käytön, kertoo The New York Times.

Sähkötupakointi on noussut maassa erityiseksi huolenaiheeksi viime aikoina.

HS uutisoi elokuussa Yhdysvaltojen terveysviranomaisten tutkivan lähes sataa tapausta, joissa salaperäiset keuhko-oireet yhdistettiin sähkötupakan käyttöön. Useiden nuorten aikuisten kerrottiin hakeutuneen sairaalahoitoon vakavien hengitysvaikeuksien ja rintakipuoireiden takia. Osa potilaista joutui hengityslaitteeseen.

Sähkötupakointi on yhdistetty Yhdysvalloissa ainakin yhteen kuolemantapaukseen.

Illinoisin osavaltion terveysviranomaiset kertoivat viikko sitten, että sähkötupakkaa polttanut potilas kuoli vakavaan ja selittämättömään hengitystiesairauteen. Potilas oli polttanut ennen oireiden alkua sähkötupakkaa.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen CDC:n mukaan selittämättömiä sähkötupakkaan liitettyjä sairaustapauksia on raportoitu kesäkuun lopusta alkaen 215. Sairaustapauksia raportoitiin 25 osavaltiosta.

”Vaikka jotkin tapaukset eri osavaltioissa ovat samankaltaisia ja ne on liitetty sähkötupakointiin, vaaditaan hengitystiesairauksien aiheuttajien määrittelemiseen vielä lisätietoa” sanotaan CDC:n perjantaina julkaisemassa tiedotteessa.

The New York Timesin haastattelema hengityselinsairauksiin erikoistunut lääkäri Melodi Pirzada, joka on hoitanut potilaiden sähkötupakointiin liitettyjä keuhkosairauksia, kuvailee kesän aikana ilmennyttä vyyhtiä selittämättömäksi.

”Siitä on tulossa epidemia”, hän sanoo The New York Timesille.

Suurin osa oireita saaneista potilaista on nuoria aikuisia. He ovat kärsineet voimakkaasta hengenahdistuksesta, jota on yleensä edeltänyt useiden päivien mittainen oksentelu, kuume ja väsymys.

Potilaiden hoitoa on hankaloittanut se, että usein heillä ei ole ollut tietoa todellisista aineista, joita he ovat sähkötupakan kautta hengittäneet, kertoo The New York Times.

Sähkötupakan käyttö on kasvattanut tasaisesti suosiotaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mutta sen pitkäaikaisesta käytöstä ei ole juurikaan tutkimustietoa saatavilla. Vuonna 2018 yli 3,6 miljoonaa yhdysvaltalaista opiskelijaa sanoi käyttäneensä sähkötupakkaa kuluneen kuukauden aikana.

Sähkötupakointia ei ole pidetty yhtä haitallisena kuin perinteistä tupakointia, koska siinä keuhkoihin vedetään palamisreaktion synnyttämien vaarallisten yhdisteiden sijaan nikotiinipitoista höyryä.

Sähkötupakointituotteita on erilaisia, mutta kaikista niistä löytyy lämmitin, joka höyrystää nikotiinia sisältävän nesteen. Nikotiininesteiden lisäksi sähkötupakoinnissa voidaan käyttää marihuanapohjaisia tuotteita tai itse tehtyjä sekoitteita.

Monissa tuotteissa ei ole lueteltuna niiden kaikkia ainesosia, kertoo The New York Times.

Esimerkiksi e-vitamiiniöljyn hengittäminen liitettiin Yhdysvalloissa joihinkin äkillisiin hengitysvaikeustapauksiin. Terveysviranomaisten mukaan ei ole kuitenkaan tiedossa, miten e-vitamiiniöljyä oli käytetty. Sitä tiedetään mainostettavan toisinaan kannabidioliöljyn lisäaineena, jota ei ole tarkoitettu sähkötupakoinnissa käytettäväksi. Sitä kuitenkin tiedetään käytettävän myös tähän tarkoitukseen.

”Öljyn hengittäminen suoraan keuhkoihin on äärimmäisen vaarallista ja voi johtaa jopa kuolemaan”, sanoo sähkötupakointia tutkiva Thomas Eissenberg Virginia Commonwealth Universitystä The New York Timesille.

Elintarvike- ja lääkehallinnon entinen komissaari Scott Gottlieb puolestaan arvelee potilaiden mystisten oireiden olevan jonkin uuden ja laittoman tuotteen aiheuttamia.

”Todennäköisesti kyseessä on jokin uusi tuote, jonka laittomat valmistajat ovat tuoneet markkinoille. Luultavasti jokin uusi maku tai uusi tapa emulgoida THC:tä”, Gottlieb sanoi lehdelle.

THC eli tetrahydrokannabinoli on kannabiksen merkittävin päihdyttävä kemiallinen yhdiste.

Useista sairaustapauksista huolimatta yhtään varmaa syytä potilaiden äkillisille hengitysoireille ei ole saatu selville.

Yksi lääkäri Pirzadan elokuisista potilaista oli sähkötupakkaa käyttänyt nuori mies, joka joutui hengityskoneeseen.

”Lääkärit testasivat häneltä kaikki tartuntataudit. He testasivat bakteerit. He testasivat joukon asioita, ja kaikkien testien tulokset olivat negatiivisia”, kuvaili potilaan isä The New York Timesille.

”Olimme avuttomia. Emme tienneet, mitä tehdä. Lääkärit eivät tienneet, mitä tehdä”, hän sanoi.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on kertonut analysoivansa parhaillaan noin 80 potilaalta saatua sähkötupakkatuotetta, mutta tuloksia ei ole vielä julkistettu. Siihen asti virasto on kehottanut sähkötupakan käyttäjiä pidättäytymään sähkötupakoinnista.

Maailman terveysjärjestö WHO otti heinäkuussa kantaa sähkötupakointiin ja varoitti sen haitoista. WHO vaati heinäkuisessa tupakointiraportissaan sähkötupakoinnin sääntelyä.

Sähkötupakkatuotteiden sääntely on ollut vähäistä, ja suuret tupakkayhtiöt ovat panostaneet viime vuosina runsaasti sähkötupakan markkinointiin.

San Franciscon kaupungista tuli kesäkuussa Yhdysvaltojen ensimmäinen kaupunki, joka kielsi sähkötupakan myynnin ja valmistuksen. Myös Kiinassa ja Intiassa on suunniteltu sähkötupakkatuotteiden sääntelyä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli – Mistä ero syntyy?

  2. 2

   Kim ja Markus allekirjoittivat valesopimuksen, joka teki Kimistä hetkessä ”asunnottoman” – Huijaus toi halutun Heka-asunnon läheltä Helsingin keskustaa

   Tilaajille
  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Halpoja lounaita ja seuranhakua poliisin virkapuvussa – Poliisin eettinen kanava on paljastanut pieniä pulmia mutta ei järisyttäviä väärinkäytöksiä

  6. 6

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  7. 7

   Öljyputkesta tuli Justin Trudeaun tekopyhyyden symboli: Hanke lisää päästöjä, häiritsee miekkavalaita ja pitää yliopistokaupungin asukkaita pelon vallassa

   Tilaajille
  8. 8

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää