Ulkomaat

Hirmumyrsky Dorian rikkoi ennätyksiä Atlantilla: voimakkaampia tuulia mitattu aiemmin vain vuonna 1980

Kategorian viisi hirmumyrskyjä on mitattu Atlantilla viimeisten neljän vuoden aikana peräti viisi.

Bahamasaarille iskenyt hirmumyrsky Dorian on yksi mittaushistorian voimakkaimmista trooppisista myrskyistä Atlantin valtamerellä, kertoo muun muassa The Washington Post.

Viidennen eli korkeimman asteen hirmumyrskyksi yltynyt Dorian rantautui Bahamasaariin kuuluvalle Abacon saarelle sunnuntaina.

Dorianin yhtäjaksoiset tuulet olivat uutistoimisto Reutersin mukaan tuolloin nopeimmillaan noin 82 metriä sekunnissa. Sitä voimakkaampia yhtäjaksoisia tuulia Atlantilla on The Washington Postin mukaan aiheuttanut aiemmin vain hirmumyrsky Allen vuonna 1980. Lehden mukaan Allenin tuulet olivat nopeudeltaan enimmillään 84 metriä sekunnissa.

Yhtä suurella nopeudella kuin Dorian Atlantin alueella maihin on iskenyt vain labor dayn hirmumyrsky 1. syyskuuta vuonna 1935. Tämä tekee Dorianista viime vuosikymmenten voimakkaimman hirmumyrskyn Atlantilla.

Bahamasaarten luoteisosissa on The Washington Postin mukaan edellisen kerran riehunut kategorian viisi hirmumyrsky vuonna 1992. Dorianin yksittäisten tuulenpuuskien nopeus on ollut korkeimmillaan jopa 98 metriä sekunnissa.

Yhdysvallat on tilastoinut hirmumyrskyjä 1850-luvulta lähtien. Atlantille on vuodesta 1924 lähtien iskenyt kaikkiaan 35 kategorian viisi hirmumyrskyä, kertoo talousmedia Forbes.

Kategorian viisi hirmumyrskyistä viisi on iskenyt viimeisten neljän vuoden aikana.

Dorianin nopeus kiihtyi viikonlopun aikana erittäin voimakkaasti.

Niin kutsutulla ”nopean kiihtymisen” (rapid intensification) käsitteellä viitataan tuulen nopeuden poikkeuksellisen voimakkaaseen kasvuun.

Dorianin tuulten nopeus kasvoi sunnuntaina yhdeksän tunnin aikana 67 metristä 82 metriin sekunnissa. Washington Postin mukaan näin voimakas kasvu on hirmumyrskyille erittäin harvinaista, eikä vastaavanlaista kasvua ole havaittu Atlantilla aiemmin.

Viime vuosina julkaistujen tutkimusten mukaan myrskyjen voimakkuuden lisääntyminen on pitkälti seurausta ilmastonlämpenemisestä.

Abacon saarelta Dorianin on ennustettu kääntyvän hitaasti pohjoiseen ja liikkuvan kohti Yhdysvaltojen itärannikkoa.

Hirmumyrsky liikkui maanantaina iltapäivällä lähes kävelyvauhtia, mikä voi lisätä sen aiheuttamien tuhojen määrää.


Viranomaiset ovat myös varoittaneet sen nostattavan paikoin hengenvaarallisia, jopa seitsemän metriä korkeita myrskyvuoksia.

Sunnuntaina ja maanantaina Floridassa annettiin monille alueille evakuointikäskyjä.

Toistaiseksi vaikuttaa kuitenkin siltä, että hirmumyrsky ei iske Floridan rannikolle. Ennusteiden mukaan se voi silti olla vain kilometreistä kiinni.

Maanantai-iltapäivään mennessä Suomen aikaa hirmumyrsky oli ehtinyt aiheuttaa jo mittavaa tuhoa Bahamasaarilla.

Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton (IFRC) mukaan arviolta 13 000 rakennusta saattaa olla vakavasti vaurioitunut.

IFRC varoitti, että tulvavesi on voinut myös saastuttaa saariryhmän kaivoja. Järjestö ilmoitti toimittavansa hätämajoitusta viidellesadalle perheelle.

Bahaman viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoja kuolonuhreista tai loukkaantuneista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  3. 3

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  4. 4

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  7. 7

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoishaastattelu: Googlen toimitusjohtaja kasvoi Intiassa ilman teknologiaa mutta ohjailee nyt sen kehitystä – näin maailma muuttuu Sundar Pichain mukaan

  10. 10

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  7. 7

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  8. 8

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  9. 9

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää