Ulkomaat

Hizbollah ja Israel iskivät toisiaan vastaan, tilanne Libanonin rajalla kärjistyi

Tilanne Libanonin ja Israelin rajalla kärjistyi sunnuntaina. Äärijärjestö Hizbollah sanoi tuhonneensa israelilaisen sotilasajoneuvon. Israelin mukaan kyse oli ambulanssista.

Hizbollahin ja Israelin välillä olevat kiistat kärjistyivät sunnuntaina molemminpuolisiksi iskuiksi, kertovat uutistoimistot. Libanonilainen äärijärjestö Hizbollah lähetti panssarintorjuntaohjuksia kohti israelilaista sotilastukikohtaa, ja Israel vastasi tulitukseen.

Israelin armeijan edustaja Jonathan Conricus kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan alkuillasta, että sunnuntain tapahtumat vaikuttavat todennäköisesti olevan ohi, mutta ”strateginen tilanne” eli Hizbollahin kanssa kärjistynyt tilanne on kuitenkin edelleen olemassa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi AFP:n mukaan, että Israel pohtii tapahtumien kehittymisen perusteella, mitä tekee seuraavaksi. Hän kertoo antaneensa ohjeistuksen valmistautua mihin tahansa skenaarioon.

Libanonin pääministeri Saad Hariri kehotti aiemmin sunnuntaina Yhdysvaltoja ja Ranskaa puuttumaan kärjistyneeseen tilanteeseen Israelin rajalla, kertovat uutistoimistot. Hariri otti asiasta yhteyttä Yhdysvaltain ja Ranskan keskeisiin viranomaisiin, muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeriin Mike Pompeoon.


Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja kertoi AFP:n mukaan olevansa tietoinen tapahtumista sekä huolissaan rajan molemmin puolin kasvavista jännitteistä. Yhdysvallat kertoi myös ”tukevansa täysin Israelin oikeutta itsepuolustukseen” sekä varoitti Hizbollahia siitä, että sen tulisi pitäytyä Libanonin turvallisuutta uhkaavista toimenpiteistä.

Ranskan ulkoministeriö taas kertoi olevansa osallisena tilanteen lieventämiseen tähtäävissä toimenpiteissä.

Israelin armeija kertoi sunnuntaina AFP:n mukaan, että Libanonista on lähetetty panssarintorjuntaohjuksia kohti israelilaista sotilastukikohtaa ja että Israel on vastannut tulitukseen. Israelin taas kerrottiin lähettäneen vastaukseksi 40 ohjusta eteläiseen Libanoniin.

Libanonilainen äärijärjestö Hizbollah väitti AFP:n mukaan tuhonneensa israelilaisen sotilasajoneuvon sekä tappaneen ja haavoittaneen sen sisällä olleita.

Israelin armeija kuitenkin sanoi Twitterissä, että Libanonista tehdyissä ohjusiskuissa ei ole loukkaantunut israelilaisia. Sen mukaan kyseessä ollut ajoneuvo oli ambulanssi. Myös Netanjahu sanoi, ettei kukaan olisi loukkaantunut.
YK:n Libanonin rauhanturvaoperaatiosta vastaavan UNIFIL:n johtaja on AFP:n mukaan ollut yhteydessä molempiin osapuoliin ja kehottanut pitäytymään mahdollisista toimista.

Hizbollahin ja Israelin välit ovat kiristyneet kuluneen viikon ajan. Iranin tukema Hizbollah-järjestö on syyttänyt Israelia lennokki-iskuista Libanonin pääkaupungissa Beirutissa noin viikko sitten. Israel ei ole AFP:n mukaan myöntänyt iskuja.

Israelin ja Hizbollahin välisessä noin kuukauden mittaisessa konfliktissa vuonna 2006 kuoli AFP:n mukaan yli 1 200 libanonilaista ja yli 160 israelilaista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  3. 3

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Trump sanoi USA:n olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun

  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää